Wke

Hur berätta om någon är anorektisk

Ätstörningar är en som påverkar fler människor än du kan anta. Den här artikeln kommer att ge dig några tips för att räkna ut om du eller en vän kan ha ätstörning som kallas anorexia nervosa. Inte äter och räkna kalorier är en annan sak om en anorektisk vuxen / barn.

Steg

Hur berätta om någon är anorektisk. Observera persons matvanor.
Hur berätta om någon är anorektisk. Observera persons matvanor.
 1. 1
  Observera persons matvanor. De kan bara äta små mängder av kalorifattig mat, eller om du aldrig se dem äta alls, även när andra människor med en måltid, kan det vara ett tecken på anorexi. De kan också äta konstigt. Som att skära upp redan små bitar av mat mindre. De kan också leka med sin mat, till exempel flytta runt en hel del innan du äter den.
 2. 2
  Fråga dig själv om din vän gör ursäkter för att täcka sitt avvikande beteende. Till exempel, om inbjuden till en fest där det kommer att finnas mat, kanske de säger att de redan åt innan de kom. Andra skäl som de kommer att vara ovilliga att äta är de kan förklara de är bara inte hungrig, de är på en diet och behöver gå ner i vikt, gör de inte gillar något av den mat som finns, de har allergier, eller de är sjuka och inte känner för att äta.
 3. 3
  Observera om de är besatta av mat. Trots att de äter väldigt lite, är anorektiker ofta besatt av mat. De kan läsa en massa tidningar om matlagning, eller titta på matkanal ofta.
 4. 4
  Tänk om din vän är besatt av bantning, och de studerar böcker och webbplatser dedikerade till viktminskning. En anorektisk person som ofta är full av tips och idéer om hur man kan gå ner i vikt, lärt från all den forskning de gör.
 5. 5
  Titta på din väns motionsvanor. Anorexics utöva en hel del, ibland i timmar varje dag. Många av dem tar stolthet i att pressa sig förbi den punkt av utmattning. Om tvingas sitta stilla, kan de rastlösa, peka sina fötter, eller göra små twitchy rörelser.
 6. 6
  Observera att de ofta kommer att bära större kläder och många lager för att dölja den vikt som de kan ha förlorat. De kan ha byxor och jackor även i hetaste vädret.
 7. 7
  Observera om din vän verkar tunn, men ändå pratar om bantning. Om personen verkar mycket tunn men fortfarande talar om att behöva gå ner i vikt, är det ett varningstecken på en dålig kroppsuppfattning. Även om anorexi är inte den skyldige, kan denna person lider av ett psykologiskt problem.
 8. 8
  Jämför dina vänner över alla hälsa till det av vanliga människor. Vissa människor kan vara tunn och fortfarande vara frisk, särskilt om de är tonåringar och växer snabbt. En frisk person har ljus hy, full glänsande hår, och massor av energi. En anorektisk har ofta tråkig hud, tunt sprött hår, och ingen energi. Anorektiker ser ibland blek, få kalla lätt, och kan även växa duniga fuzz på sina armar och ben. Detta är ett försök från deras kroppar att hålla varmare och bevara de sista få kalorier.
 9. 9
  Fråga dig själv om din väns beteende är avgörande, överspänd, aktiv, perfektionist. Om personen i fråga verkar avslappnade och i fred med sig själva, de är förmodligen bra. En person som oroar en hel del, blir upprörd över små saker, och insisterar på att vara bäst i många ämnen är mer benägna att utveckla en ätstörning.
 10. 10
  Om de är oftast glada och lättroad, och sedan plötsligt vända lynnig, ledsen eller irriterad, kan detta (kombinerat med att äta lite) vara en kontrollampa tecken. Detta kan dock ge med samma typ av behandling som ges till mild depression.

Tips

 • Tänk på det problemet sannolikt kommer att ta lång tid att lösa.
 • Om du försöker att konfrontera personen om deras problem direkt, kan de bli upprörd eller defensiv. I denna situation, bara låt dem veta att du är här för dem om de behöver stöd.
 • Ge dem stöd och positiv feedback.
 • Bjud in dem att göra något som inte har något att göra med mat. Om allt som du gör med dem kretsar kring eller innehåller livsmedel, kommer de att komma med ursäkter för att inte komma, även om de egentligen bara vill vara med dig. En universell bieffekt av svält är en fixering vid mat, så att du kan mata sin besatthet om du till exempel laga mat eller prata om mat en hel del.
 • Tänk på att om en person har anorexia, det är inte någons fel. Var inte rädd för att erkänna problemet, och inte vara dömande mot någon som har det.
 • Om du tror att du eller någon du känner kan ha anorexi, berätta för någon du litar på. Prata med en lärare, kurator, religiös figur eller förälder. Söka professionell rådgivning. Hjälp är tillgänglig, men du kan inte få det om du inte arbetar upp modet att säga något.

Varningar

 • Tvinga inte en anorektisk att äta utanför en professionell miljö. Den anorektiska kan bli väldigt sjuka, och även om de är fysiskt bra från att äta, kan intaget av kalorier flytta anorektisk att intensifiera sina svält och motion, förvärrade deras hälsoproblem.
 • Starta inte en kamp eller en konfrontation med någon som du tror kan ha anorexi. Människor som har anorexi är ofta ensam, olycklig och i smärta. De kan vara oroliga, deprimerade, eller till och med självmordsbenägen. De behöver inte bli kritiserad, kommer detta bara göra saker värre.
 • Aldrig antar att någon är anorektisk bara för att de är tunna.
 • Om en anorektisk kräver näring omedelbart söka professionell vägledning.
 • Var inte anklagande. Säger saker som "Jag är orolig för dig. Du verkar stressad. Är allt okej? Vill du ha hjälp med [läxor, sport, etc]?" Ibland är de bara känner sig överväldigad, och de vill veta att du bryr dig.
 • Utesluter inte den person eller undvika dem. Om du ska ut med några vänner, bjud in dem också. Se till att de känner sig älskad och välkommen.