Wke

Hur upprätthålla ett gevär

Korrekt underhåll ett gevär är en självklarhet för alla vapenägare, men när vapnet är ditt personliga eller hem försvar vapen, är det absolut nödvändigt! Felaktigt upprätthålls, eller underhållits, skjutvapen blivit allt mindre tillförlitliga. Bristande tillförlitlighet skulle kunna få negativa konsekvenser om du får ett fel när ditt gevär är absolut nödvändigt för att fungera korrekt.

Steg

Hur upprätthålla ett gevär. Mata ut magasinet (om tillgängligt).
Hur upprätthålla ett gevär. Mata ut magasinet (om tillgängligt).

Säker lasta ditt gevär

 1. 1
  Var säker på att du alltid hantera ditt vapen på ett säkert sätt. Alltid hålla nosen pekade i en säker riktning, behandla skjutvapnet som om den var laddad, och hålla fingret på avtryckaren.
 2. 2
  Mata ut magasinet (om tillgängligt).
 3. 3
  Töm kammaren.
  • Dra bulten bakåt och visuellt och fysiskt (hålla fingret på det) kolla att det inte finns några patroner i magasinet väl eller i kammaren.
  • Vara dubbla att din skjutvapen lossas. Du vill inte ha en oväntad boom medan strippa din skjutvapen.
 4. 4
  Håll din ammunition separat från ditt gevär vid rengöring.

Fält strippa gevär

 1. 1
  Demontera skjutvapnet. Läs manualen till eldvapen på hur du gör detta. På bolt-action gevär, är det oftast bara en fråga om att släppa bulten. På auto-lastning gevär, kommer riva ner vara mer komplicerad.
 2. 2
  Identifiera de delar som du rengör. De två primära områden som kommer att kräva rengöring är pipan och mottagaren och handling.
  • Tunnan är den viktigaste faktorn att tillskriva riktigheten av vapnet. Var försiktig med nosen-änden av cylindern och början av räfflingen (inuti pipan), eftersom dessa är de två viktigaste sakerna att påverka noggrannhet och kan lätt påverka det negativt, om den är skadad.
  • Mottagare och handling är bulten, kammaren, och avtryckarenhet. Bulten håller ammunitionen i kammaren och avtryckarenheten initierar processen som gör bommen skjutvapen go. Detta område påverkar främst tillförlitlighet och användarvänlighet, men kan också minska noggrannhet om dåligt underhållna. För de flesta gevär, beståndet och mottagare är en enhet, och kan inte demonteras utan verktyg.

Rengör bulten och kammarmusik

 1. 1
  Torka alla komponenter med några pappershanddukar (eller tyg, men det är mindre viktigt att vara luddfri).
  • Avlägsna så mycket av den tjocka, caked-on kolavlagringar som skapas av friktionen av användning. Också torka bort gammal olja och alla oförbrända pulver uppbyggd.
  • Var noga med att torka insidan av magasinet väl (om tillgängligt), ejektorn, och området runt kammaren. Du kommer att hitta vissa områden vända den svarta pappershandduk (rengöra dessa områden mer).
  • På detta steg precision krävs inte, torkar det snabbt.
 2. 2
  Spray lösningsmedel (företrädesvis utformade för att vara säkra att kontinuerligt kontakta din hud, som m-pro 7) på samtliga eventuellt smutsiga komponenter.
  • Många gevär tillverkare utformar komponenter (även polymer och lager) kan säkert användas med något lösningsmedel, men vara säker på att det är inte typer av lösningsmedel tillverkaren varnar.
  • En liberal Mängden lösningsmedel är bättre än inte tillräckligt.
 3. 3
  Låt lösningsmedlet sitta i ett par minuter. Se till att varje område med smuts, kol uppbyggd, eller oförbrända pulver har en hälsosam mängd lösningsmedel på det, blötläggning i.
 4. 4
  Skrubba hela pistolen med en borste (ingen metall borst - Som en tandborste). Detta fungerar i lösningsmedlet och luckrar upp uppbyggnaden på pistolen. Försök att komma in i alla skrymslen och vrår.
  • På en bult-action gevär, vara säker på att skrubba alla skrymslen och vrår bulten (när det tas bort från mottagaren).
  • På ett gasdrivet gevär, får särskild försiktighet krävs vid rengöring av området gas stången, gasrör, eller gas inlopp.
 5. 5
  Torka pistolen ren med luddfri trasa (du kan köpa färdigskurna tyg, men en ren gammal skjorta eller strumpor också fungera). Få överallt du sätter lösningsmedel (borde vara ganska mycket överallt) och torka det tills det torkar rent.
 6. 6
  Torka av hela vapnet (inifrån och ut) med ett lösningsmedel-indränkt luddfri trasa igen, och titta igen efter några områden vrida tyget mörk, och rengör den.
 7. 7
  Använd pick för att få bort eventuella tjocka bitar av kol eller pulver uppbyggd, eller mycket i trånga delar av vapnet.
  • De vanligaste området med sotavlagringar är i kammaren. Ansamling förekommer i hörnen av bitar av metall.

Rengör pipan

 1. 1
  Använd en borrning borste för att bryta någon uppbyggd fritt från pipan.
  • Kör hela pipans längd minst fem gånger (mer om du har skjutit en hel del sedan den senaste rengöringen).
  • Var noga med att inte vända riktningen med borsten (i fat), tryck in den hela vägen igenom, och sedan hela vägen tillbaka (låta borsten ändrat riktning utanför pipan).
 2. 2
  Tvätta fat med en trasa fuktad med lösningsmedel. Upprepa med rena dukar (fortfarande indränkt i lösningsmedel) tills en trasa kommer ut rena. Kör svabbar från mottagaren till nospartiet (endast i denna riktning).
  • Antalet gånger som behövs för att rengöra hålet kommer att variera kraftigt beroende på många variabler. Det kan ta så många som 20 + går att rengöra pipan ordentligt på en mycket smutsig gevär.
  • Använd en borrning guide för att förhindra gnida metallstång mot den initiala räffling.
  • Använd en stång som är tillverkad av en mjuk metall som aluminium. Hårdare metaller kan lätt repa ditt fat.
 3. 3
  Tvätta fat med en trasa indränkt i koppar lösningsmedel. Detta tar bort all koppar som kan ha kommit bort av en mantlad kula under sin resa längs pipan. Några passager kan krävas (upprepa tills inga koppar partiklar syns på duken, så gör det en gång till).
 4. 4
  Olja inte dina hål. Det finns ingen fördel med att lägga pistol olja längs pipan, och detta ökar risken för ackumulering av damm och pulver / koppar / bly rester som kan leda till sylt och svärmare (när en kula fastnar i pipan). Tvärtemot vad många tror, ​​inte neutralisera oljan inte lösningsmedel.
 5. 5
  Tvätta pipan med en torr trasa innan du börjar fotografera. Detta ger konsekventa resultat och säkerställer lösningsmedlen är neutral, samtidigt som din trumma torrt för den första bilden.
 6. 6
  Rengör pipan varje tio skott om du kräver högsta precision. Borrningen borsten är inte ett nödvändigt moment för vanlig rengöring, men kan vara önskvärt för en komplett rengöring.

Färdigställande

 1. 1
  Olja alla komponenter som kräver smörjning. Ofta handboken för pistolen har särskilda områden som behöver olja, men en snabb titt på där pistolen bär kommer att ge dig en bra indikation på behov.
  • Var noga med att olja in områdena kring roterande delar, t.ex. bulten och avtryckarenhet.
  • Försök att hålla oljan borta från öppningarna i slagstiftet bostäder (olja är en samlare av smuts och pulver uppbyggd, och uppbyggd runt slagstiftet kan hindra den från bränning).
  • Glöm inte att olja bulten skenorna och spåren där de rider.
 2. 2
  Sätt ihop vapnet och se till att alla delar fungerar korrekt.
 3. 3
  Torka hela pistolen och ta bort överflödig olja.

Tips

 • Om du har en tuff tid med några tjocka uppbyggd, tillämpa mer lösningsmedel och låt det dra en stund.
 • Om du inte kan få alla de områden som lösningsmedel har hamnat i, inga bekymmer. Lösningsmedlet kommer så småningom avdunstar eller oljan du spraya på senare kommer att neutralisera det.
 • En mycket ljus (nästan osynlig) skikt av olja på utsidan av metalldelar kommer att förhindra rost genom att förhindra fukt mättnad.
 • Vissa militära överskott ammunition (särskilt de från forna Warszawapakten) använder en primer som lämnar korrosiva salter på bulten och fat. Det är mycket viktigt att dessa tas bort omedelbart efter bränning på området. Tvärtemot vad många tror, ​​finns det inget behov av att "neutralisera" salterna, och ammoniak kommer inte göra jobbet, salterna är inte sura. Windex kommer i en lämplig sprayflaska, men det är vattnet som rengör pistolen, inte den lilla mängden av ammoniak. Vatten, eventuellt med en liten mängd tvål, är allt du behöver för att ta bort de korrosiva salter.

Varningar

 • Var noga med att lösningsmedlet är säker för din pistol, och helst, säkert för kontinuerlig kontakt med dina händer.
 • Håll oljan borta från öppningarna i slagstiftet bostäder (olja är en samlare av smuts och pulver uppbyggd, och uppbyggd runt slagstiftet kan hindra den från bränning).
 • Tvätta händerna efter hantering av vapnet och rengöringsmedel.
 • Alltid rengöra din pistol i ett väl ventilerat utrymme, som rök från lösningsmedel eller oljor kan vara ohälsosamt för andningsvägarna.

Saker du behöver

 • En smutsig (används) gevär.
 • Pappershanddukar (tillval).
 • Luddfri trasa (du kan köpa färdigskurna tyg, men en ren gammal skjorta eller strumpor också fungera).
 • Lösningsmedel (företrädesvis utformade för att vara säkra att kontinuerligt kontakta din hud, som M-Pro 7).
 • Copper Lösningsmedel (M-Pro 7 producerar också koppar lösningsmedel).
 • (Olja speciellt utformad för att användas med ett skjutvapen - fett eller andra smörjmedel är också ett gångbart alternativ, men ofta kräver mer arbete).
 • Välj (eller annat vasst, soft-metallföremål - såsom en aluminium plockning).
 • Barrel stång för avtorkning av pipan (ett fat pensel är också frivilligt).
 • Brush (ingen metall borst - som en tandborste)