Wke

Hur man tänka framåt

Ingen kan se in i framtiden, men vi måste alla göra gissningar om den för att fatta beslut och vara bättre förberedda för vad som kommer vår väg. De gissningar som vi gör är inte baserade på att se framtiden, men på vår kunskap och tidigare erfarenheter, med lite insikt blandas i. Här är hur du kan bli bättre på att tänka framåt.

Steg

Hur man tänka framåt. Bestäm vad du vill planera eller förbereda sig för.
Hur man tänka framåt. Bestäm vad du vill planera eller förbereda sig för.
 1. 1
  Bestäm vad du vill planera eller förbereda sig för. Framtiden är en stor plats med många eventualiteter, men risken är att du vill ta upp en specifik situation, problem eller möjlighet. Definiera detta till det bästa av dina förmågor.
 2. 2
  Använd din intuition. Inte alla beslut är rationella eller analyseras noggrant, och intuitiva gissningar kan ofta vara ganska kraftfull. Vad känns rätt? Vad tror du kommer att hända? När du använder din intuition, ritar du på din erfarenhet och kunskap på ett annat sätt än när du gör en rationell analys.
  • Lyssna på din första instinkt. Intuition ofta fungerar bäst innan du har haft tid att studera alla detaljer, så var uppmärksam på det, även om du inte agerar omedelbart på den.
  • Intuition kan ledtråd dig till emotionella faktorer och subtila ledtrådar som du annars skulle missa. Om något känns fel om en situation eller om du bara inte gillar någon, inte ignorera det, även om du inte kan sätta fingret på problemet.
  • Använd intuition som en "ledande" snarare än som en lösning. Undersök vad som kan orsaka din föraning eller magkänsla och gräva djupare tills du hittar det.
 3. 3
  Tänk på vad du redan vet. Tidigare kunskaper kommer från många håll. Har du provat något liknande förut? Vet du hur någon är benägna att reagera? Har du sett något gjort eller kunde du läsa om andras erfarenheter med en situation? Kan du be andra? Kan du prova något eller samla in data som kan antyda vad som kan hända?
 4. 4
  Identifiera din egen partiskhet. Människor tenderar att förspänna sina gissningar och åtgärder inom vissa förutsägbara sätt. Till exempel kan den senaste tidens händelser spela en större roll för att påverka beslut än de kräver, eller kan du vara mer benägna att tro något bara för att alla runt omkring dig tror det. Om du tror att något sådant händer, börja titta närmare på konkreta bevis (som fakta och siffror) och ifrågasätta dina egna antaganden. Konsultera listan med kognitiva fördomar för vanliga antaganden och fördomar och se om något gäller dig.
 5. 5
  Invent hypotetiska situationer relaterade till ditt mål. Fråga dig själv "tänk om" för olika möjligheter och tänka möjliga utfall, eventuella skeenden som kan leda. Speciellt tycker om möjliga konsekvenser av olika handlingsalternativ.
 6. 6
  Betrakta det värsta scenariot. Vad är det värsta som kan hända? Utvärdera de möjliga riskerna.
  • Är det värsta fallet något du och andra kan tolerera? Kan du städa upp en röra, försök igen senare, be om ursäkt, förlora lite pengar, eller eller?
  • Är det värsta fallet något man kunde planera för, undvika, eller minska?
  • Är det värsta fallet för riskabelt eller för oönskad?
  • Hur troligt är det värsta fallet, och hur sannolikt är ett oönskat resultat?
 7. 7
  Betrakta det bästa scenariot. Vad är det bästa som kan hända? Utvärdera möjliga belöningar.
  • Vad kan du göra för att förspänna utfall mot bästa fall?
  • Vart ska du ställa dina mål?
  • Hur sannolikt är det bästa fallet, och hur sannolikt är ett önskvärt resultat?
 8. 8
  Tänk på möjliga åtgärder att vidta. Om du försöker att tänka framåt, är det förmodligen för att du vill bestämma hur man ska reagera på vissa situationer eller behov, så tänk på möjliga svar.
 9. 9
  Utvärdera dessa åtgärder. Baserat på din erfarenhet och kunskap om hur sådana händelser brukar vända ut, välja eller begränsa vilka åtgärder som ska vidtas.
 10. 10
  Förbered. Oavsett vad du har att få klar, oavsett om det är människor, utrustning, lokaler, planer, eller bara mod, få den klar.
  • kan vara ett kraftfullt verktyg för beredning. Det hjälper dig att komma ihåg dina planer, och det hjälper dig att se dem helt. Använd en kalender eller anteckningsbok,, kartlägga, vad hjälper dig.
 11. 11
  Prova det. Agera i enlighet med dina prognoser och dina planer. Sedan, låta livet ha sin gång. Se vad som händer. Genom att ta del av resultatet, kommer du har mer erfarenhet och kunskap för att bygga på den nästa gång du måste fatta ett beslut som detta.
 12. 12
  Justera. Som du ser vad som verkligen gör sippra, justera dina handlingar eller svar så gott du kan. Du kanske inte har möjlighet att ändra kurs när du börjar, men du har fördelen av att skaffa ny information eller resultat. Använd dem för att bestämma hur du ändrar dina handlingar i nuet och i framtiden.

Tips

 • De bästa och sämsta tänkbara scenarier hjälper dig att skapa en rad sannolika möjligheter och göra planer och beslut i enlighet med detta.
 • Brainstorm tillsammans med andra. Tänka framåt behöver inte göras solo, och du kommer att ha de insikter och idéer hos alla du rådfråga. Även idéer foder ofta andra idéer.
 • Öva. Även när du inte är den som planerar eller prognoser, göra förutsägelser och se vad som händer. Denna process kommer att hjälpa dig att förfina dina förutsägelser.
 • Statistik och sannolikhet är matematiska sätt att analysera banrekord. Använd dem om du behöver numerisk information om hur sannolikt ett resultat är.
 • Passivitet är ett möjligt svar i många situationer, men utvärdera sina förtjänster och risker, alltför. Det kan ha fördelar (mer information kan komma senare eller någons inblandning kan skada hans eller hennes rykte), men det kan också ha risker (missade deadlines eller möjligheter). Ett in-mellan strategi kan vara att vänta en liten stund, kanske bara tillräckligt länge för att lära sig mer.
 • Skickliga planerare är efterfrågade i hela näringslivet. Om du får bra på att tänka framåt, överväga att göra en karriär av det.
 • Var ärlig mot dig själv. Inget belopp av önsketänkande kommer att stoppa nästa naturkatastrof, men den realistiska entré som man kan hända kan leda dig att förbereda lämpligt.

Varningar

 • Låt dig inte att fastna i att tänka framåt att du misslyckas med att agera. Ofta är det bästa du kan göra för att prova något baserat på din bästa gissning och se om det fungerar.
 • Behandla dina gissningar och planer som just det. Ingen kan förutse alla eventualiteter.