Wke

Hur kan man förhindra en haj attack

Hajar är skräckinjagande rovdjur, men människor är sällan på menyn. Faktum är att långt fler människor dödats eller skadats av hundar, bin, ormar och en mängd andra djur. Ändå kan hajar bli farlig, och den som vågar sig in på deras territorium måste ha en hälsosam respekt för dessa fiskar. Om du ska skriva in vatten som bebos av hajar, är det en bra idé att veta hur man ska kämpa mot en attack, men det är ännu viktigare att veta hur man ska minimera risken för angrepp.

Steg

Hur kan man förhindra en haj attack. Håll dig borta från hajar vatten.
Hur kan man förhindra en haj attack. Håll dig borta från hajar vatten.
 1. 1
  Håll dig borta från hajar vatten. Det bästa sättet att undvika haj attacker är att hålla sig borta från vattnet där hajar lever. Detta innebär naturligtvis vistas ute i havet, men det betyder också att vistas i flodmynningar och kustnära floder och sjöar. Den farliga bull shark, i synnerhet, kan tolerera färskt vatten, och dessa stora hajar är kända för att resa upp floder i inlandet. I själva verket har de setts 2.500 miles uppför Amazonas och så långt uppför Mississippifloden som Illinois. Om du inte kan undvika att få i vattnet helt och hållet, åtminstone försöka undvika riskområden.
  • Heed varningar. Kustområden där hajar har nyligen siktats kommer ofta ha postat varningar, och även i avsaknad av dessa, kan lokalbefolkningen kunna varna dig om potentiella faror. Håll dig borta från vattnet om varnade för att göra det.
  • Undvik branta drop-offs och områdena mellan sandbankar. Dessa är bland hajar "smultronställen.
  • Undvik vatten förorenade med avfall eller avlopp. Hajar dras till dessa områden. Visst, det är inte den enda anledningen att undvika förorenat vatten.
  • Undvik simmar nära fisket. Hajar kan komma in för ett mellanmål off fiskare nät eller linjer, och de kan lockas av bete eller genom kasserad fisk. Även i avsaknad av fiskebåtar, om du ser sjöfåglar svepte ner till vattnet, det finns en god chans att det är fisket eller utfodring pågår.
 2. 2
  Känn din haj. Det finns mer än 300 arter av hajar, men mycket få av dessa anses farliga för människor. I själva verket, tre arter - den vita, tiger och hajar tjur - ansvarar för den stora majoriteten av mänskliga dödsfall. Dessa hajar är spridda i kustvatten i hela världen, och om du ser dem eller vet att de är närvarande bör du lämna vattnet så snabbt och säkert som möjligt. Oceanic white-tip shark är vanligare i öppna havet och kan också vara aggressiv. Ta reda på vilka typer av hajar kan vara närvarande där du kommer att komma in i vattnet, men tänk på att alla hajen över 6 meter i längd bör betraktas som potentiellt farliga.
 3. 3
  Bära vapen. Om du dykning i vatten där du kan stöta på hajar, bär ett spjut-gun eller pole-spjut. På något sätt bör du provocera en attack eller invagga dig i en falsk känsla av säkerhet med dessa vapen, men om du attackeras de kan rädda ditt liv.
 4. 4
  Klä sig korrekt. Håll dig till tråkig badbyxor och våtdräkter, som ljusa eller flashiga färger med hög kontrast kan locka hajar. Undvik att bära smycken, eftersom reflektion av ljus från sådana tillbehör liknar reflektion av ljuset från en fisk fjäll, och det kan därmed få dig att se ut som mat. Täck ditt dykning klocka med manschetten i din våtdräkt. Likaså undvika eller täcka ojämn garvning, eftersom kontrasten gör dig mer synlig för haj. De ljusa gula och orange typiska för flytvästar och flythjälpmedel kan vara attraktiva för hajar, men om du är i det öppna havet du behöver tänka på att dessa färger också göra dig mer synlig för räddningsmanskapet.
 5. 5
  Var vaksam. Du kan stöta på ett antal faror vid dykning, surfing, eller simma i havet eller kustnära floder, och du bör alltid vara försiktig. Fortsätt med försiktighet i vad du gör, och vara medveten om din omgivning. Om du ser en haj, låt det inte ur sikte förrän du är säkert på stranden eller i båten.
 6. 6
  Flytta graciöst. Undvik stänk på ytan av vattnet, och försöka simma smidigt vid alla tidpunkter. Undvik plötsliga eller oregelbundna rörelser i närvaro av hajar, eftersom de kan dra uppmärksamhet till dig och, ännu värre, ger dig intryck av att vara sårad. Om du ser en haj i närheten när du dykning, bo så stilla som möjligt för att undvika att locka sin uppmärksamhet eller hota den.
 7. 7
  Bada i en grupp. Oavsett om faran med hajar, bör du undvika att bada ensam. Om hajar är närvarande, men det är ännu viktigare att resa med en kompis eller en grupp. Hajar är mindre benägna att närma sig och attackera en grupp människor, och om en medlem av gruppen är attackerad, är hjälpen omedelbart tillgänglig. Vid dykning i närvaro av hajar, bör en medlem av gruppen tas ut endast med att titta på hajar och upptäcka förändringar i deras beteende.
 8. 8
  Inse aggressivt beteende. Hajar simmar långsamt och jämnt i allmänhet inte är ett hot. De kan närma dykare men är i allmänhet bara nyfiken när de gör det. Om en haj börjar göra plötsliga rörelser, simma snabbt eller oregelbundet, eller om den visar tecken på aggressivitet eller irritation - pekar sina bröstfenor ner, kröker ryggen, pekande huvudet uppåt, zig-zagging, eller laddning - det kan vara överväger en attack. Simma snabbt och smidigt till säkerheten, vare sig ur vattnet eller till en försvarbar plats, och förbereda sig för att
 9. 9
  Håll dig borta från vattnet på natten och under gryning och skymning. Hajar jagar mest aktivt vid dessa tillfällen, och de är svårare för dig att se i mörker. Även i haj-benägna områden försöker undvika mulna dagar, eftersom det efterliknar ljusnivåer vid gryning och skymning är utfodring gånger.
 10. 10
  Håll dig borta från vattnet om blödning. Om du har ett öppet sår. Kvinnor behöver inte vara berörda om de upplever menstruationsblödningar. Tamponger avhjälpa detta och utan att en den mängd blod som släpptes i en 30 till 45 minuter långt dyk skulle vara utomordentligt liten.
 11. 11
  Undvik provocera hajar. Lite mindre än hälften av dokumenterad haj attacker resultatet av provokation eller trakasserier av hajar, särskilt av dykare. Använd sunt förnuft och ge hajar gott om utrymme. Försök inte att fånga eller prod hajar. Inte hörn inte dem, och försök inte att komma nära dem för att fotografera dem. Men, om du har att komma nära, se till att bära vapen. (Titta på tidigare punkt.)

Tips

 • Medan hajar bebor hav över hela världen, attacker är mest frekventa i Florida. Andra "hotspots" omfattar Australien, Hawaii, Sydafrika och Kalifornien.
 • Håll husdjur ur vattnet. Deras stänk och oregelbundna rörelser, kombinerat med deras storlek, kan uppmärksamma aggressiva hajar.
 • Undvika att vattnet i tidiga morgnar eller sena kvällar / natt, eftersom det är då hajar är generellt mest aktiva med deras utfodring och tenderar att närma inomskärs.
 • Om det finns sälar, finns det sannolikt hajar. Undvik att bada eller paddla kajak i vikar där sälar lever.
 • Undvik simmar i grumligt eller smutsigt vatten, eftersom detta kan öka risken för en haj miste dig för en av sina vanliga bytesdjur källor (sköldpaddor, tätningar etc).
 • Om du är dykning och har fisk eller abalone, (när spearfishing, till exempel), inte binda din fångst till din kropp. Se till att du kan snabbt och enkelt lossa spärren om du ser en haj, och låt din fångst gå och lämna området om en haj dyker upp. Hajen är troligen mer intresserad av din fisk än det är i dig.
 • Bär inte baggy kläder. Det gör att du ser ut som en kämpande fisk.
 • När dykning, gå direkt till botten. Om du simmar på ytan kommer det att få dig att se ut som en fisk.
 • Försök att undvika att hamna i vattnet när inga hajnät eller livräddarna är närvarande.
 • Det finns för närvarande ingen trovärdig "shark repellent" kommersiellt tillgänglig, även om både en elektronisk enhet och en kemikalie som verkar vara effektivt har utvecklats under de senaste åren. Det kan vara tillgängliga för konsumenter inom en snar framtid.
 • Shark burar är effektiva, men de allvarligt begränsar din förmåga att utforska, och de är inte bra för, eller tillgång till, de flesta dykare och fikanter.

Varningar

 • Förekomsten av tumlare och delfiner gör inte ett område säkert. Även dessa djur är kända för att attackera hajar, foder de också på en del av samma bytesdjur, och de är sannolikt att hittas i samma område.
 • Särskilt försiktiga i grumligt vatten. När sikten är dålig, kan en haj fånga dig på sängen. Dessutom kan en haj attackerar dig i dålig sikt eftersom det misstag du för ett annat djur. Den vanligaste formen av haj attack är en hit-and-run attack, där haj biter en gång och försvinner sedan, ofta i grumligt vatten eller bryta surfa i närheten av stranden. Man tror att hajen går in för en smak och sedan inse att människan är inte vad det förväntade, går bort.
 • Också medan i sött eller bräckt vatten, nära kusten, var försiktig med bull hajar som kan gå i sött och salt vatten.
 • Angrepp av stora eller medelstora hajar är farliga och potentiellt dödliga. Även mindre hajar (och många andra typer av fisk) kan orsaka smärtsamma bett, så undvik att provocera dem, och alltid iaktta försiktighet när de i sitt rike.