Wke

Hur du skyddar dig från en herrelös hund

När de stöter en okänd hund utan ägare (en "herrelös"), är många människors första instinkt rädsla. Men med lite kunskap, kan du känna dig mer trygg och vet vad de ska göra om det händer dig.

Steg

Hur du skyddar dig från en herrelös hund. Mäta hundens uppförande.
Hur du skyddar dig från en herrelös hund. Mäta hundens uppförande.
 1. 1
  Mäta hundens uppförande. Är det aggressiva eller rädda? Tecken på aggression inkluderar: blottar tänderna, lyfte svansen, tog öron och hackles (pälsen bakom nacken, i många stora raser hackles är väldigt lätt att se när de lyfts). Tecken på rädsla inkluderar hugg svansen, laid back öronen och även morra eller skälla. Skällande är ett säkert tecken på att hunden inte vill dig något närmare än du redan är.
 2. 2
  Inte vilseleda genom ras stereotyper. Leta efter kroppsspråk för att förstå vad hunden försöker förmedla. En hunds beteende bestäms mer av sin träning (eller brist därav) än dess genetik.
 3. 3
  De flesta hundar, stora som små, är inte aggressiva och kommer sannolikt att vara rädd för dig. Den vanligaste situationen är att en hund är förlorat, rädd, och inte litar på dig. Även om de ser skrämmande, kommer deras första instinkt vara att stöta bort dig och komma undan.
 4. 4
  För rädd hundar, backa långsamt tills hunden är till mods. Försök inte att befalla dem. Notera din plats och, om hunden är okänt för dig, ring djur kontroll omedelbart. Om du vet vem hunden tillhör, naturligtvis, kalla dem först!
 5. 5
  För en aggressiv hund, bör den första prioriteringen vara att skydda dig. Kör inte, eftersom hunden kommer att fånga dig och kommer att uppmuntras att bita. Många hundar vet instinktivt hur man "ta ner" en löpare, och den sista platsen du vill vara är på marken. Sök efter något att klättra på och ringa efter hjälp.
 6. 6
  Om det inte finns något som säkert kan ta bort dig från en aggressiv hund, bör du använda din arm för att avleda eller absorbera några tuggor. Inte förvärra inte en aggressiv hund genom att skrika på det eller stirrar in i dess ögon. Ögonkontakt är aggressiv och kommer sannolikt sporra en attack.
 7. 7
  Mycket få hundar kommer faktiskt bita en människa, om oprovocerat. Behåll lugnet och försök att hålla din hållning lång och självsäker. Gå bort, om du inte är jagad, och ring djur kontroll vid det första tillfället. Hundar är flockdjur. När de är ensamma, de är vanligtvis inte söker konfrontation.

Tips

 • Försök inte att klappa hunden.
 • Om du talar i en arg röst, kan detta skrämma hunden och kan leda till aggressivitet.
 • Om du är i ett främmande land och inte känner till området mycket väl gå med någon annan om du måste gå runt okända kvarter.
 • Bäramacen (där juridiska) för att skydda dig från alla typer av djur attack. Om du råkar bli attackerad av en herrelös hund, slå på näsan - det här kommer att sluta flesta hundar i deras spår.
 • Om hunden kan känna att du är rädd att du kommer att uthyrning av en lukt. Hundar kan gilla denna lukt och då de är mer benägna att följa dig. Om detta inträffar försöker distrahera dig från hunden genom att titta på något annat och inte står där stirrar på hunden.

Detta kommer att visa hunden att du inte är alltför rädda för det och det ska förhoppningsvis tappa intresset.

 • Men om det körs för dig, titta inte på någonting.

Varningar

 • Om du är biten, gå till en läkare ASAP och få ett rabiesvaccin.
 • Om en hund någonsin angriper dig, är det bäst att inte låta det slå ner dig. Ställningarna, och skydda dig själv. Håll hunden framför dig, och hålla något mellan dig och hunden.
 • Om en hund knackar dig till marken, ska du krypa in i en boll och täcka huvudet och halsen med armarna. Vissa hundar kan tappa intresset om du "spela död."