Wke

Hur du avgör om en nedskärning behöver stygn

Usch! Du har fått ett otäckt snitt och det ser ganska hemska. Ibland är det svårt att säga om det öppna såret är i behov av stygn, som hjälper den att läka ordentligt och minska ärrbildning. Om du inte är säker på om det förtjänar att sy och vill spara en onödig resa till sjukhuset om det inte, här är några användbara tips och metoder du kan använda för att ta reda på om din öppna sår är verkligen i behov av allvarliga medicinska uppmärksamhet.

Steg

Hur du avgör om en nedskärning behöver stygn. Viktigast, försök att stoppa blödningen så gott du kan.
Hur du avgör om en nedskärning behöver stygn. Viktigast, försök att stoppa blödningen så gott du kan.
 1. 1
  Viktigast, försök att stoppa blödningen så gott du kan. Använd en ren trasa eller en fuktig pappershandduk och tillämpa fast tryck till det öppna såret i ca 5 minuter. Ta bort för att kolla om det fortfarande blöder.
  • Om det blöder okontrollerat, gå inte till några andra steg och gå till sjukhuset omedelbart.
  • Om det öppna såret slutar blöda, fortsätta läsa.
 2. 2
  Noggrant analysera det öppna såret:
  • Är det öppna sår som orsakats av en punktering från ett objekt? Vanligtvis sticksår ​​går in i huden och komma tillbaka ut eller det objekt som orsakade punkteringen fortfarande kan vara i huden. Detta kallas för en "Impaled objekt". Sticksår ​​har mer av ett hål i stället för en spridning bristningar i huden som sår gör.
  • Lacerationer liknar sticksår ​​eftersom båda orsakar ett avbrott i huden, men rivsår typiskt längd och djup till skillnad sticksår. Skärsår är det som allmänt kallas för oss som en "cut".
  • Är det en oavsiktligt öppnas igen kirurgiska såret? Operationssår orsakas av skalpeller och liknar rivsår, men kanterna av huden är inte så trasig och ojämn. Mer i själva verket, smidigt skär.
  • Är det öppna såret en avulsion? Avulsions orsakas av huden rivs i sektioner, flikar eller flera områden bortsliten helt utan hud.
  • Är det en nötning? Nötning repor, smuts eller mindre skärsår som går djupare än överhuden, det översta lagret av huden. Men avgöra om den behöver sy är djupet hos skrubbsår. Om det är ett djupt snitt, då det skulle vara ett skärsår eller kan vara en avulsion, beroende på formen.
 3. 3
  Nu när du har en god uppfattning om vilken typ av sår du har, bedöma om det öppna såret behöver sy. Här är tre sätt att göra det:
  • Titta på djupet i det öppna såret. Är det öppna såret djupt nog till där du kan se gult, fettvävnad? Är ben exponeras? Finns det en hel del kött exponeras? Är såret mer än 1/4 tum (6 mm) djup? Om så är fallet, kan såret vara berättigade till sömnad.
  • Titta på bredden. Kan såret dras ihop lätt eller klämmas ihop med lätthet? Vanligtvis ett bandage och gasväv kan göra detta för dig, och såret kan skorv över på mindre än 12 timmar efter sig att börja läka. Men om såret är för bred för att hållas samman med bandage lätt, då det kommer att behöva sy eftersom detta kommer att dra ihop huden så att den kan läka på rätt sätt.
  • Titta på platsen för det öppna såret. Om det öppna såret är belägen på ett visst område av kroppen där det finns en hel del rörelse inblandade, det kommer sannolikt behöva sy för att förhindra återöppnande av det sår som orsakats av rörelse och stretching av huden. Till exempel skulle ett öppet sår på benen eller fingrar (speciellt där lederna ansluter) vara berättigade till stygn medan ett öppet sår i pannan inte skulle verkligen behöva sy. Emellertid, de två andra steg gäller och alla bör beaktas tillsammans, även om det är ett snitt på pannan. Djup och längd spelar en stor roll i fastställandet av sömnad också. Ha detta i åtanke.
 4. 4
  Hur länge har det varit sedan du har haft en stelkrampsspruta? Stelkramp skott pågå längre än fem år, och då måste du vara re-vaccineras. Om det har gått längre tid än fem år eftersom du har haft en stelkrampsspruta, åka till sjukhuset. Medan du är på sjukhuset, kan du få läkare att utvärdera snittet också att se om det kommer att behöva sy.
 5. 5
  Det finns också många typer av sår som alltid borde omedelbart ha uppmärksamhet av en läkare som:
  • Djur eller människa biter
  • Skräp som inte kan tas bort från såret. Sticksår ​​kvalificerar även för detta om objektet inte kan avlägsnas utan hjälp från medicinska specialister.
  • Okontrollerbar blödning. Om så är fallet, omedelbart ringa en ambulans.
  • Om du eller offret är diabetiker.
  • Kanter på såret inte kan stängas tillsammans.

Tips

 • Om du fortfarande inte säker på om ditt sår måste sys och ses av en läkare, bör du alltid gå till sjukhuset bara för att vara säker.
 • Om stygnen ont, rengör dem med vatten eller en alkoholist torka. Bandage dem noga, se till att hålla ändra bandaget varje vecka. Så småningom tar bort det och ge dina stygn luft.
 • Om ärrbildning är ett problem för dig, så ska du gå till sjukhuset för stygn eftersom de förhindrar extrem ärrbildning och hjälper sår att läka på rätt sätt.

Varningar

 • Alltid komma till sjukhuset om det finns okontrollerbar blödning eller såret är kraftigt förorenade.
 • Alltid hålla dig uppdaterad med vaccinationer och skott för att förebygga allvarliga infektioner och sjukdomar.