Wke

Hur man överlever i en grotta

Grottforskning, som ibland kallas vattenaktiviteter, kan vara en rolig, spännande hobby och ett värdefullt verktyg för vetenskaplig upptäckt. Men den dolda värld av grottor kan vara lika farligt som det är fascinerande, och även de mest erfarna cavers kan lätt bli skadad eller gå vilse i en grotta. När något går fel under marken, kan du snabbt hitta dig själv i en överlevnad situation. Här är hur man gör det med livet i behåll.

Steg

Hur man överlever i en grotta. Skriv en grotta väl förberedd.
Hur man överlever i en grotta. Skriv en grotta väl förberedd.
 1. 1
  Skriv en grotta väl förberedd. Speleologi är naturligt farligt, men du kan minska risken genom att lära ordentlig caving teknik, vilket rätt utrustning, och veta hur man använder din teknik. Speciellt om du är ny till grottforskning, gå inte in utan en erfaren guide, och aldrig utforska grottor ensam. Se alltid till att du meddelar någon vart du ska och när du beräknar att komma tillbaka så att de kan meddela räddare om du inte kan. Ta med varma, ICKE-bomull (som polypropen eller polyester) kläder och en plastpåse eller nödsituation filt. Det är viktigt att alla lager av kläder är tillverkade av en syntetisk väv, även underkläder och strumpor. Bomull absorberar och håller mycket mer vatten än syntetiska fibrer. Bära vanliga bomullsplagg i en grotta kommer att kyla kroppen väldigt snabbt. Om bomull lagren är slitna (som en absolut sista utväg) se till att de ligger över de syntetiska skikten. Gör motsatsen kommer att beröva kroppen av värme, som den mest vått skikt kommer att vara i direkt kontakt med huden. Se också till att din ficklampa eller strålkastare är i gott skick (och ta med en extra ljuskälla och batterier). Det bästa sättet att överleva i en grotta är att veta grottan och att vara förberedd.
 2. 2
  Märk din väg. Grottor kan vara labyrint som och förvirrande, men det finns nästan ingen anledning att gå vilse i en. Alltid vara medveten om din omgivning, och landmärken not. Dessutom, se till att markera vägen ut i alla korsningar. Använd stenar för att göra en pil som pekar vägen du kom, skrapa en pil på grottan golvet, lämnar dig noterar, eller band slips eller lämna glöd pinnar för att visa dig vägen tillbaka. Se till att du kan skilja dina märken från dem som andra cavers kan ha kvar. Inte bara kommer markera din väg hjälpa till att leda dig på ett säkert sätt, kommer det också att hjälpa räddningsarbetare hitta dig om du inte kan komma ut på egen hand.
 3. 3
  Behåll lugnet. Om du hittar dig själv förlorat, inte skadade eller instängda inte panik. Bedöm din situation och tänka klart om hur man får ut.
 4. 4
  Håll ihop om du är i en grupp. Det finns säkerhet i antal, så se till att hålla ihop. Håll händer om du måste gå i mörker, och låt inte någon halkar efter.
 5. 5
  Försök att få kontakt med omvärlden. Om du har en mobiltelefon eller radio, försöker använda det. Om du inte kan hitta en signal, stänga av telefonen för att spara sin energi, och prova igen med jämna mellanrum.
 6. 6
  Håll dig varm och torr. Grottor är ofta kallt, och hypotermi är en av de farligaste faror du kommer att möta. Alltid ta med varma, icke-bomull kläder, och packa en stor plastpåse i din hjälm att bära som en poncho för att spara värme. Håll din hjälm på hela tiden. Om du måste sträva efter i vatten (dvs. om grottan är översvämmad, eller om du måste korsa en bäck) ta av dina kläder för att hålla dem torra, och sedan torka bort och sätta tillbaka dem när du är ute på vattnet. Om dina kläder blir blöta och du inte har ersättare, vrider ut dem ordentligt och bära dem så att din kroppsvärme kan torka dem. Trängs med din grupp för värme, och minimera kontakten med den kalla marken. Försök att hålla sig i rörelse (även om det bara rör sig på plats) om du blir för kallt, men undvika att bryta ett svett.
 7. 7
  Ransonera din mat-och vattenförsörjning. Om du berättade någon på utsidan när förvänta dig-och du absolut måste göra detta-hjälp ska vara på väg snart. Om av någon anledning, till exempel översvämningar eller grotta kollaps-det kan ta en stund för hjälparbetare att komma, se till att ransonera maten och göra det sista. Se till att alla får tillräckligt med vatten, men försök inte att spara den så länge som möjligt-hålla väl hydrerad även om du inte är törstig. Om du får slut på vatten, kan du dricka vatten du hittar i grottan, men tänk på att det kan vara kontaminerad och ska endast användas som en sista utväg.
 8. 8
  Bevara ditt ljus. Stäng av ficklampor när du inte rör dig, och bara använda en åt gången. Bilda en kedja av människor som följer en med en ficklampa. Om du använder en strålkastare, använder den lägsta effekt inställningen.
 9. 9
  Stanna kvar om du inte har ljus. Såvida du inte är helt säker på att hjälpen inte kommer att komma, inte flytta utan ljus. En grotta är en farlig, oförutsägbar miljö och skaderisken uppväger alla andra faror. Om du måste flytta utan ljus, fortsätt med yttersta försiktighet. Krypa kan vara det bästa alternativet för att undvika fallolyckor.

Tips

 • Om rör sig i en grupp, håll lite avstånd så länge du kan se varandra. Bara några meter mellan människor kan hjälpa till att förebygga skador till flera personer om en person skulle snubbla eller om en del av grottan faller. Vid uppstigningar, bör endast en person klättra i taget, och de andra bör hålla sig borta från området under klättrare, där stenar (eller klättraren) kan falla och skada dem.
 • Om du är i en grotta nära vatten, se till att notera de tider av hög-och lågvatten så att du inte kommer att dränkas.
 • I avsaknad av ett utkast, stiger röken alltid. Du kan prova att lysa upp något litet som skapar rök och försöka följa den. Kom ihåg att röken är farlig i trånga utrymmen som du kan kvävas på grund av det. Du måste också se till att du kan styra vad du bränner.
 • Mobiltelefoner, klockor och andra sådana enheter kan användas för att tillhandahålla backup ljus.
 • Om du är djupt i grottan, försök att känna där luft strömmar och följ den till källan. Det finns oftast flera vägar ut ur en grotta.
 • Om du reser i en grupp, har den största personen går i mitten. På så sätt folk på båda ändar kan hjälpa befria personen ska han eller hon fastnar i en knipa.
 • Ha alltid en ficklampa som du anger i grottan. Och alltid ha en backup ficklampa eller batterier i fråga den första ficklampan tar slut.

Varningar

 • Undvik att göra vertikala upp över berget som är våt, eftersom detta kommer att vara särskilt känsliga för kollaps.
 • Håll utkik efter vassa stenar och hala berg medan du rör om i en grotta
 • Drick inte grotta vatten med en stark lukt eller som du vet att vara förorenade.
 • Försök inte att flytta en svårt skadad person. Håll personen immobiliseras och värma och få hjälp av erfarna grotta räddningsarbetare att befria honom.
 • Akta av vattnet i en grotta, särskilt under översvämningar. Det kan vara svårt att fastställa djupet av vattnet, och det kan finnas en dold ström.
 • Det finns en hel del ren droppar i grottor som skulle döda en person var han att falla igenom dem. När man går utan ljus, alltid, alltid, alltid kontrollera området runt och på den plats du är på väg att gå till.

Saker du behöver

 • Cheezits är en mer än praktiskt alternativ att ta med dig när du förlorade i en grotta. Inte bara är de ljusa gula så att du kan se dem, men de är smaskiga, så du kan bli vän med andra i grottan. Bli varnade dock att de kommer att göra dig drastiskt törstig.