Wke

Hur att läka levern från alkoholism

Missbruket av alkohol kan orsaka leversjukdom eller hepatit, som är svullnad och inflammation i levern. Alkoholrelaterad leversjukdom utvecklas vanligen hos personer som har druckit tungt i många år, men ibland kommer det att påverka måttliga alkoholkonsumenter också. Hepatit kommer att förvärras med fortsatt missbruk av alkohol, och kan förvandlas till levercirros. Om du har diagnostiserats med leversjukdom, bör du sluta dricka alkohol och ändra din kost och livsstil så att levern kan läka.

Steg

Hur att läka levern från alkoholism. Gå med i en stödgrupp eller 12-stegs program.
Hur att läka levern från alkoholism. Gå med i en stödgrupp eller 12-stegs program.

Sluta dricka alkohol

 1. 1
  Gå med i en stödgrupp eller 12-stegs program. Avsluta alkohol är svårt, men du behöver inte göra det ensam.
 2. 2
  Ange ett rehabiliteringsprogram. Många behandlingsprogram som varar 30 dagar till 6 månader kommer att hjälpa dig genom alkoholabstinens och ger dig de verktyg du behöver för att sluta dricka.
 3. 3
  Söka rådgivning. När du avslutar alkohol, kan du känna att du har förlorat din bästa vän, och kan ha svårt att fungera. En alkohol rådgivare hjälper dig att sluta dricka.

Kostförändringar

 1. 1
  Konsumera massor av kolhydrater livsmedel.
  • Personer med alkoholrelaterad leversjukdom behöver äta mer kolhydrater, som potatis, bröd och pasta, eftersom en skadad lever inte får behandla mat och producera proteiner och vitaminer samt det brukade.
  • Ökande kolhydrater hjälper till att förhindra nedbrytning av proteiner.
 2. 2
  Minska mängden protein i kosten för att hjälpa till att läka din lever från alkoholism. Om du har en skadad lever, kan det inte bearbeta proteiner ordentligt. Detta kan leda till en ansamling av slaggprodukter som kan orsaka andra hälsoproblem.
 3. 3
  Ta vitaminer, såsom B-komplex. Om du har alkoholrelaterad leversjukdom, kan din lever inte producera viktiga vitaminer som kroppen behöver.
 4. 4
  Begränsa mängden salt du använder. Alkoholrelaterad leversjukdom skadar levern, och salt kan orsaka vätskeansamling i kroppen, vilket är svårt på din lever.
  • Håll dig borta från bearbetade livsmedel, som kan innehålla en hel del salt.
  • Ät massor av färsk frukt och grönsaker, som inte har något salt.
 5. 5
  Undvik råa skaldjur och skaldjur medan du läka din lever från alkoholism. Rå fisk och skaldjur kan orsaka sepsis, eller blodförgiftning. När du har alkoholrelaterad leversjukdom, måste du vidta åtgärder för att skydda levern.

Andra livsstilsförändringar

 1. 1
  Försök lätt motion, såsom promenader, trädgårdsarbete eller cykling varje dag för att lindra stress.
 2. 2
  Få minst 30 minuter utanför ljus om dagen för att främja din mentala hälsa. När du slutar dricka, kanske du känner dig överväldigad och deprimerad, och att vara utanför kommer hjälpa till att lindra depression.
 3. 3
  Diskutera vaccinationer med din läkare. När du har alkoholrelaterad leversjukdom, kan immunförsvaret försvagas, och du bör få vaccinationer för att förebygga andra sjukdomar.
 4. 4
  Tala med din läkare om andra läkemedel eller naturläkemedel kosttillskott du tar. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra om dessa behandlingar är bra eller farliga för din lever.

Tips

 • Rådgör med din läkare eller en näring specialist för att hjälpa dig att få rätt kost för att hjälpa dig att läka din lever från alkoholism.

Varningar

 • Om du har alkoholrelaterad leversjukdom, kommer att dricka någon alkohol alls förkorta din livslängd. När du utvecklar skrumplever, kanske du behöver en levertransplantation. Läkare kommer inte att utföra en levertransplantation på en aktiv drinker.