Wke

Hur köper en skottsäker väst

Även oftast förknippas med medlemmar i SWAT polis lag, är skottsäkra västar som bärs av patrull officerare, privata säkerhetstjänster, och av alla som behöver skydd från att bli skjuten. Även kallad skyddsvästar, var de första moderna skottsäkra västar utvecklades på 1960-talet för militären, med polisen först använda dem i 1969, ett år efter det att utvecklingen av den första SWAT team. Om du planerar att köpa en skottsäker väst för din personliga skydd, här är de saker du behöver veta.

Steg

Hur köper en skottsäker väst. Vet skillnaden mellan hårda och mjuka kroppsskydd.
Hur köper en skottsäker väst. Vet skillnaden mellan hårda och mjuka kroppsskydd.
 1. 1
  Vet skillnaden mellan hårda och mjuka kroppsskydd. Hård kroppsskydd använder plattor av metall eller keramiskt material för att stoppa allt upp till en gevärskula eller hagelgevär slug. Mjuk kroppsskydd använder lager av speciella vävnader för att fånga kulan i luften och sprida kraften av dess effekter. Mjuk kroppsskydd kan stoppa kulor från de flesta handeldvapen, pellets hagelgevär (upp till 12-gauge 00 hagel) och trubbig granatsplitter.
  • Hård kropp pansarplåt är tillverkade av stål, keramik, eller polyeten. De är mycket motståndskraftiga mot påverka längs ytan av plattan, men, speciellt i fallet av icke-metalliska plattor, är de sårbara för blåser längs deras kanter, vilket kräver noggrann packning när de levereras.
  • Mjuk kroppsskydd är gjord av vävda aramid fibrer såsom Kevlar eller Twaron, eller hartsimpregnerad parallell eller cross-tvinnade polyeten fibrer såsom Spectra eller Dyneema. De nyare polyetenfibrer är slagtålig som de äldre aramidfibrerna samtidigt vara lättare i vikt, men de är mer sårbara för miljöförstöring. För närvarande är experiment utförs med kolnanorör som ett möjligt material för skottsäkra västar, och det finns också försök med gel-liknande vätska i samband med befintliga fibrer till tillgänglig extra skydd på platsen för påverkan.
 2. 2
  Vet de tillgängliga skyddsnivåer. Skottsäkra västar är klassade enligt mängden trubbigt våld påverkan de kan stoppa. Skyddsnivåer för närvarande tillgängliga inkluderar följande:
  • Nivå II-A-västar är den tunnaste tillgängliga. Generellt 4 mm (0,16 inches) tjock och gjord av ett mjukt material, de är utformade för att bäras under kläderna för långa tidsperioder.
  • Nivå II skottsäkra västar är vanligtvis 5 mm (0.2 inches) tjock. De är de västar som oftast bärs av patrull officerare. De kan antingen bäras dolt under en löst sittande skjorta eller över kläderna.
  • Nivå III-A västar är 8 till 10 mm (0,32 till 0,4 inches) tjock. Tyngre och styvare än Level II-A, och Nivå II västar är de utformade för att stoppa tyngre grain kulor, såsom de från en.44 Magnum, och snabba angrepp, såsom de från en 9-mm kulsprutepistol. De är konstruerade för att hantera mindre stridssituationer men kan fortfarande bäras under kläderna om det behövs.
  • Nivå III och nivå IV västar innehåller 10 - med 12-tums (25 - 30-cm) pansarplåt som sträcker sig från 1/2 till 3/4 tum (6 till 25 mm) i tjocklek för att täcka bröst och rygg. Varje platta lägger 4 till 9 pounds (1,8 till 4,1 kg) till de 3 till 5 pounds (1,36 till 2,27 kg) att de mjuka skyddsvästar västar väga och minska bärarens rörlighet därefter. Dessa västar kan inte bäras under kläderna och är det slag som normalt bärs av SWAT officerare.
  • Stab-resistenta västar använda pansarplåt som liknar dem i nivå III och Level IV pansar västar plattan. (Dessa västar bärs av korrigeringar personal för att skydda mot att bli knivhuggen av fångar med smugglat in och improviserade knivar och stilettos.) Är klassade enligt den energi av påverkan de kan avleda sticksäkra västar. Som gör plattorna i Nivå III och IV skottsäkra västar, de lägger vikt och bulk till västen, minska rörligheten, de kan dock bäras under kläderna. I avvaktan på resultatet av ytterligare forskning, kan plattorna ersättas med gel-liknande vätska som beskrivits ovan.
  • Vissa skottsäkra västar är utformade så att bäraren att infoga ytterligare pansarplåt att lägga lager av skydd. Dessa västar kan rymma pansarplåt att göra en väst sticksäkra samt skottsäkra, så mjuka kroppsskydd kan bara skydda mot slashing knivhugg, inte stabbings.
 3. 3
  Bestäm om du vill ha en dold väst. Level II och Level II-A-västar kan döljas under ett tjockt, lös skjorta eller en tunnare klänning skjorta och undertröja. Nivå III-A västar kan kräva en tröja eller kavaj att döljas effektivt. Men Nivå III och nivå IV västar kräver minst en tung jacka eller tröja som ska döljas eller en battle dress uniform, och de är vanligtvis bärs över kläder.
  • En väst bärs under kläderna är ofta vit färg, så att det kan misstas för en undertröja om du normalt bär din skjorta med översta knappen uppknäppt. En väst utanpå kläderna är oftast mörk färg.
 4. 4
  Välj en väst som passar dig. En skottsäker väst borde passa dig någorlunda bekvämt. För stor väst blir illasittande och tenderar att glida, medan en för liten väst kan utsätta vitala organ till skada. Vissa tillverkare gör skottsäkra västar bara i standardstorlekar, vilket kan vara ett problem om du köper på nätet och kan inte monteras innan du köper.
 5. 5
  Tänk på din budget. Inte nog med att ytterligare lager av skydd tyngd åt den skottsäker väst, lägger de också till dess kostnad. Men vissa skyddsvästar återförsäljare sälja begagnade polisens västar för privat säkerhet och civila.
  • Begagnade kroppsskydd har testats av National Institute of Justice och befanns vara så skottsäkert som ny rustning. Aramidfibrer som kevlar och Twaron under många år, men kan tyget i yttertyg bäraren slits ut snabbare i en begagnad väst än en ny väst. Du kommer också att behöva byta ut den elastiska i bäraren förr i en begagnad väst än en ny.
  • Vissa återförsäljare erbjuder volymrabatter för flera inköp, vilket kan vara viktigt om du utrusta en kraft galleria säkerhet eller grupp av livvakter.
  • Tänk på garantin erbjuds av säljaren, samt tillverkarens garanti.

Tips

 • Vissa skyddsvästar återförsäljare kan låta dig testa-shoot representativa paneler för att få en känsla för hur mycket skydd en viss skottsäkra västen ger. Du ska inte testa-skjuta din egen väst efter att köpa den, eftersom det kan förstöra västen för att skydda dig mot någon annans kulor.
 • Om du planerar att bära en skottsäker väst under kläderna under en längre tid, är det en bra idé att bära den över en undertröja tillverkad av ett tyg designat för att transportera svett från täckta områden till platser som inte omfattas av västen.
 • Om du flyger, vara medveten om de senaste reglerna för US Transportation Security Administration om skyddsvästar. Det är för närvarande inte förbjudet, men det är en bra idé att ha din yrkeskompetens med dig, samt stoppning för några hårda plattor skyddsvästar. Tillåt extra tid för TSA screening.
 • För att rengöra mjuka kroppsskydd, använd ett milt tvättmedel utan blekmedel eller andra starka kemikalier, och inte värme-torka den.

Varningar

 • Även kallad "Bulletproof", skottsäkra västar inte kommer att hindra dig från att känna concussive effekterna av en kula som träffar västen.
 • Du kan inte köpa kroppsskydd av något slag om du har dömts för ett grovt brott.
 • Vissa jurisdiktioner förbjuda försäljning av skyddsvästar till civilister helt och hållet eller till civilbefolkningen endast på ett ansikte mot ansikte basis. Kontrollera med lagarna i ditt land innan du köper en skottsäker väst.
 • Det amerikanska utrikesdepartementet kräver ett exporttillstånd som erhållits genom sitt presidium för industri och säkerhet innan nivå III och nivå IV hårt kroppsskydd kan sändas utanför landet. Behandling av detta tillstånd kan ta allt från 3 veckor och 2 månader.