Wke

Hur man förstå någon med kronisk smärta

Kronisk smärta förändrar många saker i livet, de flesta är osynliga. Många människor verkar inte förstå kronisk smärta och dess effekter. Många människor verkar inte förstå att långvarig smärta drabbade har försökt många alternativa terapier och vet vad behandlingar har fungerat eller inte fungerat för dem. Vissa människor har blivit felinformerad eller enbart missförstå.

I andan av att informera dem som vill förstå: Dessa är några saker som kan hjälpa dig att förstå och hjälpa människor som lider av ofta handikappande, kronisk smärta.

Steg

Hur man förstå någon med kronisk smärta. Kom ihåg att vara sjuk innebär inte att den sjuke inte längre är en människa.
Hur man förstå någon med kronisk smärta. Kom ihåg att vara sjuk innebär inte att den sjuke inte längre är en människa.
 1. 1
  Kom ihåg att vara sjuk innebär inte att den sjuke inte längre är en människa. Kronisk smärta lider tillbringar merparten av sin tid i stor smärta. Om man ska besöka eller lever med en kronisk smärta lidande, kan kronisk smärta lidande vara oförmögen att njuta av saker som de använde för att njuta. Den kroniska smärtan lidande förblir medvetna, och önskar att göra vad de brukade göra. Den kroniska smärtan lidande känns som om de har fastnat inuti en kropp de har liten eller ingen kontroll. De vill njuta av arbete, familj, vänner, och fritidsaktiviteter.
 2. 2
  Lär koden. Kronisk smärta lider ofta talar annorlunda än människor fria av konstant smärta. En numerisk smärtskala används som ett kvantitativt mått för identifiering av intensitet för smärtan så läkarna kan mäta effekterna av behandlingar. Beskrivning av smärta på en skala som mäter mellan 1 och 10, är ​​det en "ingen smärta alls, känns underbart" och 10 är "värsta smärtan någonsin känt". Förutsätt inte att kronisk smärta lidande inte upplever smärta när de säger att de är fina. Den kroniska smärtan lidande försöker dölja smärtan beror på bristande förståelse hos andra. Acceptera att ord kan vara otillräckliga för att beskriva hur den sjuke mår. Minns en tid då du upplevde smärta, sedan multiplicera intensiteten och försöka föreställa sig den smärta närvarande tjugofyra timmar varje dag utan lättnad. Det är svårt att finna ord för denna typ av smärta.
 3. 3
  Inse skillnaden mellan "lycka" och "frisk". När du har influensa, du förmodligen har känt eländigt. Kronisk smärta lider har upplevt smärta från 6 månader till många år. Smärta har orsakat dem att anta coping mekanismer som inte nödvändigtvis återspeglar den verkliga nivån av smärta de känner.
  • Respektera att den person som är i smärta försöker sitt bästa. När kronisk smärta lidande säger att de är i smärta - de är! De är bara klara, klingande glad och försöker se normal.
  • Leta efter tecken på smärta: grimaserande, rastlöshet, minskad irritabilitet, humörsvängningar, vridande av händer, stönande, sömnstörningar, tandgnissling, dålig koncentration, aktivitet, och kanske till och med skriva ner självmordstankar eller språk.
 4. 4
  Lyssna. De två föregående stegen klargjorde att kronisk smärta lider kan tala i kod eller bagatellisera deras smärta än är verkligheten. Det näst bästa du kan göra är att lyssna på dem ordentligt, och för att göra det klart att ni båda vill höra vad de har att säga och att du verkligen har hört det. Använd din förmåga att lyssna för att avkoda vad de gömmer eller minimera.
  • Läs Hur kan man vara en god lyssnare för mer information om att vara en bra lyssnare.
 5. 5
  Förstå och respektera kronisk smärta sjukes fysiska begränsningar. Att kunna stå upp för tio minuter behöver inte betyda att den sjuke kan stå upp för tjugo minuter, eller en timme, eller ge dig en upprepning när. Bara för att den person som lyckades stå upp för trettio minuter igår innebär inte att de kommer att kunna göra samma sak idag. Med en hel del sjukdomar, kan en person som uppvisar tydliga tecken på orörlighet, såsom förlamning eller total immobilisering på grund av svaghet, etc. Med kronisk smärta är det dock förvirrande för både den drabbade och betraktaren, och deras förmåga att klara av rörelse kan vara som en jojo. Den sjuke kanske inte vet, från dag till dag, hur de kommer att känna sig när de vaknar och varje dag måste tas som den kommer. I många fall vet de inte från minut till minut. Det är en av de svåraste och mest frustrerande delarna av kronisk smärta.
  • Sätt "sitta", "gå", "tänkande", "koncentrera", "att vara sällskaplig" och så vidare, till detta steg, eftersom reduceringen på en lidande förmåga att vara lyhörd gäller allt som du kan förvänta dig en person i god hälsa för att kunna göra. Det är vad kronisk smärta gör att dess lidande.
 6. 6
  Lämna din "pep talk"-läge för dina barn och dina kompisar gym. Insåg att kronisk smärta är variabel, tänk på att pep talk kan vara försvårande och demoraliserande för kronisk smärta lidande. Som redan nämnts är det fullt möjligt (för många är det vanligt) att de en dag är kompetent att gå till parken och tillbaka, medan nästa dag de kommer att ha problem att komma till nästa rum. Därför är det viktigt att du inte faller i fällan att säga: "Men du gjorde det förut!" eller "Åh, kom igen, jag vet att du kan göra det här!" Om du vill att de ska göra något, så fråga om de kan och respektera deras svar.
  • Få över behovet av att ge plattityder om värdet av att utöva och frisk luft. För en kronisk smärta lidande, "att komma ut och göra saker" inte göra smärtan försvinna och kan ofta förvärra problemen. Tänk på att du inte vet vad de går igenom eller hur de lider i sin egen privata tid. Berätta för dem att de behöver, eller göra vissa saker för att "få sitt sinne av det", kan hindra dem till tårar, och är inte korrekt rådgivning, särskilt om du inte är medicinskt utbildad och har inte en aning. Om de var kapabla att göra vissa saker någon eller alla av tiden, skulle de.
  • Kom ihåg att kronisk smärta lider ständigt arbetar med läkare och strävar efter att förbättra och göra rätt saker för sin sjukdom. En annan förklaring som gör ont är, "Du behöver bara skjuta dig själv mer, försöka hårdare". Självklart, kronisk smärta kan hantera hela kroppen, eller vara lokaliserad till specifika områden. Ibland deltar i en enda aktivitet för en kortare eller en längre tid kan orsaka mer skada och fysisk smärta, att inte tala om tiden för återhämtning, vilket kan vara intensiv. Du kan inte alltid läsa det på deras ansikte eller i deras kroppsspråk. Dessutom, kan kronisk smärta orsaka sekundära (skulle inte du blir deprimerad och ner om du gjorde ont hela tiden i månader eller år?), Men det är inte skapad av depression.
 7. 7
  Använd aldrig Sidorepliker. Förutsatt att du vet bäst genom att göra sådana uttalanden som "Nåja, det är liv, du bara måste ta itu med det", eller "Du kommer över det så småningom. Tills dess kommer du bara att göra ditt bästa", eller värst av allt, "Tja, du ser bra nog", etc., är linjer som kan få dig att känna gjort och dammas med ämnet, men de är båda en form av distansera dig från den personen och gör den sjuke mår sämre och av hopp. Psykolog Mark Grant föreslår att du slänger livlinor stället Sidorepliker, genom att säga något i stil med: "Så hur har ni överlevt"
  • Erkänn det när du inte har svar. Gör inte papper över din okunnighet med plattityder eller djärva påståenden inte grundar sig på fakta. Det finns ingen skada i att säga "jag vet inte" och sedan erbjuder sig att ta reda på saker.
 8. 8
  Kontrollera din egen tålamod. Om du är otålig och vill att de ska "bara gå vidare med det", riskerar du lägga en skuld resa på den person som lider av smärta och underminera deras beslutsamhet att klara. De har förmodligen viljan att uppfylla dina önskemål för att gå ut och omkring med dem, men har varken styrkan eller förmåga att hantera på grund av smärtan.
  • En kronisk smärta lidande kan behöva avbryta ett tidigare engagemang i sista minuten. Om detta händer, ska du inte ta det personligt. Om du kan, försök att alltid minnas hur mycket tur du har, att vara fysiskt kunna göra alla de saker som du kan göra.
  • Vara mycket förståelse om kronisk smärta lidande säger att de måste sitta ner, ligga ner, stanna i sängen, eller ta dessa piller just nu. Det innebär troligen att de inte har något annat val än att göra det just nu, och det kan inte skjutas upp eller glömt bara för att de råkar vara någonstans, eller att de är rätt i mitten av att göra något. Kronisk smärta förlåter inte, inte heller vänta på någon.
 9. 9
  Var lyhörd när föreslå mediciner eller alternativa treaments. Receptbelagda läkemedel, over-the-counter mediciner och alternativa terapier kan ha biverkningar och oönskade konsekvenser. Vissa kanske inte uppskattar förslag, och det är inte för att de inte vill bli frisk. De kanske har hört talas om det eller provat det redan eller vissa kanske inte är redo att klara av ny behandling som kan skapa en extra börda för sina redan överbelastade liv. Behandlingar som inte har fungerat bär den känslomässiga smärtan av misslyckande, vilket i och för sig kan göra att personen känner sig ännu lägre. Självklart, om det fanns något som botas, eller ens hjälpt människor med en särskild form av kronisk smärta, så de bör vara medvetna om det. Det är världsomspännande nätverk (både på och utanför Internet) mellan personer med kronisk smärta. De kan vara bra resurser. Var lyhörd för hur du tar upp det.
  • Å andra sidan, aldrig vara rädd för att fråga dem om hur nöjda de är med sin behandling. Mark Grant säger att det är viktigt att fråga användare frågor om huruvida den kroniska lidande tycker att deras behandling är tillfredsställande eller om de tror att deras smärta är uthärdligt. Han föreslår att människor sällan frågar de som skulle hjälpa den kroniska lidande för att öppna upp och prata.
 10. 10
  Bli inte avskräckt om kronisk smärta lidande verkar lättstött. Om det är utseendet, är det förmodligen för att de är. Det är inte hur de försöker vara. I själva verket försöker de mycket hårt för att vara normal. Försök bara att förstå. De har gått igenom en hel del. Kronisk smärta är svårt att förstå om du inte har haft det. Det härjar på kroppen och sinnet. Det är utmattande och irriterande. Nästan hela tiden, de gör sitt bästa för att klara av detta, och lever sina liv efter bästa förmåga. Bara acceptera dem som de är.
 11. 11
  Vara till hjälp. Den kroniska smärtan lidande beror mycket på människor som inte är sjuka för att stödja dem hemma eller besöka dem när de är för sjuka för att gå ut. Ibland behöver hjälp med inköp, matlagning eller städning. Andra kan behöva hjälp med sina barn. De kan behöva hjälp att komma till läkare, eller till affären. Du kan vara deras länk till "normalitet" i livet. Du kan hjälpa dem att hålla kontakten med de delar av livet som de missar och desperat vill göra igen.
 12. 12
  Balansera din karriär ansvar. Om du lever med en kronisk smärta lidande eller stödja en sådan person på en regelbunden basis, måste du hålla balansen i ditt liv. Om du inte tar hand om dina egna behov, hälsa och balans i livet, att vara runt kronisk smärta lidande kan ta dig ner även om du förmodligen försöker svårt att inte vara. Undvik lider vårdare utbrändhet genom att få andra människor att hjälpa, tar time out, och begränsa dina skuldkänslor resor. Vård för denna person så mycket du kan, men också ta hand om dig själv.

Tips

 • Glöm inte, de är fortfarande lika "normalt" som dig, även om de har olika kamper. De vill bli sedda och njöt för vem de är.
 • När vi frågade om deras smärta, kan kronisk smärta lider inte ge dig deras faktiska nivån av smärta. Eftersom deras smärta är kronisk, de används till en viss nivå av smärta, och kan bara acceptera det som vanligt eller ingen smärta. De bara kan ge dig en korrekt smärta nivå när de har någon form av akut smärta, deras "normala" nivå av smärta som de lever med dagliga förändringar, upplever de smärtor som nu känns annorlunda (Dvs, "skjuta" i stället för "värk", "bränna" istället för bultande "), eller så är de direkt fråga om de nuvarande nivåerna av både akut och kronisk smärta.
 • Smärta är en svår sak att beskriva för en annan person. Det känns personligt och det grundar sig i både psykiska och fysiska delar av oss. Det bästa du kan göra är att aldrig tro att du vet hur det känns för den personen. Visst, vet du hur det känns för dig, men var och en av oss är olika och det är omöjligt att få rätt i en persons hud och känna deras smärta.
 • Kom ihåg att smärta eller obehag och förmågan hos en kronisk smärta lidande kan varierar kraftigt även inom loppet av en dag.
 • Bara för att någon ofta inte kan göra vissa aktiviteter, eller har avbrutit tidigare, att du antingen inte ska be dem att gå med dig eller dölja att du har planer från dem! Det kan finnas vissa dagar när denna verksamhet är hanterbar och tänka på hur ont du skulle känna att stå ut hela tiden. Kronisk smärta är isolering nog!

Varningar

 • Trösta dem med kronisk smärta, och låt dem veta att du finns där för dem. Att vara i smärta kan vara en mycket ensam, isolera sak. En lojal vän är en livräddare!
 • Undvik att vara dömande om droganvändning eftersträvas med kronisk smärta lider. Om medicinsk marijuana förbättrar deras liv, varför förnedra att anstånd med moralisk uptightness?
 • Kronisk smärta lider inte gör det upp och inte är hypokondriker.
 • Depression kan också orsaka människor att visa mer känslor (gråt och gråtmild, orolig, irriterad, ledsen, ensam, hopplöshet, rädsla för framtiden, lätt upprörd, arg, frustrerad, hyper / över pratsam grund meds. / Behöver ventilera / brist sömn). Detta, liksom deras smärta, kan också variera dag för dag, timme för timme, minut för minut. En av de värsta saker du kan göra är att överge någon med kronisk smärta. Som bara ger dem en anledning att vara deprimerad, känner mig ensam, och inte vara mycket positivt.
 • Vidare till punkten om hypokondriker, var det också påpekats på ett ryggont kurs att människor som "Imagine" de lider av invalidiserande smärta är sannolikt att känna så mycket smärta.
 • Depression orsakar människor att visa mindre känslor, vilket i sin tur kan maskera smärta eftersom den sjuke upphör att göra det känt. Alltid vara på utkik efter tecken på depression och blanda inte ihop detta med att det är mindre smärta.