Wke

Hur gör judo

Judo är en relativt modern kampsport, skapad av professor Jigoro Kano 1882. Dess rötter ligger i Ju-jutsu, vilket var den ursprungliga tekniken används av Samurai. Kano ville skapa en form av ju-jitsu som han kunde öva utan rädsla för allvarliga skador, och så Judo föddes. Det är ett system för obeväpnad kamp där syftet är att brottas med din motståndare, och vinna genom att kasta dem i golvet på sin rygg, sätter dem i golvet i 25 sekunder, eller utför en strypa eller jointlock tills de lämnar.

Steg

Hur gör judo. Hitta din lokala judo klassen.
Hur gör judo. Hitta din lokala judo klassen.
 1. 1
  Hitta din lokala judo klassen. Titta att se till att det finns människor där i din egen storlek och vikt. Du kan lära dig det mesta av utbildningen med människor som är en liknande storlek som dig själv. Men se till att tränaren är en svart (eller rött) Belt (den högsta rangen, beroende på land), speciellt över 1: a graden. Att ha en erfaren instruktör är viktigt inte bara för kvaliteten på lärande, men också för din säkerhet!
 2. 2
  Få satsen. Få Judo "gi" (uttalas ghee, allmänt och felaktigt kallas en "kimono"), judo uniform. GI topp är som en robust jacka för grepp-träning, och byxorna rymlig och bra för rörelse. Detta kan förvärvas på nätet, på sportbutiker, eller via din klubb (be om hjälp att hitta din storlek!).
 3. 3
  Lär breakfalls. Ukemi (breakfalls) är det som hindrar det från att skada när du faller över, och utan dem, kommer du att vara svart och blå, mycket snabbt. Den görs rätt, bör få kastas inte ont alls.
 4. 4
  Lär dig några drag, och arbeta på att finslipa dem, samt att lära sig nya. Lärande häftiga nya tekniker kommer att hålla dig motiverad, men glöm aldrig att följa dina grunderna. Titta på Judo mästare: de har ofta en turnering arsenal inte större än 4-6 kast. Det är bättre att göra några drag väl, än många drag dåligt.
 5. 5
  Borra! Den konditionering kanske inte verkar kul, men du kommer att känna tio gånger bättre på mattan om du öva några cursory svepande och balans övningar regelbundet på fritiden.
 6. 6
  Lär förarbete tekniker - Det betyder fasthållare, och för vuxna, stryper och armlocks också. Stryper och armlocks kan du vinna en kamp omedelbart om det görs på rätt sätt. Kom ihåg att de flesta (real) slagsmål vann på marken. Utbildning Brazilian jiu-jitsu är ett bra sätt att komplettera din judo med slipade tekniker!
 7. 7
  Lär dig några japanska namn. Sen när dina lagkamrater skriker "Do Ippon-seoi-nage!" du vet vad de betyder.
 8. 8
  Lär dig reglerna. Vid graderingar, kommer detta att fungera till din fördel, till exempel, om du förstå din motståndares ben med benen medan du hålls nere, är lastrummet bruten.
 9. 9
  Träna regelbundet. Det finns inget substitut för praktiken, och ingen mängd av läsning om judo kan ersätta praktiken, så sluta vara lat och fastna i!
 10. 10
  Ät och drick gott. Läsk och chips gör inte en bra spelare.
 11. 11
  Var inte rädd att ställa frågor. De biffiga svarta bälten är bara vanliga människor, och blir bara alltför glada att hjälpa dig att lära sin favoritsport.
 12. 12
  Lär kontringar på vanliga kast, sedan när din motståndare gör en viss kast, kommer du att kunna använda det till din fördel.
 13. 13
  Öva både vänster-och högerhänta tekniker. De flesta spelare är endast användas för att bekämpa högerhänt, och de är ofta oförmögna att försvara sig mot vänsterhänta kast. (Om du redan är vänsterhänt, har du ett försprång!)
 14. 14
  Lär kombinationer - Detta innebär att även om det första draget du försöker förutses, kan du snabbt övergången till en annan. En snabb förändring i riktning kan hjälpa obalans ännu mer erfarna motståndare.
 15. 15
  Öva övergångar från stående tekniker (tachi-waza) till jord-tekniker (NE-waza), jag. E. Landning i ett hold-down, en strypa eller armlock, direkt från ett kast eller takedown. Detta förbättrar dramatiskt din konkurrensfördel.
 16. 16
  Lär dig och förstå etikett och historia trots den sportsliga aspekten av judo betonas i modern praxis, lära av historien om kampsport, och förstå hur judo har utvecklats under åren kommer att vidga dina vyer.

Tips

 • Judo är "den mjuka vägen", alltså, som kastas av en upplevelse Judoka (judo utövare) är mycket säkrare än att kastas av en nybörjare. En vanlig vana för en nybörjare skulle vara att utnyttja sin styrka mer, alltså en dålig utförandet av ett kast skaderisker. Fokus på teknik och ukemi (breakfalls) för att minska risken för skador på dig själv och din partner.
 • Lär och perfekt en rad tekniker
 • Förstå både sporten och krigiska aspekter konst av judo
 • Olika länder och organisationer kan ha olika leden. När lära judo se till att välja en dojo med ett väl-rankade judo sensei (lärare). I Europa, är ett svart bälte vanligtvis den högsta rangen i judo.
 • Träning med olika människor kommer alltid att öka din skicklighet
 • Köp satsen och lära sig att knyta bältet
 • Träna regelbundet med ett antal personer
 • Ange tävlingar och graderingar om möjligt
 • Lär breakfalls (ukemi), kan det vara tråkigt, men det är mycket viktigt för dig själv och andra
 • Lär dig olika hälsningar och hur man säger "Jag är ledsen", vilket kan sägas om deras är en oavsiktlig felsteg samtidigt som man övar.

Varningar

 • Motstå frestelsen att träna på icke-judo vänner eller familj. De kommer inte veta hur man ska försvara sig och kan bli sårad
 • Skryter inte om dina förmågor, blygsamhet är en del av judo kod.... (Plus, kan det finnas någon bättre än dig, bara väntar på att torka det leende av ditt ansikte!)
 • Du kan ha värk / smärta / blåmärken efter de första sessionerna. Vi har alla varit där, men du kommer att bli bättre snabbt, så det kommer inte alltid att vara så.