Wke

Hur man kan behandla en sjöborre sting

Har du någonsin varit på ett dyk där man av misstag placerat din hand på en sjöborre? Har du någonsin varit surfing och slog en sjöborre med foten när du simmade till din styrelse? Tja, här är några bra idéer om hur man kan behandla ett sting som ges av en sjöborre.

Steg

Hur man kan behandla en sjöborre sting. Ta bort de taggar som du fått från Urchin om möjligt.
Hur man kan behandla en sjöborre sting. Ta bort de taggar som du fått från Urchin om möjligt.
 1. 1
  Ta bort de taggar som du fått från Urchin om möjligt. Det kommer att skada, men det är nödvändigt för den för att starta läkningsprocessen. Det är viktigt att du tar ut dem snabbt för att minska smärtan och få de flesta av ryggraden ut.
  • Sjöborrar frisättning gift med två områden: deras ryggar och pedicellaria, vilket är små "beslagtar organ" mellan ryggarna.
   • Försök att ta bort ryggar sig med handen eller med någon pincett, om du har någon. Gör detta noggrant eftersom de ryggar går lätt sönder
   • Försök att ta bort pedicellaria genom att tillämpa några rakkräm och försiktigt skrapa bort med ett rakblad.
   • En annan metod som kan användas för att ta bort pedicellaria är att värma upp vax, tillämpas på drabbade området, och låt torka. Ta sedan bort vaxet när det är torrt, ta bort med det några små fragment av pedicellaria.
 2. 2
  Täck det drabbade området med vinäger när du få ut av vattnet. Blöt en luddfri handduk i ättika och håll den på det så länge som möjligt.
 3. 3
  Blötlägg den i varmt vatten så varmt som du kan tolerera för cirka tjugo till fyrtio minuter. Det kommer att lindra smärtan om det inte stoppa den helt och hjälper till att lindra ömhet följande dag. Sätt vinäger på det igen.
 4. 4
  När du går till sängs, linda område som blev stucken med en luddfri handduk, indränkt i ättika. Slå in handduken i plastfolie och tejpa fast den så den håller på hela natten.
 5. 5
  Som alltid, hålla ett öga på skadeplatsen för ett par dagar efter händelsen så att ingen infektion sätter in.
  • Om nekros, eksem-liknande hudutslag, eller sekundär bakteriell infektion sätter in, se din läkare för att få såret såg på och behandlade.
  • Om du upplever andfåddhet och / eller smärta andning, eller sjöborrens ryggarna in djupt i huden nära en gemensam, se din läkare för behandlingsalternativ.

Quick blöt metod

 1. 1
  Bara häll lite ättika i en lämplig behållare och placera den drabbade foten / hand / armbåge / kroppsdel ​​i ättika för så länge du kan. Du kanske kan faktiskt titta ryggar "löser" som en fot indränkt i vinäger från uppenbara ryggraden, till svart Pinpoint missfärgning, ingenting.
 2. 2
  En bra tvätta med vissa anti-bakteriell tvål och / eller tillämpning av antibiotisk kräm eller salva till området efter blötläggning är en bra idé också.

Tips

 • Sjöborrar injicera en liten mängd gift när stickande, men mängden är försumbar att orsaka allvarlig skada om du bara är stucken av en sjöborre.
 • Ju mer du håller vinäger på det område som blev stucken desto bättre blir du.
 • De ryggar i huden löser på egen hand. Inte gräva djupt på dem för att få ut dem.
 • Den sting kommer att göra ont, men i de flesta fall är det inte nödvändigt att söka läkare! I vissa fall kanske du inte ens kunna böja din joint, om du var stucken i detta område. Men om du känner dig som om det är nödvändigt, söker sedan läkarvård.
 • Taggarna är mestadels kalcium så ett tillskott av D-vitamin hjälper kroppen absorbera ryggar snabbare.
 • Du kan uppleva mörk missfärgning omedelbart efter sting från upplösande ryggraden som ska återgå till det normala som din kropp absorberar sjöborre.
 • Endast 10 eller mindre sjöborrar är giftiga men det finns några dödliga sådana.
 • Du kommer inte få hela ryggraden ut, oavsett hur mycket du försöker. Inte gräva in i huden med en nål eller någon typ av nål. Du kan fortsätta din dyk eftersom det inte kommer att behöva behandling omgående.
 • Ett rakblad är bättre än ett stift. Bara något skära in i huden i riktningen av ryggraden. De flesta av ryggraden nära ytan kan tas bort på detta sätt, inte klipper djupt! Sedan blöt i ättika eller varmt vatten försiktigt så att inte bränna dig.

Varningar

 • Långsiktiga komplikationer kan resultera från skador till hand och fingrar. Kontrollera med en läkare eller göra forskning för att avgöra om kirurgi är lämpligt för din situation.
 • Uppsök läkare om området blir smittade.
  • om du har någon typ av reaktion såsom ökad hjärtfrekvens, problem att andas och svullnad söka läkarvård.