Wke

Hur att donera plasma

Plasma är en gul, flytande ämne som är en del av de cirka 12 liter blod du har i kroppen. Genom en process som kallas plasmaferes, kan du donera en del av din plasma för att hjälpa läkemedelsföretagen gör produkter för att förebygga och behandla sjukdomar inklusive röda hund, mässling, hepatit B, stelkramp och rabies. Dessutom behandlar plasma blödarsjuka och vissa villkor. Vissa plasma uppsamlingsplatser kan samla plasma för kosmetika och andra konsumtionsvaror. Din donator koordinator kan berätta hur centrumet använder plasmat.

Steg

Hur att donera plasma. Bestäm om du uppfyller behörighetskraven.
Hur att donera plasma. Bestäm om du uppfyller behörighetskraven.

Förberedelse för donation

 1. 1
  Bestäm om du uppfyller behörighetskraven.
  • Alla plasmadonatorer måste vara minst 18 år gammal. Vissa donation centra har en högsta ålder, som vanligtvis sträcker sig från 55 till 65.
  • En plasma-givaren måste väga minst 110 pounds.
  • Eftersom plasma används i läkemedel, måste du vara vid god hälsa och inte på mediciner för eventuella medicinska tillstånd. Insulinberoende diabetes, HIV, hepatit, en historia av hjärtsjukdom eller en historia av cancer diskvalificerar dig från att donera plasma. Gravida kvinnor kan inte donera plasma i minst sex veckor efter förlossningen. Människor med tatueringar eller piercingar är inte berättigade att donera för 12 månader efter tatueringar eller piercingar slutfördes eller rörd upp.
 2. 2
  Håll hydrerad. Drick vatten eller juice dagen innan du donerar och den dag du donera.
 3. 3
  Ät en näringsrik måltid minst två timmar före din donation. Måltider mycket fett kan orsaka ett tillstånd som kallas hög fet plasma, vilket kommer att hindra dig från att kunna donera den dagen. Fullkorn bröd eller pasta, magert kött, frukt och grönsaker är idealiska matval.
 4. 4
  Ta två former av identifiering med dig till blodcentralen. Generellt utfärdat ditt körkort eller stat / regering fotolegitimation. I Europa, måste du presentera ditt Social Security-kort. I vissa andra länder, är en proposition med ditt namn och adress tillräcklig.

Donera plasma

 1. 1
  Ta ett kort fysiskt. Personalen på blodcentralen kommer att be dig om ett urinprov. Du kommer att få svara på några frågor om din sjukdomshistoria och steg på skalan. Tjänstemän kontrollera dina järn nivåer genom ett blodprov via ett stick i fingret. En anställd kommer att ta ditt blodtryck, lyssna till ditt hjärta och kontrollera dina lungor och reflexer.
 2. 2
  Förbered dig på ett nålstick i armvecket. När du donerar, strömmar blodet till centrifugen genom en nål i armvecket. Blodet kommer sedan gå igenom en centrifug som separerar röda blodkroppar från plasman. Plasman går in i en samling flaska och blodet tillbaka till dig genom samma nål. Denna process kommer att ta en till två timmar i genomsnitt.

Lämnar blodcentralen

 1. 1
  Lämna din donation bandage på i minst en timme efter att ha avslutat din donation. Bandaget gör donation webbplatsen att läka. I vissa fall kan din donation samordnare berätta att lämna bandage på längre, beroende på din blodflödet.
 2. 2
  Ät en måltid, stanna hydrerade och ta det lugnt efter din donation. Vissa givare upplever yrsel, yrsel, svaghet och / eller illamående. Detta är delvis på grund av förlusten av vätskor i samband med blodgivningen.