Wke

Hur du skyddar dig i lavin land

Visst, kan susa nedför välpreparerade pister vara kul, men om du gillar din vildmarken vilda, kan orten scenen inte vara din kopp choklad. Ut i ryggen landet, det finns ingen publik eller dyra liftkort, men det finns massor av majestätiska vyer och underbara ensamhet. Tyvärr, vintern bergen är också hem till en av naturens mest våldsamma och dödliga fenomen: laviner. Kunskap, förberedelser, och försiktighet är nyckeln till överlevnad i lavin land.

Steg

Hur du skyddar dig i lavin land. Ta en lavin kurs säkerhetsutbildning och läsa på laviner.
Hur du skyddar dig i lavin land. Ta en lavin kurs säkerhetsutbildning och läsa på laviner.
 1. 1
  Vet lavin typerna. Det finns flera typer av laviner möjliga, varje beroende på terräng, lutning, och väder:
  • Lös torr snö laviner - Det kan vara mycket stora. De börjar på en enda punkt, och kan röra sig vid 40 mph / 64.3 km / t, och vid den hastigheten kan lätt bli luftburna.
  • Airborne pulver laviner - När luften med en hastighet av omkring 40 mph / 64.3 km / t, dessa är mycket destruktiva och kan nå hastigheter upp till 175 mph / 280 km / t.
  • Laviner - Om en platta av snö upphör att stödjas, är det lätt för den att falla bort. Snö ansamlas på läsidan backar på grund av vind och oreglerade snö skapar mjuka plattor som lätt utlöses av lavin offer. Hårda plattor form på lee sluttningar där vindarna är över 30 mph / 48.2 km / t och plattan vänder så hårt som betong. Att bryta en sådan platta kan höras som en stor sprickbildning buller.
  • Wet laviner - Dessa är vanliga under månader eller följande tinar, eftersom vattnet försvagar eventuella lager av snö, inbegripet ner till marknivå. Våt laviner kan vara lös eller platta, snabbt eller långsamt, och satt som betong när de slutar att göra Rescue tid för offer extremt korta. Dessa uppträder ofta efter kraftigt regn eller snöstorm som startar kall men slutar varmt.
  • Ice laviner - Ice skalas av en klippa och faller ner på bergssidan.
  • Taklist kollaps - Taklister (avlagringar av vinden drev-snö) kan kollapsa under sin egen vikt, eller efter ett kraftigt snöfall.
 2. 2
  Ta en lavin kurs säkerhetsutbildning och läsa på laviner. Kunskap är ditt bästa försvar mot risken för laviner, och det finns inget bättre sätt att få förstahandsinformation kunskap än genom att ta en lavin säkerhet kurs. Det är också en mycket bra användning av tid att läsa mycket om lavin säkerhet, eftersom det finns ett antal bra böcker avsedda enbart för ämnet, tillsammans med många fallstudier som gör för dystert men nyktra läsning. Det har visat sig genom forskning att de flesta offer som fångas av laviner var antingen omedvetna om laviner och säker väg färdigheter resor, eller om de visste, valde de att ignorera varningssignaler. Ta en kurs lavin säkerhet inte kommer att buckla din tid mycket men det kan rädda ditt liv. Sådana kurser varierar kraftigt i pris och omfattning, och du kan välja kurser som passar dina primära aktiviteter såsom skidåkning eller snöskoter.
  • Lär dig att mäta sluttningar både med verktyg och utan. Lär dig att känna igen lavin sluttningar. Detta inkluderar att veta tecken på tidigare laviner på växtlighet och andra naturliga funktioner.
  • Lär dig att värdera lavin faror. Detta består i huvudsak av att fråga: 1. Skulle lutningen producera laviner,? 2. Kan snön misslyckas,? 3. Vad kommer att hända med mig om lutningen laviner,? Och 4. Kommer förhållandena blir sämre. En bra kurs ska lära dig att svara på alla dessa frågor och hur man på ett faroutvärdering sammanfattning.
  • Lär dig att avgöra. Detta inkluderar notera eroderade funktioner, vegetation lutar, uppbyggnad av snö, snöfall riktning, rimfrost inlåning (dessa växa till vinden) och sastrugi.
  • Lär dig att be om lokal kunskap, särskilt när du är ut ur området. Det kan också vara bra att titta på internet poster avseende fälten ski var du är på väg, för att se vad tidigare säsonger har väckts genom laviner.
 3. 3
  Erkänn naturens varningssignaler. Det säkraste tecknet på lavinfara är bevis på senaste laviner, en indikation på att de lokala förutsättningarna är de rätta för mer. Tänk på att 95 procent av laviner inträffar under eller inom 24 timmar efter kraftigt regn eller snöfall, och kraftiga vindar också bidra till lavin bildning, så försök att undvika rubrik offpist i dessa förhållanden. Särskilt varma dagar, med upptining eller temperaturer som strategi eller överträffa frysning, är också hög risk. En annan varning är om snö sprickor, kollapser, eller gör en "whumph" ljud under dig, det är ett säkert tecken på att snön är stressad och inte kan bära din vikt. Varje plötslig temperaturförändring kan utlösa en lavin. Även skuggor kryper tvärs över en sluttning kan ändra temperaturen tillräckligt för att göra snö instabil. Om snöbollar (Rollerballpoints eller sunwheels) rullar nerför backen, är det en indikation på temperaturen ökar.
  • Låga temperaturer förlänger chanserna för en lavinfara. Faran kvarstår under minst 48 timmar efter snöfall och ännu längre när det är kallt.
  • Snöfall med en hastighet på mer än 1 tum eller 2cm per timme kan öka risken för en lavin.
  • Den högsta faran är på mellan 25 grader och 45 grader. Sluttningar över 25 grader brukar vara backarna en rättvis lågutbildad skulle undvika skidåkning ner på smala skidor.
  • Observera att den konvexa delen av snö vanligtvis är fraktur zon för en lavin.
  • Om det har varit de senaste laviner, följa dem och inte gå någonstans nära där dessa laviner har inträffat, inte heller i närheten helst med liknande terräng och temperaturer på samma språk. Se upp för snö samla på lee sluttningarna av berg och kullar, och i vind-skyddade raviner.
 4. 4
  Var uppmärksam på prognoser och lyssna professionella varningar. I många bergsområden, är dessa prognoser uppdateras regelbundet under hela lavinen säsongen. Du kanske kan hitta denna information på internet, på lokal radio och tv, på orter och myndigheter, eller genom att ringa heta linjer ( Colorado, till exempel, har 7 heta linjer för att täcka olika delar av staten). Om en lavin rådgivande är i kraft, skjuta upp eller omdirigera din resa. Om du är nära en utväg eller på ofta använda stigar, kan tecken varning av lavinfara också vara närvarande.
  • Var försiktig med varje enskild person som understår sig att veta bättre än de officiella varningar. Det kan helt enkelt vara ett tecken på dumdristighet eller ännu värre, ett tecken på i sina egna färdigheter och berg kunskap. Försök att resonera med dem men absolut inte gå med dem om de insisterar på att göra något farligt.
 5. 5
  Vet hur man testar snön för lavin potential. Innan han vågade på en potentiellt farlig lutning, hitta en liten, säker lutning närheten där du kan utföra hållbarhetstester. Testet lutning bör vara ungefär samma vinkel och har samma aspekt som lutningen du vill passera, men det bör vara tillräckligt liten så att den mini-lavin du kan utlösa inte blir farlig. Om du kan avgöra att de lager av snö är väl bundna och stark, är lutningen antagligen säker. Det finns flera tester du kan utföra, från stampa på snön för att gräva en provgrop (tester omfattar den schweiziska ski-skjuvtest, den laddade kolonnen testet, och Rutschblock test). Se "Externa länkar" nedan för mer information om exakta tester. Dessutom, alltid fråga dig själv om vädret bidrar till risken för instabilitet.
  • Välj en säker leden under lavin perioder med hög eller extrem lavin varningar, eller stanna hemma. Säkra spår är de som inte går över eller under en sluttning brant nog att orsaka en lavin.
  • Lita inte på chansningar, gissningar och om säkerhet, utvärdera säkerheten av en sluttning med dina kunskaper om lavin potential. Ignorera lavin varningar på egen risk.
 6. 6
  Var förberedd. När du reser i lavin land, som bär några enkla utrustning kan rädda ditt liv:
  • Slope meter: Eftersom laviner förekommer nästan uteslutande på sluttningar mellan 25 och 50 grader, och 90 procent av laviner förekommer på sluttningarna av 30-45 grader, är en lutning mätare den enskilt viktigaste verktyget du kan ha för att undvika lavinfara. Använd den för att bestämma vinkeln på en sluttning innan du försöker korsa eller klättra sluttningen. Om vinkeln är i farozonen intervallet, undvika sluttningen.
  • Rescue beacon: Använd en räddning ledstjärna på din översta lagret av kläder under din jacka. Slå in den och testa den innan du ger dig ut.
  • Avalanche sladd: Före rädda fyrar, var den primära lavin säkerhetsutrustning undsättning sladden, och dessa är fortfarande användbara. Fäst ena änden av sladden (vanligtvis cirka 30 meter lång) och dra sladden bakom dig. Om du blir begravd i en lavin, bör åtminstone en del av sladden ligga över ytan.
  • Fällbara lavin sonder. Varje medlem i en grupp bör göra sönder för att söka efter begravda offer i händelse av en lavin.
  • : Alla bör också bära en spade för att gräva ut människor som har begravts.
  • Avalanche Airbag System: Dessa relativt nya enheter har visat sig hjälpa lavinoffer stannar ovanför ytan. Din bära systemet i ryggsäcken och dra ett släpp när lavinen startar. De är dyra (ca 375€ -1000), men de kan rädda ditt liv.
 7. 7
  Öva lavin säkerhet medan ut och om. Det finns flera viktiga saker du kan göra förbättra dina chanser att antingen undvika eller komma bort från en lavin, enligt följande:
  • Studera vädret. Om du vet att området fick underkylt regn, till exempel, innan den sista snöfall oddsen för en instabil platta är mycket högre. Lär dig att erkänna villkor som genererar rimfrost och andra lavin främja förhållanden (se hur man känner igen naturens varningssignaler ovan).
  • Resa i en grupp. Om du är ensam och få begravas eller skadas allvarligt i en lavin, dina odds för överlevnad är nästan obefintliga - bara inte åka ensam i lavin terräng. Kör alltid med minst en annan person, och se till att dina kamrater är utbildade i lavin säkerhet och räddning. Försök att resa med en grupp som är jämnt matchade för tempo, bara för att din långsammaste medlemmen bromsa alla er, som kan vara farligt i lavin benägen terräng. Om du har en långsam skidåkare i gruppen, sänka dina ambitioner för dagen istället för att lämna den personen bakom. Para upp när man åker skidor ner genom träden (detta kommer att bidra till att förhindra problem med och olyckor träd).
  • När skidspår som korsar kastet zoner lavin vägar under måttlig om risker, hålla sig till resa 50 till 100 meter ifrån varandra på breda backarna, och korsa smala backar en i taget ifall en lavin inträffar.
  • Cross backarna på toppen eller botten, inte mitt. Om en lavin startar när du är mitt i en sluttning, har du sannolikt att gå för långt att nå säkerhet i tid. Om du däremot är nära botten eller på toppen, kan du ha möjlighet att snabbt flytta ur vägen eller undvika fara helt och hållet. Håll dig till ridgelines - men hålla bort taklister - eller färdas längs dalgångar som ger dig en bred kaj från sluttningen vid en lavin startar ovanför dig. Om du måste gå upp eller ner en potentiellt farlig lutning, hålla nära kanten och gå rakt upp eller ner. Inte kors och tvärs lutningen eller reser i mitten.
  • Vid vila, vila långt borta från Rundgång zoner av potentiella lavin backar. Tony Daffern i Avalanche Safety varnar att även om detta verkar självklart råd, är många en skidåkning familj frestad att njuta av utsikten från läget i den stora, öppna snöfält som också råkar vara runout zon en lavin sluttning. Samma råd gäller för pitching din vinterläger.
  • Veta när man ska vända tillbaka. Tryck inte på när det blir grov. Om det handlar om att få mörka, alltid vända tillbaka. Och om snötäcket är instabil, vända tillbaka. Du kan behöva utöva vissa mentala styrka för att övertyga laget att vända tillbaka, så förbered dina förhandlingar färdigheter och vara redo att förklara tecken och skälen för att inte önska att trycka på.
 8. 8
  Vet vad de ska göra i händelse av en lavin. Medan man hoppas att du aldrig kommer att behöva för att försöka undkomma en lavin, att veta vad man ska göra i händelse av att du är fast i en kan ge dig en större chans att överleva. Gör en lavin kurs är en viktig del av att veta hur man ska reagera på de stunder av att bli instängd i en lavin. Lär både lavin överlevnad och teknik för att undsätta. Inget av detta är andra natur, det måste läras och är inte något du vill vara lärande för första gången i stundens hetta.
  • Visualisera din flyktväg. Innan du kliver ens foten på en potentiellt farlig sluttning, omfattning det ut att avgöra var du kan gå om en lavin inträffar. Ibland kan det finnas isolerade områdena säkerhet, som rock outcroppings eller ett trädbestånd, på sluttningen. Om inte, kommer du antagligen behöva korsa backen för att komma i säkerhet. Söka den snabbaste säkert sätt över lavin sluttningar, och ha en plan innan du försöker korsa dem.

Tips

 • Medan höga ljud är allmänt trott att utlösa laviner, visar forskning att en lavin som orsakas av ljudet är högst osannolikt.
 • När du reser i en grupp, korsa farliga sluttningar en-person-at-a-time. Medan det finns säkerhet i antal, kan en lavin sopa hela gruppen borta på ett ögonblick. Om du måste korsa en lavin-benägen sluttning, bör endast en person vara i fara vid en given tidpunkt, och resten ska titta på honom eller henne försiktigt.
 • I allmänhet, norr sluttningar är farligast under mitt i vintern (på norra halvklotet), men söderläge sluttningar blir farlig på våren och under särskilt varma, soliga vädret. På södra halvklotet detta är omvänd.
 • Konvex sluttningar är generellt farligare än konkava sluttningar, och läsidan av berg, där vindpinade snö kan stapla upp av ton, är oftast farligare än i lovart. Trekking atop taklister eller höger nedanför dem är också en dålig idé. Öppna, trädlösa sluttningar är riskområdena, men beroende på träd avstånd även treed områden kan ha lavin potential.
 • Snowmobilers står för merparten av lavin dödsfall i norra Europa, eftersom snöskotrar är tung och kan täcka en hel del mer terräng på en dag än en person på skidor kan. Den snöskoterns förmåga att snabbt täcka avstånd, tillåter emellertid snowmobilers att lättare omväg runt lavin sluttningar. Om du reser med skoter, dra nytta av din extra rörlighet och undvika fara, även om det innebär avsevärt dirigerar din resa. Om du är en skidåkare nära skoteråkare, ägna extra uppmärksamhet åt att hålla långt borta från dem om de är korsning lavin benägen terräng eftersom de kan utlösa en lavin.
 • I en nypa kan skidstavar ersätta sönder, och skidor eller snowboard kan användas som spadar. Dessa ersättningar är inte alls lika effektiv som den verkliga saker, dock så bär sonder och spadar för att vara säker.
 • Hög markering på snöskoter-klättring en brant sluttning att tävla för att nå den högsta punkten-är särskilt farlig. För att vara säker att undvika höga märkning, men om du ska göra det ändå, se till att endast en maskin är på sluttningen vid en tid, undvik parkering längst ned i en sluttning, och testa lutningen stabilitet först.
 • För att skydda mot hypotermi, bära varma kläder när de passerar lavin zoner, och zippa upp tätt för att hindra snö från att komma in.
 • Undvik att korsa potentiellt farliga backar om det alls är möjligt. När de utför tester och ta försiktighetsåtgärder kan rädda ditt liv, det enda riktigt säkra sättet att resa i ryggen landet är att undvika lavin backar helt och hållet. Om du är osäker, gå inte ut.

Varningar

 • Informationen i den här artikeln är en bra start för att hålla dig säker i lavin land, men det finns inget substitut för en lavin säkerhet kurs.
 • Låt inte din vakt eller ta risker bara för att du har en ledstjärna eller eftersom du reser med en grupp välutbildade följeslagare. Även med hjälp av den senaste räddningsutrustning och tekniker, överlever en stor andel människor begravdes av laviner inte. Förebyggande åtgärder är nyckeln till överlevnad.
 • Vänta inte för professionella räddningsarbetare att komma fram för att rädda en lavin offer. Vid tiden räddningspersonal anländer, är det oftast för sent att återvinna ett offer levande.
 • Var inte dum. Alltför ofta, grupptryck och machismo bidrar till fullo kan förebyggas lavin dödsfall. Om du har något att bevisa, är en lavin lutning inte platsen att göra det.
 • En snö grop är inte en garanti för säkerhet, är det bara en bästa gissning. Lokaliserade förhållanden utanför där du grävt din grop kan generera laviner. Du kan inte gräva en provgrop överallt.
 • Det är en bra idé att lämna nybörjare skidåkare på nybörjare sluttningar, alltid. En skidåkare som är benägna att falla ner kommer att skapa en mycket större buckla på instabil snö än en mer erfaren, avancerad skidåkare som skidor lätt.
 • Var försiktig när du går ner svarta backar eftersom det är lätt att gå vilse och sårad och det finns alltid miner Avalanche är på grund av området.

Saker du behöver

 • Rescue fyrar
 • Spadar
 • Avalanche prober
 • Avalanche airbag
 • Slope mätare