Wke

Hur att behandla herpes

Herpes, eller herpes simplex virus (HSV), är en sexuellt överförd virusinfektion. I Europa ensam, uppskattar CDC att en kvarts miljon människor får nya herpesinfektioner varje år. Tyvärr finns det ännu inget botemedel mot herpes. Å andra sidan, kan herpes behandlas och hanteras med medicinering, vård i hemmet, och enkla försiktighetsåtgärder för att förhindra utbrott och transmission.

Steg

Hur att behandla herpes. Har en läkare diagnostisera herpes.
Hur att behandla herpes. Har en läkare diagnostisera herpes.

Läkare rekommenderade behandlingar

 1. 1
  Har en läkare diagnostisera herpes. Med en sexuellt överförd infektion som herpes, vill du inte att förlita sig på själv-diagnos. Du vill vara säker på, och för att vara säker, måste du besöka läkare. Många gånger är herpes asymtomatisk, vilket innebär att symtomen antingen inte finns eller är för milda för att erkännas. Andra gånger, herpes presenter med följande symtom:
  • Små, smärtsamma blåsor som skorv över och läka under loppet av flera veckor. Dessa kan antingen vara på ditt könsorgan eller dina skinkor.
  • Röd, klumpbildning, eller råa hud i underlivet, med eller utan klåda.
  • Ofta förekommande smärta eller obehag vid urinering.
  • Influensaliknande symtom, såsom feber, värk i kroppen (särskilt i rygg och nacke), och svullna körtlar.
 2. 2
  Om du får diagnosen herpes, tala med din läkare om medicinsk-styrka behandlingsalternativ. Din läkare bör kunna ge dig konkreta förslag om vilka läkemedel och försiktighetsåtgärder som bör vidtas för att hantera symtomen. Eftersom det inte finns något botemedel ännu för herpes, hantera symtomen är det primära målet.
 3. 3
  Vet vad rätt behandling kommer du att göra för dig. Hantera dina utbrott med rätt behandling kommer att hjälpa dig:
  • Heal sår snabbare och mer effektivt
  • Minimera duration och svårighetsgrad av utbrott
  • Minska återkommande utbrott
  • Minimera risken för spridning av herpes till några sexuella partners
 4. 4
  Ta antivirala läkemedel, som förskrivits av din läkare. Antivirala läkemedel minskar antalet herpes utbrott genom att minska vad som kallas "Virusutsöndringen," eller den process genom vilken viruset gör nya kopior av sig själv på hudens yta. Regelbunden användning av antivirala läkemedel hjälper också minska risken att du kommer att passera herpes simplex virus vidare till andra sexuella partners. De vanligaste antivirala läkemedel ordinerats för herpes inkluderar:
  • Acyclovir (Zovirax)
  • Famciclovir (Famvir)
  • Valacyclovir (Valtrex)
 5. 5
  Vet dina behandlingsalternativ när det gäller att ta antivirala läkemedel. Läkemedel administreras av en läkare under föreskrivna tider. När herpesviruset först diagnostiseras, är droger vanligen föreskrivs. Sedan, på en intermittent eller regelbunden basis, är läkemedel förskrivs också, beroende på svårighetsgraden av utbrotten och patientens individuella behov.
  • Initial behandling: Efter att du har fått diagnosen herpes, kommer din läkare att förskriva en kort rättegång (7 till 10 dagar) av antivirala läkemedel. Om 10 dagar till ett värde av antiviral medicinering inte hjälper hantera utbrottet, kan din läkare fortsätta din behandling för ett par dagar.
  • Intermittent behandling: om du får utbrott sällan, eller på oregelbundna tider, kan din läkare förskriva ett antiviralt läkemedel som du kan använda när utbrott inträffar. Att ha flera dagar till ett värde av antiviral medicin till hands kan du starta en kurs av läkemedel så snart utbrottet sker, minimera dess svårighetsgrad och varaktighet.
  • Regelbunden behandling: Om du har regelbundna utbrott sammanlagt mer än sex per år, tala med din läkare om att ta antiviral medicin varje dag. Detta kallas förebyggande behandling. Individer med regelbundna utbrott som börjar ta medicin varje dag hittar ofta sina utbrott minskas med så mycket som 80%.

Kompletterande behandlingar

 1. 1
  Blötlägg det drabbade området i varmt vatten, men när de inte blötläggning, hålla området torrt. Läkare rekommenderar ibland blötläggning i varmt vatten för att lindra klåda, smärta eller obehag i samband med herpes utbrott. Du kanske upptäcker att aluminiumacetat (Domeboro) eller magnesiumsulfat (Epsom salter) hjälpa till att lindra det drabbade området, även om dessa inte är läkare rekommenderade behandlingar.
  • Rengör sår försiktigt med tvål och varmt vatten. Att hålla blåsor ren kan hjälpa påskynda läkning.
  • När området inte är blötläggning i varmt vatten, försök att hålla den torr. Om frotté området torrt efter att ha trampat ur badet är obehagligt, använd en hårtork istället.
 2. 2
  Bär löst, andas underkläder och kläder. Bomull underkläder är ett måste. Restriktiva kläder och syntetiska strumpbyxor, underkläder eller byxor kan förvärra genital herpes symtom, eftersom dessa syntetiska material tenderar att inte andas samt tyger som bomull.
 3. 3
  Om dina sår är mycket smärtsamt, be en läkare om ett lokalbedövningsmedel för att ansöka till drabbade områden. Även utvärtes behandlingar är i allmänhet mindre effektiva än systemiska behandlingar, kan de ibland används för att behandla smärta eller obehag.
  • Med OTC smärtstillande läkemedel, såsom acetylsalicylsyra (Bayer), paracetamol (Tylenol) eller ibuprofen (Alvedon) rekommenderas ofta att hjälpa till med smärta.
 4. 4
  Prova en salva som innehåller propolis. I sitt naturliga tillstånd, är propolis hartsmaterial som samlats in från de knoppar av poppel träd, även om det ofta skördas från bikupor. En 3% propolis salva (Herstat eller coldsore-FX), tillämpas på herpes lesioner, kan hjälpa till att läka skador.
  • I en studie var propolis salva används fyra gånger per dag, i 10 dagar, bland 30 deltagare. Efteråt, rapporterade 24 av 30 deltagare som använde propolis under studien att deras skador läkt, medan endast 14 av 30 deltagare som använde en placebo rapporterade att deras skador läkt.
 5. 5
  Prova vulgaris ört prunella och svamp rozites caperata. Prunella vulgaris och Rozites caperata har båda visat vissa lovande resultat i kampen mot herpes. Prunella vulgaris kan användas i ett varmt vatten behandling för att lindra och läka sår, medan Rozites caperata kan intas för att behandla sår.

Alternativa, okontrollerade huskurer

 1. 1
  Försök echinacea. Lång används i kampen mot förkylningar och infektioner, är Echinacea en naturlig Herbel botemedel som har vunnit i popularitet under de senaste åren. Echinacea kan intagas som pressad saft, som en tinktur, eller som ett extrakt (dvs. te). Även om många människor har tagit till att använda Echinacea för att behandla herpes, finns ingen vetenskaplig grund för att säga att Echinacea hjälper till att behandla herpes.
 2. 2
  Använd bakpulver torka herpesskav. Bakpulver är en annan beprövad substans för allt från att illaluktande armhålor, samt en tandkräm och akne behandling. Bakpulver kan hjälpa torka ut fuktiga eller sipprar lesioner och därigenom hjälpa dem att försvinna snabbare. Som ett torrt medel, är bakpulver ren och absorberande, men fortfarande inte en läkare-rekommenderad behandling alternativet.
 3. 3
  Använd lysin eller L-lysin för att förhindra utbrott. Lysin är en essentiell aminosyra som gör ett antal saker för kroppen (absorbera kalcium, bildar kollagen, och producera karnitin, bland andra). I fallet av herpes, kan lysin bidra till att förhindra ett utbrott genom att blockera arginin, som hjälper till herpes replikation. Ändå har de kliniska prövningar med lysin varit blandade, och forskarna tror att lysin är bättre på att förhindra ett utbrott än att behandla en.
 4. 4
  Använd en kall tepåse att hantera flare-ups. Vissa människor tror att de tanniner som finns i te hjälpa behandla utbrott när de inträffar. Att använda:
  • Värm upp vatten precis tillräckligt för brant tepåsen i.
  • Kyl tepåse under kallt vatten, tills den inte längre är varm. Avlägsna det mesta av fukten från tepåsen.
  • Applicera tepåse till lesioner. Låt stanna i flera minuter.
  • Kasta tepåsen och torka området omedelbart med en ren handduk eller en hårtork.
 5. 5
  Använd aloe vera kräm för att behandla skador. Aloe vera kan vara till nytta i healing herpes lesioner, särskilt bland män. Tillämpa aloe vera kräm lesioner, och torka ordentligt efteråt, kan minska längden på utbrottet.

Förebyggande tekniker

 1. 1
  Förstå att utbrott inträffar ofta under perioder av stress, sjukdom, fysiskt trauma (inklusive sexuell aktivitet), och trötthet. Ta hand om dig själv fysiskt och känslomässigt kan hjälpa dig att minska frekvensen av utbrott.
 2. 2
  Delta i aktiviteter avspänning. Hantera din emotionell stress kan hjälpa dig att undvika utbrott. Överväga att hitta en rutin, till exempel yoga, målning, eller meditation, som hjälper dig att hålla en balanserad och lugn.
  • regelbundet. Motion är en stor naturlig stress buster, och det håller dig i topp fysisk hälsa också. Hålla sig i form kan hjälpa dig att undvika sjukdom och skydda ditt immunförsvar, vilket kan bidra till att förebygga herpes utbrott.
 3. 3
  Använd alltid en latex kondom vid oral, genital, eller analsex. Detta inte bara skyddar din sexpartner (som alltid ska informeras om ditt tillstånd innan någon fysisk kontakt eller sexuell aktivitet), men också hjälper till att skydda huden från skador som kan leda till ett utbrott.
  • Försök att inte ha sex under utbrott. Virusutsöndringen av herpes kan hända över hela underlivet, vilket gör överföringen ännu troligare. Om du är orolig för överföring av viruset till din sexpartner, endast ha sex mellan utbrotten, alltid använda kondom.
 4. 4
  Få tillräckligt med vila. Hålla din energi nivåer upp genom att få tillräckligt med sömn hjälper dig att undvika sjukdom och hantera fysisk och emotionell stress. Sikta på 7 till 8 timmars sömn varje natt och undvika aktiviteter som sätter din kropp genom extrema uthållighetstest (t.ex. maraton).
 5. 5
  Undvik aktiviteter som sätter dig vid hög risk för sjukdom eller infektion. Tvätta händerna regelbundet och undvika områden där smittsamma sjukdomar är vanligt (t.ex. läkarnas väntrum och andra områden där sjuka människor kan samlas). Att hålla immunförsvaret på sin fulla kapacitet är viktigt för att upprätthålla ett utbrott-fri livsstil med herpes.

Varningar

 • Så snart du har fått diagnosen herpes, informera dina sexualpartner din infektion och rekommenderar att de också får testat. Initiala utbrott inträffar vanligtvis inom 2 veckor exponering och infektion, men kan vara lindriga eller obemärkt.
 • Individer med herpes kan överföra viruset även när det inte finns några synliga symptom eller sår. Det är viktigt att använda syntetiska skydd under all sexuell kontakt för att undvika överföring av viruset, även under utbrott-fria perioder.
 • Om du upplever en omfattande, svår utbrott av HSV sår, kan du behöva läggas in på sjukhus för intravenös medicinering och professionell topikal behandling av dina blåsor.