Wke

Hur man gör tid genom prioritering och schemaläggning

Du kanske inte kan skapa tid, men du kan hantera ditt liv effektivt att maximera den tid du spenderar med människor, husdjur, arbete, vänner, familj och bara hänga runt.

Steg

Hur man gör tid genom prioritering och schemaläggning. Identifiera dina prioriteringar.
Hur man gör tid genom prioritering och schemaläggning. Identifiera dina prioriteringar.
 1. 1
  Identifiera dina prioriteringar. Välj fyra eller fem saker som du absolut måste göra eller är viktiga för dig. Detta kan omfatta arbete, skola, en betydande andra, din familj, något som du känner att du bör ägna en bra tid till.
 2. 2
  Skriv ut varje timme på dagen på ett papper som börjar med den timme du vaknar. Om du vaknar vid 6:30 am, börja med 06:00 Gör sedan en lista går till 7:00 8:00, etc. tills du tillbaka till början. Du har just gjort ett schema!
 3. 3
  Bestäm vad du behöver mest. Många människor känner att deras jobb är det viktigaste - vi måste tjäna pengar trots allt - så att komma i tid till jobbet och lämnar i tid skulle vara en hög prioritet. Blockera ut denna tid på ditt schema.
 4. 4
  Bestäm de övriga prioriteringar, ranking viktigast för minst viktigt. Placera dessa i ditt schema där de passar.
 5. 5
  Identifiera när du ska sova. Vuxna ska få 7-8 timmars ostörd sömn. Tonåringar bör få ca 8-10 timmars sömn, ofta i form av en tupplur och 6-7 timmars sömn. Barn bör få cirka 8-9 timmars sömn och en 1-2 timmars tupplur.
 6. 6
  Få in en vanlig sovande rytm, vakna upp vid samma tid på morgonen och gå till sängs vid samma tid varje kväll. Detta bör sammanfalla med din morgon och prioriteringar kväll. Helger bör inte vara annorlunda än vardagar. Vakna upp samtidigt hela tiden.

Tips

 • Börja ditt schema i början av veckan. Detta gör att du kan se alla ändringar du har gjort hela veckan. Detta kommer också att bli av med känslan av att du ständigt är ikapp från när du inte har ett schema.
 • Om dina prioriteringar tar mer tid än du har under dagen, försök att göra ett schema för varje dag i veckan. Sen cykla dina prioriteringar under hela veckan så att i slutet, du har spenderat en bra tid på dem alla.
 • En bra prioritering att ha är ledig tid. Detta gör att du kan lata dig runt i huset om du behöver, eller gå ut med vänner, eller rusta upp eller städa ditt hem. Inte schemalägga inte detta varje dag nödvändighet, men nog att du kan få saker gjorda under en veckas tid.
 • Var inte rädd för att schemalägga saker med bara lite tid i mellan. Over-skatta tiden mellan prioriteringar kan lämna dig med "sölar" tid som bara går till spillo. Varje minut räknas! Så, schemalägga saker tight, men inte för hårt om du behöver göra ändringar.

Varningar

 • Om du sova i på helgerna, kommer detta att måndagar och tisdagar så mycket svårare att vakna. Se till att vakna upp vid samma tid varje dag, även på helgerna.
 • Inte schemalägga inte för andra människor! Varje person har olika prioriteringar. Om du vill hjälpa någon att göra ett schema och prioritera, sitta ner med dem och gå dem genom de här stegen.

Saker du behöver

 • Papper
 • Penna