Wke

Hur du skyddar dina tänder från syra slitage

Överraskande, även de på en hälsosam kost är benägna att syra slitage av tänderna. Tyvärr är syra-slitna tandemaljen ses allt oftare av tandläkare i sina unga patienter, en oroväckande eskalerande trend. Syra slitage kan göra tänderna mer känsliga för temperaturer och även gör tänderna mer benägna att sönderfalla. Den här artikeln beskrivs några av de sätt att närma skydda dig från möjligheten att få erosion av dina tänder och dina anhöriga.

Steg

Hur du skyddar dina tänder från syra slitage. Var medveten om orsakerna.
Hur du skyddar dina tänder från syra slitage. Var medveten om orsakerna.
 1. 1
  Var medveten om orsakerna. Anstiftare av syra slitage på tänderna inkluderar:
  • Regelbunden och långvarig konsumtion av vin, fruktjuice, mjuk / pop drycker och vinäger -baserade salladsdressing.
  • Frekvent bete genom dagen på grönsaker och frukt
  • Obalanserade ätvanor, till exempel, att inte äta något som uppväger surheten av frukt, såsom, vid tidpunkten för att äta av frukten
  • Snacks - många av dem är sura.
 2. 2
  Skär ner på sura drycker. Minska eller eliminera din konsumtion av läsk och läsk, juice och vin. Stora mängder av dessa drycker är inte hälsosamt för dig av många anledningar, så inte bara dina tänder kommer att gynnas av minskad konsumtion, men också din status och kroppens allmänna hälsa. Så kallade "sportdrycker" i allt innehåller stora mängder citronsyra.
 3. 3
  Undvik bete genom dagen. Om du gillar att knapra på mat hela dagen lång, kan du äventyra dina tänder. Den bästa lösningen är att se till att de livsmedel som du förbrukar är antingen låg syrahalt eller kombineras med livsmedel kunna motverka surheten och minska behovet av sura livsmedel. Till exempel kan konsumera nötter med frukt eller med morötter vara ett sätt att minska effekterna av syra slitage. Nötter och mejeriprodukter anses användbart balancers till sura livsmedel.
 4. 4
  Undvik att borsta tänderna i en timme efter intag av sura livsmedel och dryck. Även om detta kan verka kontraproduktivt intuitivt, sura livsmedel och dricka mjuka upp tandemaljen och lämna det benägna att skada från borstning. Vänta en timme innan du borstar. Det är också mycket viktigt att inte över borsta tänderna varje gång, för mycket borstning är nötande och sliter ner tänderna. Lita på tandtråd och tandpetare mellan morgon och kväll borstning.
 5. 5
  Skölj munnen med bakpulver. För att minska surhetsgraden i munnen, skölj noga och gurgla med en sked bakpulver (bikarbonat) i vatten.
 6. 6
  Använd ett sugrör. Minska kontakt saft och läsk med dina tänder genom att dricka genom ett sugrör. Detta är bara en liten hjälp, så lita inte på det som en viktig lösning! Det bästa sättet är att minska din totala konsumtionen av fruktjuice och drycker läsk.

Tips

 • Andra källor till tanderosion inkluderar de som lider av bulimi, konstant kräkningar eller reflux orsakar sura innehållet vara i tät kontakt med tänderna.
 • Smaksatt vatten bör behandlas med största omsorg, de som innehåller socker eller andra tillsatser kan vara så sur som en läsk.
 • De flesta av oss vet känslan av suddighet på våra tänder efter att ha förtärt cola. Varför är detta? Det beror på att fosforsyra i cola har börjat lätt etch tänderna. Detta förvärras av den kolsyra som orsakas av karbonatisering av läskedrycker.
 • Apelsinjuice och andra juicer citrus innehåller naturliga syror - citronsyra och askorbinsyra. Det rekommenderas att du sväljer och inte tugga C-vitamin tabletter.
 • Mjölktänder är mycket sårbara för erosion eftersom tänderna har mjukare emalj än vuxna tänder.

Varningar

 • Ignorera inte tecken på sura slitage på tänderna - ökad känslighet, råhet, missfärgning etc. Ju tidigare att du kan ha detta ses till, desto bättre.

Saker du behöver

 • Tandtråd
 • Mer vatten i din kost och dieterna av dina barn
 • Neutrala matar
 • Håll dig borta från sportdrycker
 • Se listan över ingredienser. Först på listan är mest koncentrerad.