Wke

Hur man botar muntorrhet

Muntorrhet är en vanlig tillfällig händelse, men när problemet blir kronisk, kan det vara dags att lära sig att bota muntorrhet. Förutom att bli obekväm, kan avsaknaden av saliv i munnen leda till karies och sjukdomar i tandköttet. Fastställande av orsaken till problemet är det första steget i att hitta effektiv lindring av denna obehagliga tillstånd.

Steg

Hur man botar muntorrhet. Identifiera orsaken till problemet.
Hur man botar muntorrhet. Identifiera orsaken till problemet.
 1. 1
  Identifiera orsaken till problemet.
  • Några av de vanligaste orsakerna till detta tillstånd omfattar vissa läkemedel, såsom läkemedel för smärtlindring, depression och allergier. Detta problem kan också vara på grund av vissa sjukdomar, som diabetes, reumatoid artrit och anemi.
 2. 2
  Muntorrhet kan också vara resultatet av levnadsvanor, som rökning eller tuggtobak. Ibland kan en förändring i en vana kan vara tillräckligt för att lindra tillståndet.
 3. 3
  Öka saliv flöde för att behandla muntorrhet.
  • Saliv flödet kan förbättras genom ett antal metoder, inklusive dricka extra vatten eller suga på sockerfria karameller. Alternativt kan du prova att suga på en bit hårt, okokt pasta.
  • En annan lösning är att sova i ett rum med en luftfuktare eller Vaporizer som tillför fukt till luften och håller munnen fuktig hela natten lång.
  • Det finns också över disk munvatten och geler fuktgivande som är speciellt utformade för personer med detta tillstånd. Fråga din läkare eller tandläkare för rekommendationer.
 4. 4
  Betrakta ett receptbelagt läkemedel om over-the-counter rättsmedel inte är effektiva.
  • Din läkare kan ordinera en mängd olika receptbelagda styrka läkemedel som behandlar muntorrhet genom ökad salivproduktion, såsom Salagan. Evoxac har godkänts av FDA för patienter som har muntorrhet som en följd av Sjögrens syndrom. Din läkare kommer att veta vilken medicin som är bäst för dig baserat på ditt medicinska tillstånd och andra läkemedel du kan ta.
 5. 5
  Undvika vissa livsmedel och drycker som kan leda till muntorrhet, inklusive koffeinhaltiga drycker, vissa munvatten, alkohol, salta produkter och kryddstark mat.
  • Försök att fukta torra livsmedel innan du äter dem genom att lägga till smör, sås eller båda.
 6. 6
  Förhindra karies som kan vara en biprodukt av muntorrhet och leda till andra orala hälsoproblem.
  • Detta kan göras genom att borsta tänderna noggrant två gånger per dag, tandtråd dagligen och med användning av en tandkräm med fluor.
  • Ett besök till tandläkaren två gånger per år är också ett måste för personer med muntorrhet, eftersom läkaren kommer att ge en komplett skalning och polering och leta efter problem.
  • Vissa tandläkare kan rekommendera en daglig fluor skölj att hjälpa dina tänder förblir friska. Detta kan köpas över disk eller tillhandahålls på tandläkarmottagning.