Wke

Hur man behandlar rosa ögat (konjunktivit)

Konjunktivit, eller "röda ögon" är en infektion i bindhinnan, det membran som linjer ögonlocket. Infektioner hända när ögat utsätts för ett virus, bakterier eller andra irriterande. Läs den här artikeln för att lära dig att behandla detta tillstånd.

Steg

Hur man behandlar rosa ögat (konjunktivit). Identifiera symptomen.
Hur man behandlar rosa ögat (konjunktivit). Identifiera symptomen.

Del ett: behandla konjunktivit

 1. 1
  Identifiera symptomen. Symtom på konjunktivit rodnad eller svullnad i ögat, dimsyn, ögonsmärta, grusiga i ögonen, ökat tårflöde, klåda i ögat, och ljuskänslighet.
 2. 2
  Se din läkare. Innan de söker ett behandlingsalternativ, måste du bekräfta att infektionen har du verkligen konjunktivit. Du kommer också att behöva fastställa orsaken till infektionen för att välja rätt medicinering.
  • Din ögonläkare kan identifiera en infektion genom att undersöka dina ögon och med en bomullstopp till testet för konjunktivit.
 3. 3
  Få rätt behandling. Rätt behandling kommer att bero på vad som orsakade smittan i första hand. Allergisk konjunktivit kan behandlas med allergi mediciner, medan bakteriell konjunktivit kan behandlas med antibiotika i form av ögondroppar. Viral konjunktivit vanligtvis går iväg på egen hand efter 2-3 dagar.
  • I vissa fall, allergiska infektioner gå iväg på egen hand om du undviker kontakt med agenten du är allergisk mot.
 4. 4
  Ease symptom. Du kan lugna några av obehag i samband med en infektion genom att tillämpa antingen varma eller kalla kompresser (beroende på vilket som känns bäst) till dina slutna ögon.
  • Använd en annan kompress på varje öga för att undvika smittspridning, och använda en ny kompress varje gång.
  • Om du bär kontakter, ta bort dem och bära glasögon tills symtomen försvinner.
 5. 5
  Undvik att sprida smittan. Konjunktivit kan lätt spridas från en person till en annan. Undvik att röra eller gnugga ögat, och vara noga med att tvätta händerna direkt efteråt om du gör. Undvik att dela ögonmakeup, solglasögon, eller handdukar med andra människor.
  • Om du använder en servett för att torka ögonen, se till att du kan kasta det i papperskorgen.
  • Gå inte till skolan eller arbeta tills symtomen har klarats upp.
  • Vid torka dränering från ögat, alltid använda en ren servett för att undvika att sprida smittan tillbaka in i ditt öga.
  • Barn är särskilt känsliga för dessa typer av infektioner, så undvik direkt kontakt med barn.

Del två: att förebygga konjunktivit

 1. 1
  Vet orsakerna. De flesta människor fånga konjunktivit genom att komma i kontakt med andra som är smittade. Andra möjliga orsaker är allergier, bakterier, vissa sjukdomar, kemisk exponering, svampar, användning av kontaktlinser, och klamydia.
 2. 2
  Öva god hygien. Infektioner kan undvikas genom förebyggande åtgärder som att tvätta händerna ofta (speciellt innan gnugga ögonen), ersätter ögonmakeup ofta, städning och byte av kontaktlinser ofta, och inte dela ögonmakeup, handdukar eller näsdukar med andra människor.

Varningar

 • Se din läkare om symtomen varar längre än 4 dagar.