Wke

Hur man kan behandla en brännskada

Det kan ta en eftermiddag i solen, eller det kan hända på ett ögonblick, oavsett hur lång tid det tar, brännskador är ett vanligt men oerhört smärtsam skada. Medan mindre brännskador läker utan mycket läkarvård, svåra brännskador kräver särskild omsorg för att förhindra infektion och minska graden av ärrbildning. Innan du behandlar en brännskada, är det viktigt att förstå vilken typ-eller grad-av bränner du har lidit. Läs vidare för bästa praxis i brännskadebehandling.

Steg

Hur man kan behandla en brännskada. Första gradens brännskada.
Hur man kan behandla en brännskada. Första gradens brännskada.

Klassificera bränningen innan behandlingen

Bestäm svårighetsgraden av bränningen. Svårighetsgraden av bränningen kommer att avgöra vilken behandling som är bäst.

 1. 1
  Första gradens brännskada. Detta är den vanligaste och minst allvarliga brännskador. Huden kommer att se något rött och bränna kommer att vara smärtsam och mycket känslig för beröring. Denna typ av brännskada innebär endast det yttre lagret av huden (epidermis), och är ofta ett resultat av solbränna (eller solariet bränna).
 2. 2
  Andra gradens brännskada. Andra gradens brännskador är mycket mer smärtsam än första gradens brännskador och åtföljs vanligen svullnad och blåsor. En dålig solbränna eller en solbränna på någon med mycket ljus hud min upphov till samma nivå som en andra-graders brännskador. Andra gradens brännskador är också vanligt i köket befläckade-het olja, eller en oavsiktlig stöt på ugnen eller ugnen elektriska element kan yngel hud på ett ögonblick.
  • Andra gradens brännskador uppstår när epidermis har bränts genom och det andra skiktet av huden (dermis) har också bränts.
  • Blåsorna är gul i färgen och kommer att dyka på egen hand med ny hud utvecklas under (efter lager av crackly filmen bryts av). Andra gradens brännskador i samband med solen kan eller inte kan svälla.
 3. 3
  Tredje gradens brännskada. En av de mest allvarlig typ av brännskador, tredje gradens brännskador uppstå om samtliga hudlagren bränns igenom och bränningen har nått den underliggande vävnaden. Huden kan verka stel och seg i utseende, och kan visas vaxartad vitt. Skador på nerver kan också förekomma och domningar kan utvecklas i området.
 4. 4
  Fjärde gradens brännskada. Beroende på omfattningen av nervskada, kan det inte finnas någon smärta alls och området kommer att se svärtade eller förkolnade. Detta är den allvarligaste formen av ett brännskada som når ut över den underliggande vävnaden i en muskel, nerver och ben.
 5. 5
  Kemisk brännskada. De flesta kemiska brännskador orsakas av vanliga syror och alkalier som används inom industrin. Bränningen verkar grå till brun färg, på grund av den kemiskt bryts ned protein på huden. Frätskada djupare än de först verkar som indikerar pågående skador. Dessutom tar graden av vävnadsskada längre att identifiera på grund av en ökning av djup efter 13 till 24 timmar.

Behandling av mindre brännskador

 1. 1
  Ge första hjälpen för att behandla din skada. Första examen och andra gradens brännskador som är mindre än tre inches i diameter i allmänhet anses mindre brännskador. Dessa typer av brännskador läker oftast snabbt med minimal skötsel. Följ dessa steg för att ge första hjälpen för mindre brännskador.
 2. 2
  Kyl den brända området. Kör svalt (inte kallt) vatten över området i 10 till 15 minuter. Doppa brännskada i kallt vatten om rinnande vatten inte finns tillgängligt. Lägg inte is direkt på brännskadan, eftersom detta kan orsaka ytterligare skador på huden.
 3. 3
  Inte sätta på ett bandage. Bandage kommer att skära av luft, vilket gör såret tar längre tid att läka.
 4. 4
  Ta ett smärtstillande (smärtstillande). Någon av de vanliga over-the-counter smärtstillande fungerar. Dessa inkluderar acetylsalicylsyra, paracetamol, ibuprofen eller naproxen.
 5. 5
  Vira skadade området löst med ren torr gasväv. Den gasväv skyddar brännskadan från luft, skräp, smuts och föroreningar. Använd en icke-stick dressing att förhindra fastnar skadan på en andra gradens brännskada.
  • Du bör ändra dressing varje dag, tvätta såret försiktigt och återanvända lotion eller aloe som behövs för att förhindra infektion. Tvätta händerna innan du behandla brännskador.
 6. 6
  Håll utkik efter tecken på infektion. Infektion är mindre vanlig med brännskador av denna typ, men är möjligt om blåsor uppstår.

Behandling av stora brännskador

Se en läkare omedelbart. Andra gradens brännskador som täcker ett större område, tredje eller fjärde gradens brännskador och alla betydande brännskador på ansikte, händer, fötter, ljumske eller ett stort gemensamt (t.ex. knä eller armbåge) bör behandlas som stora brännskador. Med alla stora brännskador, söka medicinsk hjälp så fort som möjligt. Följ stegen nedan för att ta hand om dessa brännskador tills du kan få den skadade om hand av en läkare.

 1. 1
  Ring för räddningstjänsten omedelbart.
 2. 2
  Ta inte bort någon inbäddad förkolnade kläder eller material. Ta bort kläder från brända områden är sannolikt att orsaka blödning. Men om inte fastnat på bränna, bör du ta bort smycken och oförbränd kläder If kan tygla det brända området.
 3. 3
  Tillämpa kyla, våta kompresser till det brända området under en mycket kort tid.. Detta kommer att minska kroppstemperaturen något. Men använd inte is eller doppa det drabbade området i kallt vatten under längre perioder.
 4. 4
  Var beredd på att behandla bränna offret för chock. Leta efter chock symtom: svag, snabb puls, klibbig hud, desorientering eller medvetslöshet, illamående, kamplust.
  • Om möjligt, höja bränna ovanför hjärtat. Detta förfarande kommer att bidra till att minska sannolikheten eller svårighetsgrad av chock.
 5. 5
  Behåll lugnet. Stanna med offret tills hjälp anländer.

Behandling av kemiska brännskador

 1. 1
  Rengör såret. Använd en borste för att sopa bort alla pulver eller pulver om närvarande.
 2. 2
  Spola det drabbade området. Använd kallt, rinnande vatten för att spola kemikalier från kroppen.
 3. 3
  Avlägsna eventuella irriterande. Ta av alla smycken eller kläder som har haft kontakt med den kemikalie.
 4. 4
  Skydda det brända området. Vira brinner med en ren trasa eller en torr, steril bandage.

När ska en läkare

 1. 1
  Även mindre brännskador kan ha en stor, och mycket allvarlig effekt på kroppen. Se en läkare om följande förhållanden uppstår:
  • En andra gradens brännskada som är lika med eller större än 3 inches i diameter.
  • För tredje eller fjärde gradens brännskador.
  • För alla brännskador som täcker stora delar av händer, fötter, ansikte, ljumskar, skinkor eller en större gemensam på kroppen.
  • Ifall det är svårt att andas eller om förbränningshastigheten påverkar luftvägarna.
  • Brännskador åtföljas av rök inandning.
  • Om det finns okontrollerad smärta, svaghet eller sjukdom.

Orsaker till brännskador

Brännskador inträffar när huden exponeras för temperaturer högre än 140 grader F (60 C). Exponering för olika ämnen och element kan orsaka brännskador. Nedan anges några vanliga orsaker till brännskador.

 • Fire
 • Het vätska eller ånga
 • Heta föremål som metall eller glas
 • Elektricitet
 • Strålning från cancerbehandlingar eller diagnostisk utrustning som röntgenapparater
 • Ultraviolett ljus från solarier eller solen
 • Kemikalier som syror, alkalier, bensin, thinner och andra
 • Friktion som en matta bränna

Tips

 • Aldrig pop eller brista något blister orsakas av en brännskada.
 • Tvätta händerna innan du vidrör eller behandla brännskador. Använd handskar om det alls är möjligt
 • Detta råd bör inte ersätta läkarvård. Om du är osäker, rådfråga läkare omedelbart.
 • Använd endast ren, rent, kallt vatten eller saltlösning om tillgängliga som första hjälpen för stora brännskador och skydda området med en steril eller mycket ren trasa, såsom ett ark (men hålla personen varm i kallt väder) och omedelbart söka läkarvård.
 • Applicera en bit av aloe vera på mindre brännskada och täck lätt med bandaid. Sov ut så här.
 • Någon brände till tredje gradens eller högre måste transporteras med ambulans (eller LifeFlight, beroende på avstånd) till närmaste trauma center.
 • Observera att det finns även femte och sjätte gradens brännskador, men dessa termer används vanligtvis endast av läkarkåren.
 • Wrap smärre eller allvarliga brännskador med plastfolie om ingen gasväv är tillgänglig. Det kommer att bidra till att förhindra infektion, på väg till sjukhuset eller på annat sätt.

Varningar

 • Behandla inte stora / allvarliga brännskador använder lotion, kräm, olja, matfett (fett), smör eller andra salvor.
  • Sådant första hjälpen bromsar medicinsk behandling eftersom det kommer att behöva tas bort när ordentlig medicinsk vård börjar på de skadade områdena.
 • Se en läkare så snart som möjligt för eventuella svåra brännskador. Dessa kommer inte att läka på egen hand och behöver läkarvård.
 • Brännskador från radioaktivt material är en helt annan sak. Söka medicinsk hjälp immedietly om du misstänker strålning är inblandad och vidta åtgärder för att skydda dig själv och patienten

Saker du behöver

 • Kallt vatten, inte mycket kallt
 • Smärtstillande medel
 • Sterila bandage
 • Slingervävnader