Wke

Hur får man ut ur en depression

Om du plågas av känslor av värdelöshet, sorg och brist på hopp, då kanske du lider av depression. Depression är annorlunda från att vara på dåligt humör eller har en dålig vecka --- det är en försvagande tillstånd som kan hindra dig från att njuta varje aspekt av ditt liv. Läs vidare för att ta reda på hur man får ut av en depression.

Steg

Hur får man ut ur en depression. Inse att du har ett problem.
Hur får man ut ur en depression. Inse att du har ett problem.

Del ett: förstå din depression

 1. 1
  Inse att du har ett problem. Det första steget för att få ut en depression är att erkänna att du är deprimerad. Det finns en skillnad mellan att ha en tuff dag och uppleva en långvarig och överväldigande period av depression. Här är några tecken på att du kämpar med depression:
  • Om du känner en stor minskning i din energinivå och är alltid trött oavsett vad du gör.
  • Om du känner dig skyldig, värdelös, eller hjälplös utan att veta varför.
  • Om du känner dig hopplös och pessimistisk om de flesta, om inte alla, delar av ditt liv.
  • Om du inte längre njuta av att göra saker som du brukade älska, såsom att umgås med vänner, driva dina hobbies, eller ha sex.
  • Om det har skett en dramatisk förändring i dina sovvanor, som sömnlöshet, tidigt på morgonen vakenhet, eller överdrivet sovande.
  • Om det har skett en dramatisk förändring i ditt äta eller dricka vanor, t.ex. en fullständig förlust av aptit eller överdriven alkoholkonsumtion.
  • Om du känner för att saker och ting bara inte kommer att bli bättre oavsett vad du gör.
  • Om du föredrar att vara ensam hela tiden än att interagera med andra.
  • Om du har haft självmordstankar. Om du tänker självmordstankar, hoppa till del tre och få hjälp omedelbart.
 2. 2
  Försök att hitta orsaken till din depression. Det är dags att göra lite självrannsakan för att se om din depression är något som har plågar dig så länge du kan minnas, eller om det fanns en särskild händelse som utlöste det. Förstå orsakerna bakom din depression --- så mycket du kan --- kan hjälpa dig att börja ta itu med ditt problem.
  • Se om din depression är situationsanpassat. Om du har i allmänhet varit en glad person men har varit i gamla hjulspår på grund av ett långt och smärtsamt uppbrott, död av en nära anhörig, eller det faktum att du flyttat till en ny stad där man inte har några vänner, sedan är det troligt att din depression är något du kan ta itu med huvudet på.
  • Om har känt deprimerad för en avsevärd tid, men kan inte tänka mig en särskild anledning. Observera om du har lider av symptom på depression i månader, eller om du har haft vågor av depression för hela ditt liv.
  • Kom ihåg att orsakerna till depression kan vara biologiska eller genetiska --- det kan inte ha orsakats av en särskild händelse eller förändring i ditt liv.
 3. 3
  Räkna ut vad du vill ändra om ditt liv. Oavsett om du har satt fingret på orsaken till din depression eller bara allmänt behöver göra förbättringar i ditt liv, behöver något att förändras. Skriv ner allt som gör dig olycklig och se vad du kan göra åt det. Här är några vanliga saker som kan behöva ändras:
  • För många människor innebär detta deras omgivning. Känner du dig kvävs i en liten stad? Flytta.
  • Jobbar du fortfarande på det företag som ger dig ingen känsla av mening? Avsluta.
  • Är du fortfarande i en relation som gör att du känner manipulerad? Bryt upp.
  • Är du missnöjd eftersom du är överviktig? Gör en diet och motion plan.

Del två: förbättra ditt tillstånd

 1. 1
  Utveckla meningsfulla relationer. Känsla helt ensam är en stor del av att känna sig deprimerad, och om du arbetar för att främja viktiga relationer, kommer du att känna dig mindre ensam, behövs, och mer uppfyllda. Här är hur man gör det:
  • Visa dina nära vänner hur mycket du bryr dig. Dina nära vänner kan ha det bästa av känsla för vem du är, så gör en punkt att se dem, prata med dem, eller bara maila dem ofta för att berätta för dem hur speciella de är. Tvinga dig själv att göra ett datum för att se dina vänner så många gånger som veckan som du kan - det kommer att göra dig att komma ut ur huset och gör att du känner mer delaktiga i världen.
  • Håll kontakten med din familj. Om du har en kärleksfull relation med din familj, försök att se dem på semester, för att skicka dem födelsedag kort, och att delta i livet för dina familjemedlemmar. Om din relation är ansträngd, försöka göra saker bättre genom att ha en ärlig diskussion om varför det hände.
  • Skaffa nya vänner. Aldrig underskatta förmågan hos en bekant att bli din bästa vän. Om du har varit vän med din granne eller den nya tjejen i konst klass, be honom eller henne att ta en kaffe datum.
  • Skär bort skadliga relationer. I vissa olyckliga fall kan dina relationer med en familjemedlem, vän eller andra större faktiskt underblåser din depression - och kan till och med vara den huvudsakliga orsaken. Om du befinner dig i ett förhållande som inte bara ger dig ingen glädje men sänker din självkänsla och gör att du mår sämre om i världen, kan det vara dags att säga adjö.
 2. 2
  Fortsätta nya intressen. Med nya hobbies kan bidra till att bryta din rutin och ger dig något att se fram emot, och är bara skoj. Sysslar en ny intresse kommer också bidra till att fylla upp din tid och kommer att få dig att fokusera på något annat än din depression. Här är några saker att prova:
  • Hitta din konstnärliga sida. Prova att ta en klass i keramik, akvarellmålning, eller keramik. Du kan lära dig något nytt och göra några konstnärligt sinnade vänner.
  • Hitta en ny favoritartist. Om din nya favorit crooner är samtida, kolla konserter i ditt område och bjud in dina vänner.
  • Hitta en användbar färdighet. Lär dig hur man rättar till möbler eller laga kläder. Du kommer att spara pengar, må bra om dig själv, och kanske kan hjälpa en vän i processen.
  • Om du verkligen älskar att läsa, göra ett mål för att läsa ett visst antal böcker i en månad. Bara se upp för att isolera dig vidare. Gå med i en bokklubb, prata med din vän om en bok, eller ta din bok ut i mitten av en solig park.
 3. 3
  Öka din självkänsla genom att vara generösa. Om du känner dig värdelös eller värdelös, hitta ett sätt att arbeta som volontär i ditt samhälle eller för att ge lite av din tid till de behövande. Inte bara kommer du att hjälpa andra, men du kommer att bli en mer generös person och kommer att må bättre om dig själv i processen. Här är hur man gör det:
  • Hjälp barn och vuxna läser på ditt lokala bibliotek.
  • Volontär i ett härbärge för hemlösa, soppkök, eller annan organisation för människor i nöd.
  • Gå med i en av dina lokala park sanering eller trädgårdsarbete klubbar att bidra till att förbättra ditt samhälle ser ut.
  • Hjälp personer du känner utföra uppgifter, oavsett om det är att lära din lillebror algebra, eller hjälpa din vän att planera hennes födelsedagsfest.
 4. 4
  Tvinga dig själv att komma ut ur huset. Många människor förblir deprimerad helt enkelt eftersom de saknar viljan att gå ut. Det kan säkert vara svårt att skjuta dig själv när du känner dig nere, men det är en ansträngning väl värt att göra. Här är några tips:
  • Om du inte känner för att umgås som sådan men känner behovet av bolaget, komma ut ur huset och göra vad det är du skulle göra hemma. Till exempel, istället för att stanna hemma och göra ett korsord, ta den till biblioteket och göra det där i sällskap med andra människor. Utbyta några artigheter med bibliotekarien kan göra en skillnad för din dag.
  • När du inte vill göra något är när du behöver det mest. Om du känner dig särskilt olycklig, gå en promenad för att få lite frisk luft och att få blodet flyter.
  • Få lite sol! Vara ute i bra väder är bevisat att förbättra ditt humör.
 5. 5
  Äta hälsosamt och motion. Om du inte har ätit hälsosam mat eller motionera regelbundet, kan din självkänsla och lycka har redan drabbats. Göra en förbättring i din kost och motion plan kan göra underverk på ditt sinne. Här är hur man gör det:
  • Ta upp kör --- utanför. Förutsatt att vädret är någorlunda varmt, kör ute i solljuset är en av de enklaste snabba lösningar för ditt humör.
  • Försök med en annan form av motion, som att gå till gymmet för att lyfta vikter, gör yoga, eller ta salsa lektioner. Inte bara kommer det få dig ut ur huset, men du kan göra några vänner i processen.
  • Ät tre balanserade och hälsosamma måltider per dag. Hoppa över måltider kan göra dig irriterad och cranky.
  • Undvik livsmedel som är kända för att påverka ditt humör, såsom kaffe, alkohol och livsmedel som innehåller mycket socker. Istället äter mat som omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk som lax eller makrill, eller vitamin B, som är kända för att göra dig lyckligare.

Del tre: få hjälp om ditt tillstånd inte förbättras

 1. 1
  Veta när man ska be om hjälp. Om du har provat alla dessa taktiker och ingenting fungerar, eller om ditt tillstånd är så allvarligt att du har problem med att försöka följa dessa steg, är det dags att inse att du inte kan lösa problemet på egen hand och behöver hjälp från andra.
  • Prata med en vän eller familjemedlem. Att prata med någon som känner dig bäst kan få dig att känna dig mindre ensam, och du kan må bättre bara från att tala om din kamp - du behöver inte möta det ensam.
  • Leta på nätet för att få hjälp. Hitta ansedda citerar på Internet som kan ge dig tips för att hantera din depression, eller få kontakt med andra människor som lider av samma åkomma.
  • Många studier visar att samtalsterapi hjälper med depression. För att få ut det mesta av samtalsterapi, måste du hitta en terapeut som du gillar och litar på, och arbeta med honom eller henne under en längre tid. Det behöver inte vara år, men förvänta dig inte att allvarlig depression kommer att avdunsta utan någon konsekvent arbete från din sida. Kostnad behöver inte vara ett hinder: de flesta städer har nedsatt avgift kliniker och många universitet erbjuder hjälp genom sina program psykologi utbildningsprogram.
  • Om samtalsterapi inte göra susen, träffa en läkare för att se om du ska ta medicin eller åtgärda en vitaminbrist.

Tips

 • Försök att finna lycka i små saker.
 • Vakna tidigare eller senare. Ditt problem kan bara vara det sätt du hanterar din dag. Vakna upp tidigare kan göra att du känner dig mer produktiv och tydlig. Vakna upp senare kan du känna dig friare och mer levande. Räkna ut vilken du behöver och justera larmet.
 • Få ett husdjur. Efter att ha någon vid liv beror på att du kan göra dig känna sig behövd och värdefull. Det ger också dig med någon att älska, som visserligen inte är ett surrogat, kan göra en hel del för dig om eller avvisande är orsaken till din depression.
 • Hos vissa kvinnor kan depression orsakas (eller förvärrats) av låga hormonnivåer, oftast progesteron. Progesteron hjälper till att hålla serontonin nivåer från att falla alltför låg, och låg serotonin kan orsaka depression. Doktorer kan testet för låg progesteron och ordinerar det (även om många läkare är omedvetna om sambandet med depression), det finns även tillgängliga utan recept.
 • Ta inte dig själv på för stort allvar. Lär dig att göra narr av dig själv.
 • Kom ihåg, livet är kort! Gör det bästa av det! Ta en promenad längs parken, gå till lokala evenemang, träffa nya människor.
 • Tänk på att depression är vanligt ett symptom på ett medicinskt tillstånd, såsom mineralbrist (magnesiumbrist är ganska vanligt), hypotyreoidism / hypertyreos, vitaminbrist och mer.

Varningar

 • Om du har självmordstankar, se en läkare omedelbart.
 • Låt en läkare avgöra om din depression är kliniskt och kräver medicinering. Att ta medicin är ett stort steg, och utvärdera din situation noga innan du hoppar in i den.