Wke

Hur man behandlar ett ormbett

Vissa ormar är köttätande reptiler som lever i en mängd olika miljöer runt om i världen. Medan de flesta ormar är inte giftig, en minoritet bär gift som kan orsaka smärtsam skada eller dödsfall för människor.

Steg

Hur man behandlar ett ormbett. Även om det inte sannolikt att vara livshotande, kan tuggor från icke-giftiga ormar är fortfarande smärtsamt och leda till infektioner.
Hur man behandlar ett ormbett. Även om det inte sannolikt att vara livshotande, kan tuggor från icke-giftiga ormar är fortfarande smärtsamt och leda till infektioner.

Icke-giftiga ormbett

 1. 1
  Även om det inte sannolikt att vara livshotande, kan tuggor från icke-giftiga ormar är fortfarande smärtsamt och leda till infektioner.
 2. 2
  Rengör såret noggrant, och var lugn. Tvätta med rent vatten. Använd en alkohol-dränkts pad om man är tillgänglig. Försök att inte få panik.
 3. 3
  Behandla såret med en antibiotisk salva. Applicera ett tunt lager av antibiotika salva.
 4. 4
  Bandage såret. Detta kommer att skydda den och hjälpa till att motverka infektion. Var uppmärksam på såret som läker för rodnad eller strimmor eller andra tecken på infektion.

Venomous ormbett

 1. 1
  Dessa steg för behandling av giftiga ormbett antar att du inte har någon speciell utrustning såsom ett ormbett kit och inte har direkt tillgång till läkarvård.
 2. 2
  Få offret borta från ormen. Din första prioritet är att se till att varken du eller offret erhåller ytterligare ormbett.
 3. 3
  Avlägsna kläder eller bromsande objekt. Bett från giftormar kan orsaka snabb och kraftig svullnad. Avlägsna kläder eller smycken från området.
 4. 4
  Minimera din aktivitet. Högre nivåer av aktivitet ökar blodflödet och öka spridningen av giftet i hela kroppen.
 5. 5
  Skär inte bettet webbplatsen eller använda munnen för att suga ut giftet. Dessa kommer sannolikt att vara ineffektiva och kan öka risken för infektion.
 6. 6
  Rengör bettet platsen med tvål och vatten. Täck såret med ett förband.
 7. 7
  Vira en stram, men inte obekväm elastisk binda 02:58 inches ovanför bettet webbplatsen. Du kan använda något som ett ess bandage för detta, eller kan mode en från en stretchig skjorta eller annat klädesplagg. Det elastiska bandaget ska inte vara obehagligt eftersom det kommer att leda till att personen omedvetet spände sina muskler, ångra att immobilisera extremiteten.
  • Avsikten med detta steg är att bromsa dränering från det lymfatiska systemet, för att inte bromsa eller hindra blodflödet. Blod i genomsnitt gör en komplett krets genom kroppen runt en gång i minuten, och kan inte vara avsevärt långsammare via kompression utan att riskera att skära av cirkulationen. Det lymfatiska systemet, å andra sidan, dränering mycket långsammare och kan påverkas av en elastisk kompress ovanför sårstället.
  • Kontrollera om en puls under överdraget. Det bör vara närvarande. OBS: Vissa experter håller inte med detta steg för att använda en elastisk kompress. Det kan leda till en snabb frisättning av giftet när bandaget eller annat material avlägsnas. Lämnar det på är inte ett alternativ, men eftersom alla administrerade antivenom inte kommer att kunna nå det drabbade området. Dessutom kommer folk inte är utbildade i första hjälpen gör ofta misstaget att göra kompress hårt, ungefär som ett tryckförband, vilket riskerar att skära av cirkulationen och förvärra tillståndet. Om giftet är en hemotoxin, kan användning av ett material för att hindra blodflödet resultera i förlust av extremiteten.
 8. 8
  Skena den bitna lemmen för att förhindra rörelse. Håll en av splinted extremiteten under nivån för hjärtat.
 9. 9
  Håll personen lugn och skyddas från omgivningen. Låt offret vila tills du kan få honom läkarvård. Om offret är vid medvetande, få honom att dricka vätska.

Tips

 • De flesta ormar inte är giftiga.
 • Din bästa alternativet är att undvika ett ormbett. Var försiktig på ställen där ormar är vanliga.
 • Titta på dina steg på platser befolkade av både människor och skallerormar. Skallerormar skaka sina skallror att skrämma bort potentiella faran så att de inte måste slå till. Men överdriven jakt på skallerormar av människor har lett till en förändring i deras beteende i human-befolkade områden. Skallerormar i områden med en massa människor är osannolikt att skramla på dig, att förlita sig på sin naturliga kamouflage istället, vilket gör dig mer benägna att trampa på en.

Varningar

 • Försök inte att fånga ormen själv för det medicinska teamet. Det finns proffs som är utbildade för att fånga ormar.
 • Även icke-giftiga ormbett kan leda till infektioner.
 • Försök inte att skära upp såret och suga ut giftet, antingen med munnen eller ett ormbett kit. Detta har inte visats för att avlägsna en betydande mängd av toxiner och kan leda till större skador på huden i området.

Saker du behöver

 • Antibiotisk salva
 • Sårförband
 • Bandagen elastiska