Wke

Hur får man över en vanlig förkylning

Men det finns inget botemedel mot en förkylning, det finns massor av saker du kan göra för att lindra dina symtom och hjälpa till att snabba kylan tillsammans. Läs hitta sätt att bli av med en vanlig förkylning.

Steg

Hur får man över en vanlig förkylning. Undvik alkohol och koffein.
Hur får man över en vanlig förkylning. Undvik alkohol och koffein.
 1. 1
  Undvik alkohol och koffein. Båda kan förvärra dina symtom. Istället, dricka mycket vatten, juice och varmt citron vatten för att ersätta vätskan som förloras genom slem och feber.
 2. 2
  Öka luftfuktigheten. Fuktig luft hjälper minska trängseln och hosta, så om du har en luftfuktare eller vaporizer, ren (för att förhindra bakterie-och mögeltillväxt) och använda den. Om du inte gör det, ta en ångande bad eller dusch.
 3. 3
  Gurgla med saltvatten. Salt drar överflödig vätska från inflammerade hals vävnader, vilket gör dem mindre smärtsamt. Lös upp 1/4 till 1/2 tsk (1,2 ml till 2,5 ml) salt i en 8-ounce (237 ml) glas varmt vatten och gurgla att tillfälligt lindra en öm eller kli i halsen.
 4. 4
  Använd koksaltlösning näsdroppar. Over-the-counter droppar är säkra och inte irriterande, även för barn, och som med gurgla saltvatten, kan minska inflammation för att minska överbelastning.
 5. 5
  Ät rå honung. Honung är en naturlig hosta suppressant som har visat sig vara lika effektiv som den over-the-counter hosta medlet dextrometorfan. Ät den med sked eller blanda i en kopp örtte. Aldrig ge honung till barn yngre än ett år, vilket kan innebära risk för spädbarn botulism.
 6. 6
  Ta vitaminer och mineraler. Dessa stärka immunförsvaret genom att hjälpa kroppens förmåga att bekämpa infektioner. C-vitamin är särskilt effektiva för detta ändamål, om de tar vid uppkomsten av en förkylning har visat sig påskynda återhämtningstid. Zink har också visat sig vara till nytta i kampen mot förkylningar, men undvik zink nässprayer, vilket kan hämma ditt luktsinne - möjligen permanent.
 7. 7
  Ta echinacea. Även resultaten har varit blandade, vissa studier visar att echinacea håller löftet i kampen övre luftvägsinfektioner, speciellt när det tas under de tidiga stadierna av en förkylning. Även echinacea inte brukar orsaka biverkningar, människor som är allergiska mot växter i daisy familjen (ex. ambrosia, krysantemum, ringblomma, tusensköna) eller har astma eller atopi är mer sannolikt att vara allergisk mot echinacea.
 8. 8
  Ät kyckling soppa. Denna klassiska hem rättsmedel har visat sig ha anti-inflammatoriska egenskaper och att påskynda flödet av nasal slem, lindra trängseln och begränsa din nasal foder exponering mot förkylningsvirus.
 9. 9
  Överväga att ta en smärtstillande. Smärtstillande som Tylenol som innehåller paracetamol kan minska huvudvärk, halsont och feber, men kan också orsaka leverskador, särskilt om de tas ofta eller i större-än-rekommenderade doser. Ge inte aspirin till barn, eftersom detta har associerats med Reyes syndrom. Ge inte paracetamol till barn under tre års ålder.
 10. 10
  Var försiktig med avsvällande sprayer. Vuxna som använder dessa för mer än ett par dagar kan sluta med kronisk rebound inflammation i slemhinnorna - och barn bör inte använda dem alls.
 11. 11
  Var försiktig med hostmedicin. Over-the-counter hosta och förkylning läkemedel inte behandla de bakomliggande orsakerna till kallt och kommer inte att få det att försvinna fortare. Dessutom, den aktiva ingrediensen i hostmedicin kan dubbla upp med den aktiva ingrediensen i andra läkemedel (ex. antihistimines, avsvällande medel, smärtstillande) förorsaka oavsiktlig överdos. Som av 2008, rekommenderar Consumer Healthcare Products Association att du inte ger hostmedicin till barn under fyra års ålder.
 12. 12
  Ta inte antibiotika. Antibiotika bekämpa bakterieinfektioner (ex. urinblåsa, sinus, och vissa öroninflammation, halsfluss), inte virusinfektioner (ex. förkylningar, bronkit, influensa). Olämplig användning av antibiotika har skapat många resistenta stammar av bakterier som MRSA, så gör din del för att minska deras överanvändning.
 13. 13
  Sov gott. Få för lite sömn ökar den tid du behöver för att återhämta sig från sjukdom. Detta beror sovande kroppar producera cytokiner (som bekämpar infektioner, inflammation, och stress) och andra infektionsbekämpande celler. Om du har problem, läs Hur man sover bättre tips.
 14. 14
  Minska din stress. Stress främjar sjukdom genom att minska dina nivåer av immunitet-öka gamma-interferon och infektion-fighting T-celler. Läs Hur man handskas med stress för mer råd.