Wke

Hur ta hand om dina tänder

Vill du vara säker på att din väl omhändertagen? Det är verkligen viktigt att ha bra munhälsa vanor eftersom en tand problem kan ha mer negativa konsekvenser än du någonsin kan tänka dig!

Om du verkligen inte ta hand om dina tänder, kommer det inte dröja länge innan håligheter och ohälsosamma tandkött göra munnen väldigt, väldigt ont. Äta mat kommer att bli svårt. Du kommer inte känna att le mycket heller. Denna artikel kommer att hjälpa dig!

Steg

Hur ta hand om dina tänder. Använd en torr borste för de första två minuterna av rengöring.
Hur ta hand om dina tänder. Använd en torr borste för de första två minuterna av rengöring.

Borsta tänderna

 1. 1
  Borsta tänderna noggrant minst två gånger om dagen, i två minuter varje gång. Se till att du borsta på alla sidor av dina tänder och få din tunga. Du kan be din tandläkare (s) för en demonstration. Det är bäst att göra en av dessa gånger innan du går till sängs, eftersom munnen inte har samma saliv skydd när du sover som det gör under dagen. Om du kan, borstar efter lunch också. Borsta under dagen kommer att minska de skador som orsakas av plack biprodukter och gifter.
  • Varje tand har fem olika sidor, en tandborste rengör endast 3 av dessa 5 sidor. De övriga två sidorna är där mycket av förstörelse och sjukdom (för att inte nämna dålig lukt) ursprung: den mellan områden. Dessa återstående två sidorna kräver tandtråd eller små inter-dentala penslar som kan nå i-mellan och under kontaktpunkterna i tänderna. Gum sjukdom är kopplad till livshotande sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och förtida låg födelsevikt spädbarn vikt.
 2. 2
  Använd en torr borste för de första två minuterna av rengöring. Det är inte tandkräm som "städar" dina tänder, det är den mekaniska verkan av borsten i fysisk kontakt med tandytan som tar bort plack (en levande bio-film kryllar mikroorganismer som orsakar sjukdom). Du kan göra ett fantastiskt jobb borsta tänderna med en torr borste och skölj med vatten (även om tänderna inte kommer att ha nytta av fluorid).
 3. 3
  Tillbringa tid att flytta borsten på och under tandköttskanten, där det är viktigast att rengöra. Tandkrämen kan gå vidare efter dessa två minuter, och du kan ha nytta av fluorid, vitare, fungerar fläckborttagning eller vad bättre för dig eftersom det tillämpas på en fin ren yta.

Floss tänderna

 1. 1
  Tandtråd tänderna dagligen och efter all mat som fastnar i tänderna (dvs. majskolv, kola, jordnötssmör, etc.). Detta rensar de andra sidorna av dina tänder som du inte kan nå med din tandborste.
 2. 2
  Använd en tungskrapa. En tungskrapa är en viktig del av munhygien som också kommer att göra underverk med inaktuella, illaluktande andedräkt. Använd den för att ta bort plack på tungan, vilket kommer att fräscha andan och förmodligen bromsa ansamlingen av plack på tänderna. Alternativt kan du använda din tandborste för att rengöra tungan.

Använd munvatten

 1. 1
  Hitta en fluorid munvatten. Fluorid munvatten bidra till att stärka tandemaljen. Lär barn i åldern sex och tolv goda skölj kunskaper för att förhindra förtäring. Följ anvisningarna på flaskan. Precis innan du kom till sängs är en bra tid.

Välj livsmedel klokt

 1. 1
  Undvik småätande hela tiden. Mellanmål ständigt kan orsaka plack att bygga upp på tänderna, vilket kan öka risken för att få karies.
 2. 2
  Undvik socker och / eller klibbiga livsmedel. Socker matar bakterierna i munnen, som sedan utsöndrar ämnen som bryter ned tandemaljen.
  • Ät mycket grönsaker och dricka vatten istället för läsk eller saft.
 3. 3
  Kom ihåg att fruktjuicer är fulla av syror och naturliga sockerarter. Håll dricka dessa till ett minimum eller bara dricka dem vid måltiderna, när saliven rinner mest.
 4. 4
  Försök att tugga färre frön. Det kan ge sprickor i dina kindtänder.

Besök tandläkaren

 1. 1
  Besök din tandläkare minst var sjätte månad, och varje gång som du har problem med dina tänder. Schemalägg en professionell rengöring med en registrerad tandhygienist. # Besök tandläkaren två gånger per år och vara en "informerad sjukvård konsument" och uppmärksamma vad som händer. Fråga din tandhygienist vad dina inträngandet är vid varje besök! (De bör vara mellan 1 mm och 3 mm djup.)
 2. 2
  Viktigast: Förutom att kontrollera om tecken på karies eller tandlossning, kan tandläkaren och tandhygienisten ge dig feedback om hur effektiv din plackborttagning hemma är, och ännu viktigare att hjälpa dig att lära dig det bästa sättet att borsta och tandtråd. Du måste veta hur man kan förebygga problem genom att ha dina kunskaper utvärderas. Om du inte är effektiva med tandtråd och borsta teknik, du slösar bara din tid och lämna en dörr öppen för infektion och sjukdom. Hur många gånger per dag du borstar & tandtråd, eller hur lång tid du spenderar borstning är alla sekundära till din graden av skicklighet att använda dem. Det hela handlar om huruvida du faktiskt kan nå och ta bort fastsittande biofilm som omger var och en av dina tänder, på och under tandköttskanten. Fråga din tandhygienist för att titta på din teknik och arbeta med dig! Det är det vi är där för!

Tips

 • Använd munvatten efter tandborstning.
 • Byt ut din tandborste var tredje månad.
 • Försök och dricka mjölk, eftersom den är rik på kalcium. Kalcium hjälper ben och tänder för att växa sig starkare.
 • Drick sura drycker (t.ex. juice och läsk) med ett sugrör. Vätskan kommer inte kontakta dina tänder, och därför inte klinga emaljen.
 • Glöm inte att borsta baksidan av tungan och den övre gommen i munnen.
 • Spendera extra tid på de bakre tänderna längs tandköttet-line, hålla borsten i 45 graders vinkel som pekar mot tandköttet, såsom plack och andra bakterier kan bygga upp lätt där på grund av din saliv flöde.
 • Ta för vana att dricka med sugrör, eftersom detta leder (eventuellt uppätet) dricker bort från dina tänder.
 • Använd en grundlig, effektiv teknik med en långsam cirkelrörelse eftersträvas och under tandköttskanten, inifrån och ut, topp och botten. Borstar för hårt kan skava tandköttet eller få dem att avta och / eller blöder, när du borstar för mjuk kommer att göra något för att bli av plack / biofilm.
 • Sikta borsten mot tandköttskanten och borsta insidan och utsidan av tänderna i en liten cirkelrörelse.
 • Vid borstning baksidorna av dina framtänder, håller tandborsten upprätt (vertikal) och flytta den upp och ner längs varje enskild tand - både nedre och övre valv. Upprepa flera gånger för varje tand.
 • Om du röker, kommer du att vara mer benägna att dålig andedräkt, tandköttet infektion och benförlust. Dessutom hindrar det dig från att uppleva den riktiga smaken av mat och dryck.
 • Tuggummi mellan måltiderna, särskilt om tandköttet är sötad med xylitol, hjälper till att hålla munnen fuktig, och dina tänder renare, som båda är bra för tänderna.
 • När du använder munvatten, använd enligt anvisningarna på flaskan, läs alla anvisningar innan du använder produkten.
 • Bulimi kan utlösa förödelse på dina tänder, vilket skulle orsaka irreparabla skador från den starka syran i magen som kommer tillbaka upp i munnen medan regurgitating. När du har en kontroll hos tandläkaren, är denna förstörelse är klart synlig för dem.
 • Nya recept tandkrämer finns nu tillgängliga som faktiskt kan vända tidiga lesioner (hålrum) genom remineralization och även föra extra skydd till dessa områden på gränsen till att bryta ner. Fråga din tandläkare eller tandhygienist om dessa produkter... de är ett stort genombrott för att förhindra förfall!
 • Förstå att när du borstar, behöver du inte en massa tandkräm, bara pressa ut lite stor som en ärta.
 • Använd en linjär rörelse för att borsta de bästa sidorna av tänderna (tuggytor).
 • Alla har miljontals bakterier som lever i munnen som har ett mål: att hitta en hård yta för att hålla sig till och växa in i en gemenskap. Detta sker snabbt och automatiskt, vare sig vi vet det eller inte, tjugofyra timmar om dygnet, och 365 dagar om året. Det kan inte undvikas eftersom våra bakterier är en del av oss och presentera vare sig vi vill det eller inte. När de fäster sig till en tand yta, bildar de vad som kallas "plack" - den osynliga film som rockar tänderna. Du har förmodligen känt denna "fuzzy tröja" känsla på dina tänder när du vaknar på morgonen och kör tungan längs utsidan av den övre bakre tänderna bredvid din kind. Ta hand om dina tänder innebär att störa plack med hjälp av fysisk kontakt med tandtråd och tandborste borst.
 • Floss tänderna innan du borstar. Det är så att plack från utsidan och insidan tandytorna blir rubbas alltför dödas när du borstar.
 • Efter att ha en särskilt söt dryck, kommer tvätta munnen med vatten eller mjölk att bli av skadliga syror.

Varningar

 • Bär inte munnen piercingar. Det producerar mikro-sprickor i tänderna som kan bryta ditt dentala bitar.
 • Mindre är mer. Gör inte tandtråd, borsta tänderna, eller skrapa tungan alltför grovt. Över-borstning eller grov tandtråd kan orsaka tandköttet avta.

• Använd inte en borste med fast borst, eftersom detta kan repa bort på det skyddande lagret som rockar dina tänder.

 • Undvik bita objekt / naglar. Det kan orsaka små sprickor och / eller sprickor i tänderna.
 • Svälj inte munvatten eller tandkräm. Efter tandborstning, spotta ut tandkrämen och skölja munnen grundligt med vatten.
 • Aldrig borsta tänderna direkt efter en stor måltid. Vänta ungefär en halvtimme och sedan gå. Annars kan du skada din emalj!
 • Ta inte droger inte ordinerats av en tandläkare. Vissa läkemedel fungerar orsakar friktion med tandköttet som leder till tandköttet irritation och inflammation.
 • Vissa tandkräm rekommenderas inte att användas dagligen om de är för starka kontrollera märkningen av din tandkräm för detaljer.
 • Tugga inte tuggummi hela tiden. Det kommer att leda till artikulära problem och håligheter tand.
 • Klipp inte strängar med tänderna eftersom det kommer att leda slutligen till extrem känslighet.
 • Undvik att använda tandpetare. De leder till sjukdomar i tandköttet.

Saker du behöver

 • Tandkräm
 • En god kvalitet tandborste, elektrisk eller manuell, (mjuk pensel).
 • Tandtråd
 • Tungskrapa (Kan använda din tandborste).
 • Sockerfria tuggummi (för användning under och efter måltider), kan även använda whitening tuggummi!
 • Munvatten (Det kan hjälpa till att återställa viss emalj). Om du har svag emalj användning pronamel tandkräm.
 • Tandpetare (För att få ut allt)