Wke

Hur man undviker hajattacker under din spring break

Varje vår, tiotusentals studenter förbereder sig för att stiga ned på tropiska platser. Och ändå, stränderna i Cancun, Acapulco, och Florida har mer gemensamt än bara solbadare och fester... vart du bege dig för spring break i år, kommer du troligen att dela din semester plats med hajar.

Hajar lever i alla världens hav, men är vanligast i tropiska vatten gynnas av våren brytare. Alla samma, det är ingen anledning till panik! Hajar är en av naturens mest missförstådda varelser. För det mesta, hajar är ofarliga och är inte intresserade av människor alls. Men i vissa situationer hajar kan vara farligt. Och det bästa sättet att undvika en haj attack är att vara försiktig och tillämpa förebyggande.

Steg

Hur man undviker hajattacker under din spring break. Kom ihåg att havet är vilda.
Hur man undviker hajattacker under din spring break. Kom ihåg att havet är vilda.

Undvika att stöta hajar

 1. 1
  Kom ihåg att havet är vilda. Precis som björn eller puma land, innehåller ocean fara, kräver att du aktivt vidta åtgärder för att skydda din säkerhet. Att vara beredd att stanna säkert sätt heeding varningar, alert på tecken på hajar och simning, dykning, snorkling, kajakpaddling eller surfa där det är säkert att göra så.
  • Om en strand har förklarats tabu på grund av haj attacker, inte skratta bort det och ändå få i vattnet. Myndigheterna har fattat ett beslut om att det enklaste sättet att skydda dig i vissa födoområdena är att hålla dig borta. Var smart och lyssna till varningen.
  • Precis som du aldrig ska gå ensam i björnen land, aldrig simma ensam. En grupp kan bättre se för hajar och om något händer, kan de andra hjälpa dig. Och kom ihåg - simma ensam är alltid farligt, oavsett om hajar är närvarande.
 2. 2
  Kolla vädret. Hajar lockas till grumligare, stormstyrkan villkor, inklusive strax efter regnet.
  • Inte simma i vatten som är grumligt, grumlig eller skummande. Inte bara kan du inte se vad som simmar med dig men hajar som turbulent vatten.
  • Vattentemperaturen kan påverka huruvida hajar är ca. De tenderar att föredra varmare vatten, men detta är artspecifik och även då, gör vissa individer inte har något emot ett kallare dopp då och då. Ta reda på vilka arter är i området och vad vattentemperaturer den föredrar.
 3. 3
  Undvika vid gryning, skymning eller natt. Sharks foder vid dessa tider och är naturligtvis mer aktiv och aggressiv vid utfodring. Under natten, du är i ett tydligt underläge genom att inte kunna se en sak.
 4. 4
  Håll dig borta från vatten fyllda med naturliga bytesdjur. Ja lokalbefolkningen om chanserna för hajar är i vattnet, och även be dem om vilka typer av djur och aktiviteter i vattnet. Om det finns massor av sälar, delfiner, valar eller bete fisk runt, vara försiktig. Om det finns en fiskförädling aktivitet närheten eller båtar dumpa fiskavfall i havet i närheten, är det rimligt att anta att hajarna hänger runt också.
  • Håll dig borta från någonstans att utsläpp näringsämnen, avloppsvatten och avfall produkter i vattnet. Inte bara är detta ett hälsosammare vatten upplevelse för dig, det är en säkrare också, eftersom hajarna är mer benägna att hänga runt sådana områden med vatten.
 5. 5
  Bry dig inte eller trakassera hajar. Alla djur som hånade eller jagade kommer försvara sig. Om du ser en haj, lämna det väl ensam (och följa rekommendationerna i "Vad gör du om du ser en haj" nedan).
  • Om du fiskar, aldrig gut fisk till sjöss. Ta fisken i land först.
 6. 6
  Håll dig till stranden eller vada. Om det finns tecken på hajar och oro haj aktivitet, inte får i vattnet. Behandla stranden som en plats att besöka, att ligga på och att njuta av solen på, utan att ange vattnet. Om du vill komma i vattnet, kör ner till en strand där hajarna inte hängande om - inte alla stränder lockar hajar och det är en enkel sak att fråga lokalbefolkningen där det är säkrare att vara, eller att hitta där livräddarna eller kvalificerade guider har redan stakat ut säkra platser för att utöva vattensporter.
 7. 7
  Njut av din tid i havet! Om du följer dessa rekommendationer chanserna för en haj attack är smal.

Uppför förnuftigt

En stor del av vistas säkert vid simning, surfing, dykning eller utför andra utsatta vattenaktiviteter, är att bete sig på ett sätt som inte bara kommer att locka haj uppmärksamhet men som kommer att möjliggöra säkra getaways om det behövs.

 1. 1
  Simma närmare land vid alla tillfällen. Hajar gillar djupare vatten och kommer sannolikt att vara hängande sand rev, drop-offs och yttre hyllor. Uppenbarligen är detta svårare om du surfar eller kajakpaddling, etc., så vidta andra försiktighetsåtgärder.
 2. 2
  Undvik att se ut som haj bytesdjur. Hajar inte aktivt leta efter människor som föda. På det hela taget, människor är alltför benig och därför för mycket ansträngning för för lite avkastning. Men om människan ser ut som traditionell haj bytesdjur (sälar eller sjölejon), kan de fattiga seende haj förväxla oss för middag. Några av de sätt att undvika detta är:
  • Hajar är tänkt att dras till vissa färger mer än andra. Ljusa färger verkar locka tropiska hajar och gult verkar vara mycket attraktiv (dykare kallar det "yum yum gul").. Det finns en teori om att mörkare kläder är bättre (även om det är också sant att folk simmar runt hajar bär alla möjliga färger utan att väcka attack uppmärksamhet), och råd om färger är ganska standard om att undvika gult, silver och vitt (kontrasterande färger). Det finns vissa belägg för att bära hela kroppen kostymer är bättre än korta som kan lämna dina händer och ben ser ut som fladdrande fisk.
  • Bär inte glänsande föremål. Ta av smycken, klockor, kedjor, kugghjul, etc. som är metalliskt, blanka, reflekterande eller glödande.
  • Var medveten om att din surfbräda hjälper till att väcka uppmärksamhet - sin renodling gör att du verkar ännu mer som en tätning till en närsynt haj.
  • Undvik bär fenor. Om du bär dem, undvika sådana färger som vitt, silver, gul eller ljusa sådana.
 3. 3
  Håll dina kroppsvätskor bort från hajar. Blod och urin kan locka hajar:
  • Håll dig ur vattnet om du har ett sår. Inte simma med öppna sår. Hajar kan känna blodet och det hetsar aggressivt beteende.
  • Inte urinera inte i havet. Detta kanske låter dumt, men hajar kan känna urin som de gör blod. Samma sak gäller för kräkas.
 4. 4
  Spendera mindre tid i vattnet. Speciellt om du använder upp en hel del energi simning eller surfing, kommer du att bli mindre uppmärksam och helt enkelt genom att vara ute längre, möjligheterna att nå en haj ökning. Ta pauser mellan tider tillbringade i vattnet och hålla din energi nivåer upp.
 5. 5
  Njut av din verksamhet utan stänk. Stänk är attraktiv för hajar. Det signalerar ångest och aktivitet och för ett djur med dålig syn, är ett ganska bra tecken på att det är något värt att kolla in. Håll dig till poolen om du är angelägen om att göra ett plask.

Vad gör du om du ser en haj

 1. 1
  Håll dig lugn. Ditt huvudsakliga mål bör vara att lämna vattnet i ett lugnt men ändå snabbt sätt, utan att göra ett plask. Avsluta vattnet och skydda dig. Bara kämpa hajen som en sista utväg.
 2. 2
  Var stilla. Hajen är troligtvis inte intresserade av att skada dig alls. Panik och plötsliga rörelser bara höja deras intresse.
  • För fisher-folk - om du har en fisk på en linje, släppa det direkt. Du kan byta ut staven lätt.
 3. 3
  Gauge hajens kroppsspråk. Aggressiva hajar agerar annorlunda än andra hajar och om du ser tecknen, gör dig redo att försvara ditt liv. Rörelser som indikerar en haj kan vara redo att attackera inkluderar:
  • Simning i sicksackar
  • Rusa in och utom synhåll
  • Circling
  • Laddning
  • Visar andra plötsliga eller ojämna rörelser.

I händelse av en attack

 1. 1
  Försök att lugnt lämna vattnet och samtidigt hålla koll på hajen. Stänk inte, springa eller hetsas hajen.
 2. 2
  Om en haj visar tecken på aggression och en attack verkar oundvikligt, anta en defensiv position.
  • Håll ögonen på hajen och stå stilla. Bor fortfarande kan minska ditt intresse till hajen.
  • Försök och tillbaka mot ett rev eller andra hinder om man är närvarande. Detta begränsar hajens vinklar.
 3. 3
  Om attackerade, slåss hajen. Spela död när den biter bara gör hajen tror att du är besegrad och uppmuntrar mer aggressivitet. Om du verkar stark och farlig, kan hajen gå iväg för att hitta lättare byte.
  • Slå hajens ögon och gälar. Dessa områden är de mest utsatta delarna av en haj. Punch och klo på dem flera gånger.
  • Försök inte att slå näsan. Näsan är inte lika sårbar som ögon och gälar. Det är också rätt bredvid munnen, vilket är det sista du vill hålla din hand in. Ögon och gälar är bättre mål.
  • Om du dykning, kanske du kan använda din tank, en dykning kniv, eller annat objekt för att slå hajen med.
  • Sluta inte slåss. Målet är att övertyga haj som attackerar dig är mer problem än det är värt.
 4. 4
  Avsluta vattnet så lugnt som möjligt. Om du är skadad eller blöder, kan det locka fler hajar.
  • Sök läkarvård omedelbart. Haj attacker ofta resultera i kraftig blodförlust, är så snabb uppmärksamhet avgörande.

Tips

 • Låt inte detta råd skrämma dig! Chanserna att skadas eller dödas av haj attack är extremt låg. Om du följer dessa steg för att förebygga och överlevnad, oddsen är ännu mer till din fördel. Dessa tekniker kan tillämpas på alla arter av haj. Kom ihåg, är det bästa sättet att överleva en haj attack för att undvika situationen helt och hållet. Försök inte att slåss eller provocera en haj för att imponera på tjejer eller dina kompisar (om du tror att ett bra sätt att imponera på tjejer är haj kämpar du har problem någon lista kan lösa). Njut av din semester och vara säker!

Varningar

 • Om en skylt varnar för haj aktivitet och säger att du simma på egen risk, hålla sig borta från vattnet.