Wke

Hur kan man undvika att bli träffad av blixten


Föreställ dig för ett ögonblick att du är ute på en varm, torr sommardag. Du roar dig, men då himlen blir mörkare. Moln blockerar solen. På avstånd ser du ljusa blixt och höra blomstrande dunder. Du hör det kom närmare, och rädsla för att du kan drabbas.
Lightning är en mäktig naturkraft, men få verkligen förstår exakt vad det är. Lightning är el som matas ut från ett moln. Det är som när du gnuggar dina skor på mattan på en torr dag. Föreställ dig att du är molnet. Det finns statisk elektricitet i dig, väntar på att fly. Nästa person du rör (eller något metallföremål) är marken. Zap! Du känner ryck, och du kan även se ljuset övergripande mellan fingret och "jord". Lightning är densamma, på en mycket större skala.
Lightning är något lat, och kommer att ta den kortaste vägen, slår den högsta objektet. Det är därför blixten slår åskledare, de är ledare och de högsta saker runt. Åskledare avleder el i smutsen, där det är ofarligt. Det finns inget sätt att helt stoppa blixtar, men om du är försiktig, kan du undvika att skada eller död.

Steg

Hur kan man undvika att bli träffad av blixten. Undvik att vara ute i öppna områden som åkrar, golfbanor, eller parkeringsplatser.
Hur kan man undvika att bli träffad av blixten. Undvik att vara ute i öppna områden som åkrar, golfbanor, eller parkeringsplatser.
 1. 1
  Undvik att vara ute i öppna områden som åkrar, golfbanor, eller parkeringsplatser. Här är den högsta sak runt, och det enklaste målet.
 2. 2
  Håll dig borta från former av metall. Lightning är el och metall är en ledare av elektricitet. Så är du. Du och metallen gör tillsammans en fin mål.
 3. 3
  Sluta simma och komma bort från vattnet. Vatten är en ledare.
 4. 4
  Stå inte under höga föremål som träd eller torn. Som höga föremål, dessa är enkla mål, och el kan hoppa till dig också.
 5. 5
  Flyger inte några drakar.
 6. 6
  Bär inte ett paraply. Du kan få bomullstrasa om det börjar regna, men det är bättre än att dö.
 7. 7
  Hitta en bil och få in den. Bilar är mycket säkra platser att vara vid åskväder. Även om det är metall och känns som ett perfekt mål, om den träffas av el kommer att genomföra genom metall i bilen, och runt din kropp, inte genom det, och i marken.
 8. 8
  Om du fastnar på ett öppet fält under ett åskväder, hitta ett dike för att ligga i om det är möjligt. Om inte, huka ner med huvudet mellan knäna (och inte ligga platt). Försök att bli så liten som möjligt.

Tips

 • Det är ett enkelt sätt att berätta om hur långt bort blixten slog bara. När du ser blixtar, räkna hur många sekunder går tills du hör åskan (eftersom ljuset färdas snabbare än ljudet). Dela den siffran med fem och det är det ungefärliga avståndet i miles.
 • Om du är i ett hus under ett åskväder, undvika att ta en dusch eller bad, hålla sig borta från eluttagen och saker anslutna till dem, och inte använda telefoner, datorer etc.
 • Du kan också berätta hur långt bort blixten är av ljudet av åskan. Om blixten slår nära kommer åskan låter som en plötslig krasch. Om blixten är i fjärran, kommer åskan rulla och muller.
 • Kolla vädret i förväg.

Varningar

 • När hitta ett dike för att undvika att bli drabbade, titta för flash översvämningar.
 • Att bli träffad av blixten kan döda dig omedelbart. Det bästa du kan göra för att minska risken att drabbas är att inte fångas utomhus i åskväder. Kontrollera din lokala prognos om du planerar att vara ute hela dagen.