Wke

Så avgör positiva och negativa blodgrupper

Forskare har identifierat två huvudsakliga distinktioner blodgrupp för medicinska procedurer. Ta reda på din blodgrupp är oftast viktigt om du är gravid eller har frekventa blodtransfusioner. Den första gruppen är den ABO blodsystemet, där blodet typ definieras som A, B, AB och O. Den andra gruppen Rhesus (Rh) blodgruppssystemet, som avgör om ett blodtyp är negativ eller positiv. Närvaron av Rhesus D-antigenet avgör om du har positiva eller negativa blod. Ett antigen är en substans på röda blodkroppar som framkallar immunsystemet att utveckla antikroppar. Det finns fyra huvudsakliga sätt att du kan avgöra den Rh-faktorn i blodet. Denna artikel kommer att berätta hur man bestämmer positiva och negativa blodgrupper.

Steg

Så avgör positiva och negativa blodgrupper. Ta reda på föräldrarnas blodgrupper.
Så avgör positiva och negativa blodgrupper. Ta reda på föräldrarnas blodgrupper.
 1. 1
  Ta reda på föräldrarnas blodgrupper. Blodgrupp är genetisk eftersom antigener på de röda blodkropparna bestäms av DNA. De flesta människor har Rh D-antigen, så om mamman och pappan har antigenet, kommer barnet också det.
  • Om Rhesus faktor är positivt för både mamman och pappan, kommer barnet att vara Rh-positivt. De kommer alla att ha Rh D-antigenet i deras blod. Detta är vanligt eftersom majoriteten av världens människor har Rh D-antigen i blodet.
  • Om Rh-faktorn är negativt för både mamman och pappan, kommer barnet att vara Rh-negativ. Ingen har Rh D-antigenet i deras blod. Om blodgrupp "O," de kan vara universella blodgivare.
  • Om Rh-faktorn är positivt för mamman och negativa för pappan, kan barnet vara antingen Rh negativ eller positiv. De kommer att behöva ta ett blodprov för att ta reda på.
  • Om Rh-faktorn är negativ för mamman och positivt för pappan, kan barnet vara antingen Rh negativ eller positiv. De kommer att behöva ta ett blodprov. Det finns en viss risk för graviditeter i denna situation, om modern bär ett barn med en positiv blodgrupp. Besök din läkare för att avgöra om ett vaccin är nödvändigt.
  • Du kan också besöka University of Arizona hemsida, om du vet också blodgrupp av 1 förälder och 1 barn. Biologi Projekt i Humanbiologi har en kalkylator Blodgrupp att hjälpa dig att avgöra sannolikheten för en positiv eller negativ Rh faktor.
 2. 2
  Donera blod för att ta reda på din blodgrupp. All blodgivning testas för blodgrupp, Rh-faktorn och eventuella sjukdomar. De flesta anläggningar kommer att inrätta ett konto och skickar dig ett kort som visar din blodgrupp.
 3. 3
  Ta en rh faktor test för att fastställa rh faktor. Detta är det bästa sättet att bestämma den Rh-faktorn av blod, så besöka en läkarmottagning eller klinik och har en phlebotomist ta ditt blod.
  • En Rh faktor test är viktigt för följande situationer: innan en blodtransfusion, före operationen, före eller under graviditeten, i genetisk testning, före blodgivning, före organtransplantation och om en person har begått vissa brott.
  • Phlebotomisten kommer att sätta ett gummiband runt toppen av din arm för att göra venerna större. Då armen kommer att rengöras och en nål kommer att införas för att fylla en flaska med blod. Den gummiband och nålen kommer att tas bort när blodet har samlats. Då kommer de att täcka injektionsstället.
  • Provet kommer att skickas till en testanläggning för att se om D-antigenet visas i blodet. Även om antigener kan göras av kolhydrater eller proteiner, är D-antigenet ett protein.
 4. 4
  Begär resultatet av ditt blodprov. Läkaren kommer att kunna berätta din blodgrupp, även om du är Rh-positivt eller negativt. Om din typ är A +, då har du Rh D-antigen. Om din typ är O-, så du behöver inte Rh D-antigen.
 5. 5
  Beställ ett prov hem blod för att avgöra din ABO och Rh typer. Dessa finns tillgängliga på Internet. De är inte lika exakt som att gå till en läkare eller blodgivning anläggning.
  • Varje testkit bör tillhandahålla allt material för att förbereda, samla och testa blod. Vissa kan också tillåta dig att försegla den för identifiering i dina journaler.
  • Du kommer att förbereda ett kort med en skriva-lösning. Kortet kommer att ha ett område att testa antigen i blodet. Du kommer att få ett blodprov med ett nålstick. Du kommer att placera en droppe blod över varje maskinskrivning område. När blodet koagulerar, kommer du ta reda på genom en kemisk reaktion som antigener blodet innehåller.

Tips

 • Om du är gravid och du har en Rh negativ blodgrupp, är det viktigt att ordna en Rh blodtest. I vissa andra graviditeter med en Rh negativ mor och en Rh positiv far, det finns en risk för Rh sjukdom eftersom de antikroppar som produceras av blodet är inte kompatibla.
 • Om du har fått en benmärgstransplantation eller en blodtransfusion, finns det en möjlighet din blodgrupp kan förändras. Kroppen kommer sakta konvertera nytt blod som bildas i benmärgen till givarens blodgrupp. Även om du tror att du vet din blodgrupp, kan du få ett test blodgrupp igen.
 • Namnet "Rhesus faktor" kommer från det faktum att de tester som tillät forskarna att upptäcka de positiva och negativa antigen i blodet utfördes på rhesusapor.

Varningar

 • Tar vissa läkemedel kan orsaka ett falskt positivt på ett blodgrupp test. Dessa inkluderar cehalexin, metyldopa eller levodopa. Tala om för din läkare om du har tagit dessa läkemedel.

Saker du behöver

 • Föräldrarnas blodgrupper
 • Rh-faktorn blodprov
 • Phlebotomist
 • Hem blodtypning kit
 • Blodgivare kort