Wke

Så kolla skärsår, repor och skrubbsår

Glaset glider ur händerna och bryter när den träffar golvet. Du tar bort för att hitta din mamma och du kliver på en flisa av glas. Ouch! Nu, du blöder också. Att förstå och ta hand om nedskärningar kräver vissa grundläggande kunskaper.

Innehåll

 • 1 steg
  • 1.1 Förstå hur skärsår och repor Heal
  • 1.2 Skötsel av en klippa eller skrapa
  • 1.3 Hantering av kraftig blödning
  • 1.4 Särskilda överväganden
 • 2 Relaterade Googles

Steg

Så kolla skärsår, repor och skrubbsår. Efter att få ett snitt, repor, eller nötning, kan huden börja blöda.
Så kolla skärsår, repor och skrubbsår. Efter att få ett snitt, repor, eller nötning, kan huden börja blöda.
 • Cuts: Dessa är skador på huden orsakade av något vasst, som en kniv.
 • Repor: Dessa är lätta skador som inträffar när vassa föremål (som en nagel eller tagg) skrapar längs huden hur en penna skrapar över papperet.
 • Skrubbsår: Dessa är repor som händer när huden gnuggas bort. Till exempel kan du få en "matta bränna" samtidigt brottas med din bror, eller en "board brinna" om du torkar ut på din skateboard när du inte bär knäskydd.

Att förstå hur nedskärningar och repor läka

 1. 1
  Efter att få ett snitt, repor, eller nötning, kan huden börja blöda. Detta händer eftersom skadan brott eller revor de små blodkärlen som bor precis under hudens yta. Din kropp vill stoppa blödningen, så de blodplättar komma till undsättning.
 2. 2
  På platsen för ett sår, i detta fall, en klippa, trombocyter hålla ihop som klister. Detta kallas koagulering, som fungerar som en plugg för att hålla blod och andra vätskor från att läcka ut. En skorv (en härdad och torkad koagulera) bildar en skorpa över såret. Detta skyddar området så cellerna nedanför kan ha tid att läka.
 3. 3
  Nedanför skorv, nya hudceller föröka att reparera såret. Skadade blodkärl repareras, och infektionsbekämpande vita blodkroppar angriper alla bakterier som kan ha kommit in i såret. Du kan inte se det under sårskorpan, men ett nytt lager av hud bildar. När den nya huden är klar, faller sårskorpan off. En skorv brukar falla bort inom en vecka eller två. Om du plocka på en sårskorpa, kan de nya huden under rivas och såret kommer att ta längre tid att läka (och det kan lämna ett ärr). Försök inte att plocka på sårskorpor.

Att ta hand om en klippa eller skrapa

 1. 1
  Stoppa blödning genom att trycka på en ren, mjuk trasa mot såret. Om såret är inte mycket dåligt, bör blödningen stoppa i ett par minuter. Då kommer du vill rengöra såret med hjälp av varmt vatten och en mild tvål.
 2. 2
  De flesta små skärsår, skrapsår eller skrubbsår läker bra utan någon särskild omsorg. För extra skydd, kan du använda en antibakteriell salva eller ett bandage. Antibakteriell salva kommer att döda bakterier. Ett bandage kommer att hålla ditt sår från att bli irriterad och kommer att hindra bakterier från att komma in. Om du använder ett bandage, ska det ändras dagligen och när den blir våt eller smutsig.

Att handskas med överdriven blödning

 1. 1
  Om ett sår är väldigt lång eller djup, eller om dess kanter är långt ifrån varandra, kanske du behöver sys. Läkaren kommer att använda någon typ av bedövningsmedel på huden för att bedöva den. Denna bedövande medicin kan tillämpas direkt, eller genom ett skott.
 2. 2
  Läkaren kommer att sy, eller sy, kanterna av snittet tillsammans med en liten nål och speciella tråden.
 3. 3
  För mer mindre skärsår, kan läkaren använda en speciell typ av lim (istället för stygn) för att stänga ditt klipp. Detta lim håller sidorna av snittet tillsammans så att huden kan börja läka. Limmet kommer att upplösas med tiden.
 4. 4
  Om du får stygn, måste du gå tillbaka till läkaren i ungefär en vecka att få dessa stygnen tas ut. Läkaren kommer bara klippa av tråden med sax och försiktigt dra ut trådarna. Det känns roligt, men det brukar inte ont.
 5. 5
  Ibland bildar ett litet ärr efter stygnen tas bort. Om du inte får rätt vård för en allvarlig snitt, kan en mer märkbar ärr bildas.

Särskilda överväganden

 • Bites och repor kan behöva särskild vård, eftersom bakterier från djur eller människa kan ha kommit in i såret. Läkaren kan ordinera ett antibiotikum för att förhindra infektion. Om du var biten eller riven av ett djur, måste du se till att djuret inte har rabies, ett farligt virus.
 • Vissa stick-och skärsår skulle kunna utvecklas till stelkramp, en annan allvarlig sjukdom. Din förälder kommer att behöva kontrollera dina journaler och vara säker på att du har haft en stelkrampsspruta nyligen.
 • Ibland börjar en klippa, scratch, eller nötning ut så ingen big deal, men då det blir infekterat. En infektion som händer när det finns för många bakterier för kroppens vita blodkroppar att hantera. Infekterade sår kan skada, ser röda och svullna, och innehåller pus, som är en tjock gulaktig eller grönaktig vätska. Om din klippa, scratch, eller nötning ser infekterat, bör du prata med någon. Du kanske behöver träffa en läkare för antibiotika för att bli av med infektionen.
 • Oftast, din nedskärningar, repor och skrubbsår gå iväg på egen hand, tack vare kroppens fantastiska förmåga att läka sig själv.