Wke

Hur man räddar en lavin offer

Det kan hända på ett ögonblick. En minut du skoter eller tvärs över en sluttning med en vän, njuta av landskapet och den skarpa berg luft, när plötsligt en lavin tårar marken ut från under dig. Du är okej, men din vän är ingenstans att finna. Om någon är begravd i en lavin, är tiden det väsentliga. Du måste försöka att rädda offret genast, på grund av den tid räddningsmanskapet anländer, är det oftast för sent.

Steg

Hur man räddar en lavin offer. Se till att faran är över innan den lavin sluttningen.
Hur man räddar en lavin offer. Se till att faran är över innan den lavin sluttningen.
 1. 1
  Titta offret. Så fort någon blir fångad i en lavin, försöka spåra deras väg. Ta inte ögonen från dem. Om personen försvinner under snön, notera där du senast såg dem, och fortsätter att titta neråt för att se om de når ytan igen.
 2. 2
  Se till att faran är över innan den lavin sluttningen. Om du följer rätt teknik lavin säkerhet, ska endast en person vara i farozonen vid en tidpunkt. Kontrollera lavinen helt har stannat innan andra in lutningen.
 3. 3
  Scan ytan av snön. Snabbt söka efter tecken på offret. Ibland kan en skida spets eller klädesplagg kommer att vara precis ovanför ytan. Om personen som bär en lavin sladd, leta efter det.
 4. 4
  Använd transceivrar om tillgängligt. Om offret bär en nödsändare, kan du ha möjlighet att snabbt lokalisera honom eller henne.
  • Slå akuta fyrar i mottagningsläge. Samtliga medlemmar i partiet borde byta sina beacons för att "ta emot"-läget för att försöka lokalisera den begravda personen.
  • Gå till den plats där offret sågs senast.
  • Sök efter en signal.
  • Snabbt flytta i den riktning i vilken signalen är starkast. Walk 10-15 fot i en riktning. Om signalen försvagas, snabbt gå i motsatt riktning. Följ signalen så länge det håller blir starkare tills du kan precisera offrets plats.
 5. 5
  Lyssna för personen. Om personen är vid medvetande, kommer han eller hon förmodligen försöka ropa. Periodvis stoppa för bara några sekunder och tyst lyssna efter svaga ljud under snön. Beroende på djupet av begravning, tänk på att du inte kan höra dem.
 6. 6
  Sondera område där offret är sannolikt att bli. Om offret var klädd i en fyr, använd lavin sonder för att sondera område där signalen är starkast. Annars börja sondera där du senast såg offret och gå utför därifrån. Probe områden där den största mängden snö avsattes först. Om flera räddare är tillgängliga, fan ut logiskt att maximera effektiviteten.
 7. 7
  Markera offrets plats. När offret påträffas med en sond, lämna sonden i snön som en guide. Notera djupet av begravning.
 8. 8
  Shovel strategiskt. Om offret är begravd ganska djupt i snön, måste du gräva ett stort hål för att komma åt honom. Som regel kommer hålet måste vara minst lika stor som kvadraten på djupet för begravning (som är, om offret är begravd 5 meter under ytan, skulle hålet behöva vara 5 meter bred och 5 meter lång ). Börja gräva ned från sonden, och kasta snön neråt.
 9. 9
  Dig så snabbt som möjligt. Om du har flera räddare, inte får i varandras sätt av all grävning på en gång. Istället maximera gräva hastighet genom att skift. När en person börjar att tröttna, ska han vila och en annan person ska ta hans plats.
 10. 10
  Avslöja offrets huvud först. Så snart du kan se offret, försök att frigöra hans huvud. Kvävning är den främsta dödsorsaken i laviner, så det är viktigt att få den personen att andas så fort som möjligt. Påbörja HLR, om det behövs, omedelbart efter att avslöja personens huvud och bröst.
 11. 11
  Skicka någon om hjälp omedelbart endast efter offrets huvud är avtäckt. Om brottsoffret inte kan röra sig på egen hand, försök inte att flytta honom inte är absolut nödvändigt. Han kan ha brutna ben och inre skador.

Tips

 • Om det finns flera offer, försök att gräva ut dem som är begravda närmast ytan. De har den högsta chans att överleva, och du kan snabbare gå vidare till andra.
 • Om du har en mobiltelefon eller radio, kalla på hjälp, men inte skicka potentiella räddare borta från scenen tills offret är avtäckt.
 • Om lavin sonder är inte tillgänglig, kan skidstavar användas i stället. Kom ihåg att skidstavar inte är lika effektiva som sönder eftersom de inte är så lång.
 • Offrets chans till överlevnad är mycket större om hans eller hennes följeslagare är utbildad i användning av räddningsutrustning. Den som vågar sig in potentiella lavin zoner bör ta en kurs lavin säkerhet. Detta kommer också att hjälpa människor att undvika laviner.
 • Om du är fångad i en lavin, finns det några saker du kan göra för att öka din chans att överleva. Se Hur man överlever en lavin för detaljer.
 • Det finns en mängd olika sondering tekniker som kan användas, och den mest grundliga och effektiva man att använda kommer att bestämmas av antalet räddningsarbetare du har tillgängliga. Se Källor och Citat för mer detaljerad information.
 • Om inga spadar finns, använd snowboards, skidor, eller något annat som kan hjälpa dig att snabbt ta bort snön.

Varningar

 • Det är vanligt att offret drabbas av trauma såsom brutna ben. Vara beredd att ta itu med någon kan ha flera skador och kommer att behöva genomföras.
 • Försök att vara helt säker på att Lavinfaran passeras innan lavinen sluttningen. Om flera offer är begravda i en efterföljande lavin, blir chansen att rädda någon mindre och mindre.
 • Leta efter störningar i snön som ett litet område av kollapsade skräp och snö. Detta kan vara ett tecken på rörelse av någon fastnat under.
 • Vänta inte för hjälpande eller skicka någon att få hjälp. Tiden är dyrbar - överlevnaden sjunker kraftigt efter att ha begravts bara 15 minuter - och så många som möjligt bör omedelbart hjälpa till i sök-och räddningsinsatser.

Saker du behöver

 • Rescue fyrar
 • Spadar
 • Avalanche prober