Wke

Hur berätta om någon är bipolär

Bipolär sjukdom (även kallad manodepressivitet) är när ditt humör svänger från en förhöjd sinnesstämning (mani) till perioder av depression. Läs den här artikeln för att se om någon har bipolär.

Steg

Hur berätta om någon är bipolär. Släpp alla antaganden du har om bipolär.
Hur berätta om någon är bipolär. Släpp alla antaganden du har om bipolär.
 1. 1
  Släpp alla antaganden du har om bipolär. Vissa människors sjukdom är uppenbart för alla som möter dem, andra kan vara stabil på medicinering och ingen skulle någonsin gissa att de levde med bipolär. Folk så unga som 10 och så gamla som 80 har fått diagnosen bipolär även om de flesta människor först visar symtom i åldrarna 15 och 30. Lika många män och kvinnor diagnostiseras med sjukdomen.
 2. 2
  Utbilda dig själv från välrenommerade resurser om bipolär sjukdom och det är olika former - bipolär I, bipolär II och cyklotymi är de former som standardmässigt diagnostiseras. Men du kan också stöta på rapid cycling bipolär, bipolär med blandade episoder, anti-depressiva inducerad bipolära och bipolär NOS (ej annat anges).
 3. 3
  Titta på dem. De kan växla från maniska eller hypomana (den mindre extrem form av mani upplevs av människor med bipolär II) till deprimerad, med varje extrem vanligtvis varar under en period av flera månader. Detta är det viktigaste tecknet på bipolär men bara för att du inte har sett en stämning gunga själv betyder inte att någon inte har fått bipolär - och inte alla som har humörsvängningar lider av bipolär.
  • Symtom på mani eller hypomani: Agitation eller irritation, uppblåst självkänsla, lilla sömnbehov, hyperaktivitet, ökad energi, brist på självkontroll, racing tankar, dålig humör kontroll, vårdslöst beteende, hetsätning / dricka / droganvändning, försämrat omdöme, utgifter sprees, promiskuöst och lätt distraherad.
  • Symtom på depression: Trötthet, social tillbakadragenhet, värk och smärta, sorg, självkritik, problem minnesförlust eller ökning av aptiten, känna hopplöshet, sömnstörningar och tankar på döden eller självmord.
 4. 4
  Var uppmärksam på sina känslor och deras extrema känslor. Om de är en vän eller familjemedlem kan du uppmuntra dem att dela sina tankar och känslor med dig genom att lyssna utan att göra subjektiva synpunkter om vad de säger till dig.
 5. 5
  Anser att deras familj och historia. Det antas för närvarande att bipolär orsakas av en kombination av en genetisk tendens kombinerad med en traumatisk händelse. Om någon redan har familjemedlemmar diagnostiserats med bipolär då de har uppenbarligen den genetiska förmågan att utveckla sjukdomen - även om du kan fortfarande ha generna för bipolär utan att veta om en familjemedlem med sjukdomen. Men även om någon har de gener som kan leda till bipolär man tror att utan att uppleva en tillräckligt stressande situation sjukdomen aldrig kommer att gå vidare för att utvecklas. Om du känner någon med en familjehistoria av bipolära och som också har upplevt några mycket stressiga situationer då det kan vara så att de extrema humör du bevittnar är ett tecken på bipolär.
 6. 6
  Fråga inte dem. Hur skulle du vilja det om någon frågade dig om du hade en psykisk sjukdom? Bipolär är inte ett lätt ämne och är något som bör tas på allvar. Det kan rubba den personen om du ber dem.
 7. 7
  Om du är orolig för att en vän eller familjemedlem kan ha odiagnostiserad bipolär och tror att de kan behöva behandling sedan börja med att försöka bara vara en vän till dem och uppmuntra dem att prata med dig om sina känslor. Om de inte upp frågan om behandlingen själva undviker då att nämna det när de verkar vara i en manisk fas... De kan helt enkelt inte tro att de har ett problem. Det är bäst att vänta tills de är i en depressiv fas. Försök inte och diagnostisera dem som bipolär - det är för en psykiater att göra! - Men bara berätta för dem hur bekymrad du är hur ledsna de är och att du inte gillar att se dem lida när någon kunde hjälpa dem. Erbjud dig att gå och se en läkare med dem.

Varningar

 • Personer med bipolär har en hög risk för självmord. Om en vän eller familjemedlem lever med detta villkor och börjar prata om självmord sedan ta dem på allvar och se till att de får psykiatrisk uppmärksamhet direkt.
 • Säg inte att någon är bipolär säga att de har bipolär. Människor som lever med detta villkor är mer än sin sjukdom och många personer med bipolär blir sårad om någon säger att de är bipolär.

Saker du behöver

 • Ett öppet sinne
 • Ansedda källor såsom artiklar från tryckta tidningar, böcker, medicinska och vetenskapliga platser på nätet