Wke

Hur man utför en testikel själv examen

Testikelcancer dödar nästan 400 personer per år i USA, och incidensen för cancer i testiklarna har ökat under de senaste åren i USA och i många andra länder. Cancern är ovanlig genom att den drabbar ganska unga män (medelåldern vid diagnos är ca 34 år gammal). Det är också en av de mest härdande cancer, speciellt om det upptäcks tidigt, och medicinska myndigheter rekommenderar att en testikel undersökning utföras som en del av den rutinmässiga hälsokontroller. Dessutom bör män 20-55 år utföra en månatlig testikelcancer självrannsakan. En självrannsakan tar bara ett par minuter, och det kan rädda ditt liv, så kontakta din läkare för råd och följer dessa steg.

Steg

Hur man utför en testikel själv examen. Använd en spegel för att undersöka dina testiklar.
Hur man utför en testikel själv examen. Använd en spegel för att undersöka dina testiklar.
 1. 1
  Använd en spegel för att undersöka dina testiklar. Sitt ner i ett väl upplyst område och använda en liten spegel för att undersöka din pung för synliga klumpar eller svullnad. En spegel är användbart eftersom annars kan du inte få en bra titt på hela pungen.
 2. 2
  Känn dina testiklar för att upptäcka eventuella skillnader mellan dem. Håll din pung och testiklar i handflatan och känsla för eventuella skillnader mellan testiklarna. Det är normalt för en testikel att hänga något lägre än de andra och att vara något större än den andra, men om en testikel verkar vara mycket större än den andra eller om det verkar ha en avvikande form eller hårdhet, är det dags att träffa en läkare för vidare undersökning.
 3. 3
  Undersök varje testikel efter knölar eller svullnad. Använd ena handen för att hålla din pung och penis på plats och använda den andra för att undersöka varje testikel, en i taget. Rulla försiktigt testikeln mellan tummen och pekfingret för att kontrollera svullnad, klumpar, hårdhet, eller en ovanlig tyngd. Gör detta långsamt och se till att kontrollera alla runt varje testikel. Testiklarna bör vara släta runt, men du kommer att märka en mjuk slang, som kallas bitestikeln som kommer från toppen av varje.
 4. 4
  Var på jakt efter andra cancer symptom. Medan en avvikelse i testiklarna är det säkraste tecknet på testikelcancer, andra symptom, såsom ryggvärk, magsmärtor, hosta, eller ömhet runt bröstvårtorna, kan tyda på en spridning av cancern. Dessa symtom, naturligtvis, får åtfölja antal andra sjukdomar eller skador, så bara vara medvetna om dem och se till att undersöka dina testiklar eller se en läkare om de inträffar.

Tips

 • Det är viktigt att bekanta sig med dina testiklar. Vet hur de normalt utseende och känsla, och du kommer att bättre kunna upptäcka förändringar och avvikelser.
 • Det är viktigt att ha en läkare undersöka dina testiklar regelbundet, och du kanske tycker att det är bra att ha din läkare visar dig exakt hur du utför stegen ovan.
 • Få inte panik om du märker något av de symptom som beskrivs ovan. Vad du ser kan mycket väl vara något alls, men passa på att se en läkare för vidare undersökning. Ju tidigare du gör det, desto snabbare kan du sätta ditt sinne till mods. Om du har cancer, tidig upptäckt och behandling är avgörande.
 • Det är oftast enklast att utföra en testikel examen efter en varm dusch, då pungen är avslappnad.
 • När du kollar dina testiklar din penis kan bli hård och erigerad, är detta en bra sak som din penis är inte störande längre.

Varningar

 • Denna artikel bör inte användas som en ersättning för professionell medicinsk rådgivning och vård. Glöm inte att besöka din läkare regelbundet för kontroller och rådfråga en kvalificerad medicinsk professionell för mer information om detta eller något medicinskt test eller problem.

Saker du behöver

 • En spegel