Wke

Hur man handskas med någon som har problem med droger eller dricka

Finns det någon i ditt liv som du har problem med droger eller alkohol? Du kan inte ändra någon annans beteende, bara ditt eget. Här är hur man överlever.

Steg

Hur man handskas med någon som har problem med droger eller dricka. Inse att du kan styra dina handlingar.
Hur man handskas med någon som har problem med droger eller dricka. Inse att du kan styra dina handlingar.
 1. 1
  Inse att du kan styra dina handlingar. Du styr dina känslor och reaktioner på andra människors beteende. Du kan inte ändra vad de gör, men du kan ändra hur du känner.
 2. 2
  Sluta hjälpa den som dricker. Gör inte ursäkter för dem om de är sena. Ring inte i sjuka för dem på jobbet. Köp inte dem värktabletter när de har en baksmälla. Rengör inte upp deras mässar, fixa sina misstag, eller försök att släta över saker och ting. De har förmågan att göra alla dessa saker på egen hand, och du hjälper dem visar att de kan fortsätta att göra det.
 3. 3
  Bestäm vad ditt agerande är. Om personen är din partner, lämnar du dem? Om personen är ditt barn, kommer du klippa dem eller tvinga dem att lämna huset? Kom ihåg, kan du bara välja vad du ska göra. Du kan inte berätta för någon att de "måste" gå på möten "eller annars", eller något liknande det. Du kan bara välja loppet av ditt eget liv. Du kan också välja att bo, och förändra ditt eget liv, och bara distansera dig från missbrukaren. Oavsett ditt val, håll dig till det du>.
 4. 4
  Håll i dig. Förändring är aldrig lätt. Missbrukaren kommer förmodligen anklaga dig för att överge dem, satte skuld snubblar på dig, eller ens hota dig. Du måste inse att detta är på grund av att missbrukaren inte vill att den nuvarande situationen förändras, oavsett vad de säger. De behöver din hjälp för att fortsätta på det sätt de har levt, och förlora dig innebär att de kan behöva möta sina problem de har undvikit med sitt innehåll av val. Du är inte ansvarig för dem, deras val, eller deras handlingar, bara din egen. Förvänta dig inte förändring kommer att ske över en natt, och vara beredd på några tuffa fläckar.
 5. 5
  Ta hand om dig själv. Kom ihåg att du väljer hur du lever ditt liv, och du gör val av hur du reagerar på vad som händer med dig. Du kan välja att mope och stöna, klaga på andra, eller känner sig bitter. Du kan också plocka upp dig, damm dig av, och gå vidare med ditt liv. Det är inte ditt fel att någon annan har ett beroende. Det är ditt fel om du tillåta honom att förstöra ditt liv och på grund av deras handlingar.
 6. 6
  Hitta en frid inom dig själv. Det finns en miljon sätt att göra detta, men allt du behöver är en. Vara i fred med vem du är, vad du har gjort, och vad världen är.

Tips

 • Hitta ett liv för dig själv. Ta upp en hobby eller en sport, och få ut av ditt hus. Njut av vad livet har att erbjuda dig. Acceptera vad som hänt, och gå vidare. Om du har problem, kan se en terapeut ibland hjälpa.
 • Gå till Al-Anon möten. Alla det har gått igenom samma sak som du går igenom. Ingen annanstans hittar du ett mer sympatiskt öra.

Varningar

 • Får inte en massa människor inblandade med hans problem. Såsom att ta en vän över att du tycker är lämplig att hjälpa honom hantera sitt problem. Detta kommer bara leda till mer och göra missbrukaren tror att han är i en riktigt dålig situation och göra hans liv kretsar kring det.
 • Under inga omständigheter bör du någonsin alltid kolla upp honom och se om han tar olagliga droger, eftersom detta kommer att förvärra den personen ännu mer. Och ta den personen i ett tillstånd av depression och bli ensam.

Söka professionell hjälp. Och låt familjemedlemmarna ENDAST itu med sitt problem.