Wke

Hur ta hand om ytliga sår

Huden är vårt första och mest effektiva försvar mot sjukdom. När vår hud är skadad på grund av en skrapa, skära, punktera eller bränna vi är infektionskänsliga. Korrekt sårvård är viktigt att minimera läkningstiden och undvika infektion och försämring av området av skadad hud. Denna artikel kommer att omfatta grundläggande steg för att ta hand om mindre hudskador och därigenom främja läkning. Bra läkning minskar smärta i samband med skador på huden och minskar storleken och utseendet på ärr efteråt.

Steg

Hur ta hand om ytliga sår. Kontrollera blödning.
Hur ta hand om ytliga sår. Kontrollera blödning.

Snitt

 1. 1
  Kontrollera blödning. Använd ett eller flera av följande strategier.
  • Ansök direkt tryck på såret eller artären inom den närmaste närhet av såret med handen och en ren trasa.
  • Om möjligt höja blödande del ovanför nivån för hjärtat för att bromsa flödet av blod.
  • Applicera tryck för att blodkärl precis ovanför (närmare hjärtat än) skadad hud för att bromsa blodflödet. Det är viktigt att komma ihåg att inte helt avskurna cirkulationen genom att trycka på artären med alltför mycket kraft. Detta ger din kroppens naturliga förmåga att levra mekanism tid att få fäste. Titta på din kropp och identifiera bra tryckpunkter där blodkärlen ligger nära hudytan, förväxla inte dem för vener.
 2. 2
  Kyl det drabbade området med en tvättlapp fuktad med kallt vatten när området har slutat blöda (se tips). Den sänkta temperaturen saktar blodflödet till området.
 3. 3
  Tvätta det drabbade området. Använd vanlig tvål och kallt vatten. Ta bort all smuts och skräp från på / runt såret. Det kan vara nödvändigt att skrubba sårbädden försiktigt för att avlägsna alla partiklar av skräp. Du kan också spola såret med rent vatten för att avlägsna skräp eller vattna med en saltlösning om tillgängligt. Om såret börjar blöda igen, applicera direkt tryck med en ren trasa eller kompress.
 4. 4
  Applicera ett tunt lager av en anti-infektiösa salva på huden runt snittet (t.ex. amerigel eller Neosporin). Försiktigt föra sårkanterna ihop och fäst med en dressing.
 5. 5
  Ändra förbandet minst en gång om dagen. Gör så oftare om förbandet blir våt eller smutsig. Tvätta området försiktigt med tvål och vatten, applicera anti-infective salva och återhämta sig. Se till att inte dra såret isär.
 6. 6
  Lämna såret öppet för luften en gång en sårskorpa börjar bildas. Var noga med att hålla den ren som möjligt vid alla tidpunkter. Du kanske också vill använda en "flytande bandage" / vanlig bandage (t.ex. ett plåster) vid denna tidpunkt för extra skydd eller att fortsätta att tillämpa salva på det drabbade området.

Punkteringar

Använd inte Neosporin på sticksår!

 1. 1
  Blötlägg det drabbade området i väteperoxid. Detta kommer att hjälpa till att dra ut eventuella fina partiklar djupt i såret och fungerar också som en anti-infektiöst. Gör detta ett par gånger om dagen för den första dagen eller två. Om det inte blir bättre eller blir värre, ta det med din läkare.
 2. 2
  Täck med en ren torr dressing, steril om möjligt. Byt efter varje blötläggning. Vid dag två eller tre såret bör vara "ren" och läker bra. Applicera en flytande bandage för extra skydd.

Scrapes

 1. 1
  Tvätta noggrant.
 2. 2
  Rekommenderas att stå öppen. Bada området ett par gånger om dagen med väteperoxid. Spraya med Bactine. Om du märker att området blir rodnad och anbud, eller om det är gul eller grön dränering från såret, pälsen med anti-infektiösa salva och täck med en ren torr dressing.
 3. 3
  Applicera en flytande bandage för extra skydd.

Burns

Dessa instruktioner är för mindre brännskador ENDAST. (Första graden och små andra graden) Se Tips för en länk till användbar information om brännskador.

 1. 1
  Stoppa bränningen. I fallet med en kemisk brännskada, måste du neutralisera den brinnande kemikalien. Placera den drabbade delen under kallt rinnande vatten (varmt vatten för mindre starka kemikalier eller när det finns kemisk exponering för ögonen) i ca 15 minuter eller tills noga spolas. Om du inte är i närheten av vatten, tillämpa cool komprimerar till området med gasbinda. Håll vatten på området i 10-15 minuter, ta sedan bort för ett par minuter sedan ansöka på nytt. Applicera inte isen, eftersom det är tillräckligt kall för att öka vävnadsskada snarare än att minska den.
  • Tillämpa aloe vera direkt till en brännskada hindrar en blåsa bildas. Om du har en aloe vera växt händig, avbröt en liten bit från anläggningen, skiva bit för att exponera den inre delen av anläggningen, och försiktigt tillämpa den på brännskadan.
 2. 2
  Prova en naturlig napp.
  • Honung har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som kan förebygga infektion och främja läkning. En studie som gjordes 2006 visade att små, icke-allvarliga brännskador läkte snabbare när de behandlas med gasbinda och en skvätt honung, i genomsnitt, än de som behandlades med antibiotika krämer och andra förband. En separat rapport som offentliggörs hittade tidigare liknande resultat.
  • Senap fungerar som både ett smärtstillande och blister reducering.
  • Gnugga en potatisskivan på det brända området neutraliserar brännskadan och hjälper till att förhindra ärrbildning.
  • Äggvitor kan ta bort smärtan och även förhindra märken och ärr.
  • Andra kan provsmaka inkludera kamomillte, majsstärkelse, lavendelolja, mynta, och havregryn
 3. 3
  Lämna en brännskada öppen till luft och hålla området rent. Spraya med Bactine. En blåsa bildas inom 24 timmar om du har en andra gradens brännskada. Om ett blister former, försöka hålla det intakt. Försök inte att bryta blåsan! Tillämpa ett flytande bandage till en blåsa kan skärpa huden och minska risken för att den går sönder.
  • Om blåsan öppnas, har du nu ett öppet sår. Tvätta området försiktigt med tvål och vatten.
 4. 4
  Ta med kanterna på huden tillsammans (den tomma blister är ett bättre skydd för den underliggande brända huden). Applicera flytande bandage och täck med en ren torr dressing. Om rodnad, ömhet eller dränering utvecklar, tillämpar Antiinfektiv salva och täcka bränna med ren kompress för att skydda det medan det läker. Byt dagligen.
  • Kontakta läkare om förbränningshastigheten blir värre, tycks inte lindra, eller utvecklar allvarliga blåsor eller missfärgning av något slag.
 5. 5
  Drick mycket vatten tills din brännskada läker helt. Den extra fukt hjälper till att lugna och läka brännskador. Också överväga att ta vitamintillskott som hjälper din hud så det läker från bränningen. Goda att tänka innefattar vitamin A, C, E, Echinacea, St Johns Wart och / eller zink.
 6. 6
  Ta ett anti-inflammatoriskt läkemedel som aspirin eller Motrin för smärta som inte annars soothed bort.

Tips

 • Packa en bärbar kit sårvård i en plastpåse: En liten flaska vatten, Bactine eller Neosporin, en handfull gasbinda kuddar eller rena trasor (tvätta torkdukar), några plåster, en rulle bred siden band, en rulle gasbinda och min favorit: Second Skin flytande barriär.
 • För att göra en kylklamp: fylla en påse Ziploc smörgås ca 1/2 full av (helst krossad) is och tätning. Wrap i en handduk eller ett örngott. Ice förpackningar används för att kyla brännskador, minska svullnad och blåmärken efter en påkörning skada och att sakta blödning inledningsvis, i fallet med ett öppet sår. Avlägsna kylförpackningen varje 10-15 minuter eller om det blir obehagligt och låt huden att värma. Detta skyddar dig från infrysning och skada huden.
 • Läs om första hjälpen innan du behöver det. Var förberedd.
 • Stelkramp är ett bekymmer, om du inte har fått en stelkrampsspruta, skaffa en.
 • Tecken och symtom på infektion är: Rodnad och ömhet till det drabbade området, gul eller grön ogenomskinlig dränering, förhöjd kroppstemperatur, kallsvett, frossa.
 • Rengör såret och byta förband minst en gång om dagen, eller om den blir smutsig eller våt.
 • Tvätta händerna noggrant med vanlig handtvål och vatten (helst varmt) innan du vidrör såret. Bär rent medicinska handskar om du har dem när behandla andra. Sedan, efter avlägsnande av handskar, tvätta händerna igen. Släng handskarna genom att försegla dem i en påse (plast zip-lås fungerar bra) och kasta dem där de inte kan hanteras av andra.
 • En bra skyddsanordning för sårförband på sidan är att bara bära en gummi handske. Handsken kommer att hjälpa till att hålla förbandet rent och torrt.

Varningar

 • Håll trycket på såret tills blödningen slutar, men inte avbröt cirkulationen till området helt.
 • Om såret blöder ymnigt eller blod pulserar ur såret, inte slösa tid på att försöka rengöra såret. Kontrollera blödning först, sedan söka omedelbar läkarvård.
 • Om du har en kemisk brännskada, eller om du känner bränningen är djupare än bara det första lagret av huden, uppsök läkare.
 • Om såret blöder igenom de tillämpade bandage, ta inte bort bandagen att tillämpa nya. Därigenom skulle avbryta koagulationsprocessen och orsaka mer blödning. I ett sådant fall är det bäst att helt enkelt skikt fler bandage ovanpå bandage och ringa en ambulans.
 • Applicera inte väteperoxid, alkohol, jod, betadin, eller någon annan "desinfektionsmedel" till ett öppet sår såvida särskilda instruktioner om att göra så av en läkare. Dessa kemikalier är mycket irriterande, kan förstöra nyligen växande celler, och kan öka, snarare än minska, risken för komplikationer i läkningen. Dessa kemikalier har ingen plats i ett hem eller bil förbandslåda.
 • Om du är osäker, kontakta läkare.
 • Denna instruktion är för mindre sår bara.
 • Om infektion utvecklas som inte löses snabbt med anti-infektiösa salva, kontakta läkare.

Saker du behöver

 • Anti-infective salva, såsom Neosporin
 • Flytande bandage såsom Second Skin eller Skin Prep
 • Slingervävnader kuddar eller rena trasor
 • Rolled gasväv
 • Silk tejp
 • Band hjälpmedel
 • Rent vatten
 • Medicinsk gummi eller vinyl handskar
 • Också se naturlig vård för brännskador