Wke

Hur du utvecklar din känsla för tid

Är du en av dem som, när frågan om hur länge sedan något hände eller hur lång tid något tog, du ger en grov uppskattning som är långt borta? Eller är du kroniskt sent eftersom du är övertygad om att ditt eller tar 15 minuter när det i verkligheten, det tar 25 eller 30? Har du en maträtt för 50 minuter i stället för 30 (som receptet instruerat) eftersom du "glömt bort tiden"? Vissa människor är bättre på att bedöma tidens gång än andra, men lyckligtvis är det en förmåga som kan utvecklas med följande övningar.

Steg

Hur du utvecklar din känsla för tid. Håll alla dina klockor så korrekt som du kan göra dem.
Hur du utvecklar din känsla för tid. Håll alla dina klockor så korrekt som du kan göra dem.
 1. 1
  Håll alla dina klockor så korrekt som du kan göra dem. Kom ihåg att kontrollera dem på din dator, bil och mobiltelefon. När du anger en ny miljö, ta några klockor och notera huruvida de matcha din. Medan du tränar dig själv, bära en klocka, eller bära en telefon eller annan klocka med dig hela tiden. Ju mer exakt dina klockor, desto bättre kommer du att kunna finjustera din känsla för tid.
 2. 2
  Stabilisera din dygnsrytm. Människan har en naturlig inre klocka som reglerar biologiska processer. Om denna rytm störs, kommer du inte bara har svårt att bedöma tid, men det kan också ha negativa effekter på din hälsa och produktivitet. För att hålla din dygnsrytm optimeras, utveckla en rutin där du äter, sover, och utsätta sig för naturligt ljus vid ungefär samma tider varje dag.
 3. 3
  Varje gång du tänker på det, antar att själv vilken tid det är. Kolla en klocka eller titta. Gör en punkt att korrigera sig själv. Tänka eller säga till dig själv något i stil med "Jag trodde det var 10:20, men det är faktiskt 10:34. Jag var 14 minuter långsam." Detta är din tid förnuft gap.
  • Du kan göra det till en vana att göra detta varje gång du stöter på ett visst landmärke eller föremål, såsom en stoppskylt, trafikljus, eller spegel.
  • Du kanske vill försöka gissa när du vaknar, om du inte vaknar på ett larm.
 4. 4
  När du får en chans, ta en klocka, och notera tiden. Gå om ditt vanliga liv, försöker gissa när det har varit en timme. Kolla en klocka på din gissning och anteckna din tid förnuft gap. När du blir bättre, varierar de tidsintervall du försöker gissa.
 5. 5
  När du startar en aktivitet med en definierad början och slut (läsa ett kapitel i en bok, kör till en väns hus, ta en dusch) gissa hur lång tid det kommer att ta dig. När du är klar, gissa hur lång tid det faktiskt tog dig. Kontrollera tiden. Hur långt borta var din första gissning? Hur långt borta var din andra gissning?
 6. 6
  När du startar en aktivitet som har en specificerad tidsram (som när matlagning), ställa in timern för den övre änden av det givna intervallet. Till exempel, om du laga havregrynsgröt i 3-5 minuter, ställ in en timer i 5 minuter. Tilldela själv uppgiften att gissa när 3 eller 4 minuter har gått. Om du gör ett misstag, kommer timern rädda dig från att ha bränt havregryn. Men med övning kommer du att utveckla en känsla för hur lång tid att lämna havregryn matlagning, så många kockar lär sig att göra med olika rätter som de laga ofta.
 7. 7
  Spela in dina framsteg i en tid bemärkelse tidskrift. När du ser en lucka tid känsla, skriva ner det. Du kanske märker ett mönster, som att du brukar vara ca 15 minuter långsam på morgonen, och 30 minuter snabbt på eftermiddagen. Eller, som de flesta människor, kommer tiden verkar passera långsamt när du gör något monotont eller tråkigt, och passerar snabbt när du håller upptagen eller ha kul. När du fortsätter att matcha dina gissningar med verkligheten, kommer din tidsuppfattning förbättras märkbart.

Tips

 • Det kan hjälpa till att få ett urverk eller vilka pip eller klockspel varje timme. Detta kommer att hjälpa samklang kroppen till "rytm" av dagen.
 • Om du har tillgång till termometrar under dagen, kan du använda några av dessa tips för att lära sig att mäta temperaturen samt genom att uppskatta temperaturen innan du kolla termometern. Om du går till jobbet, se om din rutt kan ta dig förbi en bank termometer tecken, och gör din gissning precis innan du kommer till skylten. Varning: Dessa termometrar är ibland inte särskilt exakt.
 • Vissa barn som växer upp i en ostrukturerad hushåll (där verksamhet inte på något sätt förknippas med tiden) kan ha svårt att anpassa sig till skolan, där många aktiviteter är planerade (som att ha kritor tas bort eftersom färgning tid är över, eller inte avslutar ett testa eftersom tiden är slut). Erbjuder barnen en känsla av tid och sekvens (liknande "Avsluta rengöringen ditt rum så att du kan spela med din bror när han kommer hem kl 02:30") kan hjälpa.

Varningar

 • Att vara mycket exakt tid ("Jag ska vara på ditt hus i 8 1/2 minuter") kan få dig att verka spänd. Låt dina vänner veta varför du är så noga.
 • Stimulantia (inklusive koffein ) kan leda till att du överskattar tidsintervall, medan hämmande läkemedel kan göra det motsatta.
 • Nikotin cravings kan få dig att uppfatta tid som går långsammare än det egentligen är.
 • Personer med Parkinsons sjukdom, Huntingtons sjukdom, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD), eller schizofreni kämpar ofta med tidsuppfattning. Om du visar några andra symptom på dessa villkor, se en läkare.