Wke

Hur man ska behandla matta brännskador

Matta brännskador är skrubbsår på huden orsakade av friktion mot en grov yta. Matta brännskador kan variera i svårighetsgrad från betad hud som är rosa i färgen med flera lager saknade hud, med rå röd hud exponeras. De flesta fall av mattan bränna kan behandlas hemma, men om infektionen skulle utvecklas, eller om mattan bränna täcker ett stort område av kroppen, se din läkare för behandling.

Steg

Hur man ska behandla matta brännskador. Tvätta händerna innan behandling mattan brinna.
Hur man ska behandla matta brännskador. Tvätta händerna innan behandling mattan brinna.
 1. 1
  Tvätta händerna innan behandling mattan brinna. Bränningen har skadat huden, vilket är kroppens första försvarslinje. Matta brännskador och skrubbsår kan lätt bli infekterade.
 2. 2
  Rengör brända området. Tvätta försiktigt med en ren handduk med varmt vatten och antibakteriell tvål. Var noga med att ta bort all synlig smuts eller skräp.
 3. 3
  Desinficera såret med alkohol, jod eller väteperoxid om det finns tecken på smuts i nötning, eller om några blödande områden är djupt. Mätta en bomullstuss i alkohol, jod eller peroxid och försiktigt badda den på brännskadan. Alla dessa produkter kan orsaka viss smärta när du använder dem.
 4. 4
  Applicera en over-the-counter antibakteriell kräm till det skadade området.
 5. 5
  Täck brännskadan med gasväv eller ett plåster.
 6. 6
  Ta bort bandaget och kontrollera brinna i 24 timmar. Om ytan av huden har börjat skorv eller bilda en skorpa, kommer bränningen läka bäst om vänster upptäckts och utsätts för luft. Sätt ett nytt bandage igen i ytterligare 24 timmar om huden är fortfarande röd och rå och skorpbildning har inte börjat ännu.
 7. 7
  Prova en naturlig hem åtgärda för att påskynda läkningsprocessen. Många växter och örter är kända för att stimulera immunförsvaret och påskynda läkningen av skrubbsår.
  • Applicera någon av dessa till mattan brinna lokalt innan du täcker området med ett bandage: honung, aloe vera, lavendelolja eller timjan eterisk olja.
  • Gör en pasta genom att blanda 1/4 av en tesked (1 ml) av gurkmeja pulver med en tesked (5 ml) av kakaosmör. Applicera pastan till området 3 gånger per dag.
 8. 8
  Öka ditt intag av vitamin C för att stärka immunförsvaret. Ät mer citrusfrukter, jordgubbar, broccoli och tomater. Ta ett dagligt vitamin C-tillskott om din kost saknas.
 9. 9
  Ät mer mat med högt vitamin E. Dessa livsmedel innehåller mjölk, ägg, fullkorn, spenat och sparris. Vitamin E är höga i antioxidanter, som hjälper kroppen att läka.
 10. 10
  Titta på brännskadan för tecken på infektion och se din läkare om infektionen utvecklas. Tecken inkluderar ökad rodnad och ömhet, pus sipprar från såret, ett rött utslag utvecklas som sprider upp från såret, ömhet i armhålorna eller ljumsken, eller feber.

Varningar

 • Hud som är krustor och helande från en matta brännskada är ofta kliande. Undvik att repa den eller plocka på sårskorpor, vilket kommer att försena läkningsprocessen och kan orsaka infektioner.
 • Dessa produkter ska aldrig användas för att behandla en matta brännskada: ice, baby olja, smör, lotion eller puder.