Wke

Hur man kan behandla en stingrocka sting

På September 4, 2006 Steve Irwin (aka "The Crocodile Hunter") dog tragiskt när en stingrocka hulling genomborrade hans hjärta. Steve var mycket olyckligt eftersom stingray svider är sällan dödlig. Denna artikel ger tips om hur man kan behandla en minderårig stingrocka sting när professionell medicinsk uppmärksamhet är inte möjlig.

Steg

Hur man kan behandla en stingrocka sting. Blötlägg den drabbade extremiteten i varmaste vattnet tolereras under två timmar.
Hur man kan behandla en stingrocka sting. Blötlägg den drabbade extremiteten i varmaste vattnet tolereras under två timmar.
 1. 1
  Koppla av. Stingray stings är sällan dödlig. Som sagt, du bör uppsöka läkare om det är möjligt. Stingray svider orsakas av den kraftiga hulling som sänder en proteinbaserad gift. Denna giftet orsakar extrem smärta som kommer spike och minska under de närmaste flera timmar, och ofta lämnar skärsår och skrubbsår på sting platsen. Smärtan är mest extrema under de första 30-90 minuterna efter sticket, spetsning på och av under denna tid också. Det är vanligt att ett stick att blöda en bra bit och svälla. Inte mer än att reagera, eftersom detta kan leda till att du känner mer smärta och möjligen dö. Detta är mycket allvarligt och du bör söka medicinsk hjälp direkt.
  • Om du upplever illamående, kräkning, muskelkramp eller frossa, gå till närmaste akutmottagning omedelbart, eftersom detta kan vara tecken på en allergisk reaktion eller överdos av gift. Om du börjar känna följande: täthet i bröstet, svullnad någonstans i ansiktet, svårigheter att andas, bård (nässelutslag) som helst på kroppen och illamående du har en allergisk reaktion! Du måste komma till en ER omedelbart. Varje onormal reaktion (förutom tillfällig klåda, mindre svullnad på sting webbplats eller återkommande smärta) ska rapporteras till en läkare direkt. Om du är osäker, alltid söka läkarvård, särskilt om såret blir inflammerad, eller infektion inte avta inom några dagar med at-home behandling.
 2. 2
  Blötlägg den drabbade extremiteten i varmaste vattnet tolereras under två timmar. Andra värmekällor såsom en hög effekt spotlight, motorgrenrör täckt med en fuktig handduk eller varm bil huva täckt med en fuktig handduk kan också användas med försiktighet. En omedelbar hett pack som den typ som används i handske värmare kan vara en bra sak att hålla i handen i din första hjälpen kit när bege sig in stingrocka territorium. En öppen eld av något slag är förmodligen alltför farlig att använda på grund av risken för brännskador i huden men kan övervägas om stor försiktighet vidtas för att undvika att bränna och inget annat är tillgänglig. * Eftersom stingray gifter är sammansatta av värmelabila proteiner, kommer att göra detta förändrar den tertiära strukturen hos polypeptiden proteinmolekylen genom denaturering och därigenom avaktivera giftet. Ytterst innebär detta att giftet har mindre effekt. Inte bara hjälper det varma vattnet med giftet, men samtidigt kommer det att avsevärt minska mängden smärta offret upplever. Beach badvakter håller ibland hinkar med varmt vatten runt stationen upptagen sommardagar - du kan be att använda den. Giftet blir ofta gel eller gelé-liknande och sekret från det öppna såret - detta är önskvärt.
 3. 3
  Vira såret i en provisorisk bandage från alla tillgängliga ren, luddfri trasa fuktad med varmt vatten när såret har slutat andas.
 4. 4
  Använd en aktuell antibiotika för att minska risken för infektion och lindra smärta. Om såret visar några tecken på infektion, t.ex. rodnad, långvarig svullnad eller pus, sök läkarvård omedelbart. Utvärtes antibiotika är inte ett substitut för riktig läkarvård. Obehandlade infektioner kan resultera i förlust av lemmar eller dödsfall.

Hot sand

 1. 1
  Om du är på stranden och sanden är varm, begrava din fot i varma sanden. Detta hjälper till med smärta och svullnad. Badvakter ger samma råd. Som en läkare som har behandlat många stingrocka och sculpin svider, är den mest värdefulla råd här: De gifter i dessa havsdjur är värmelabila och blötläggning den drabbade delen, vanligen en hand eller fot, i varmt vatten gör inte bara smärtan går bort men förstör giftet. Hur länge att suga lätt utvärderas genom att ta bort extremiteten från vattnet. Om det fortfarande gör ont, lägger tillbaka den i!

Bröstet och buken sår skulle gynnas genom att INTE ta bort inträngande föremål, oavsett vad det är, som ni kanske öka inre blödningar när du tar bort den.

Tips

 • Varmt vatten fungerar verkligen. Smärta i samband med sting är helt olidlig. Om du tar hand om någon som bara blev stucken, om det inte redan finns i varmt vatten, sluta läsa, gå dränk den i varmt vatten.
 • När du simmar, särskilt i tropiska vatten, alltid vara försiktig. Stingrays, hajar och andra farliga sjöliv kunde vara runt. Också, se upp för människor omkring dig som kan behöva hjälp.
 • Vinäger, apelsinjuice, ki-ora, läsk eller andra sura vätskor, förutom nästan-skållning varmt vatten, kommer inte att vara effektiva mot stingray gift eftersom de är sura. (Syror kan dock underlätta maneter och ettermyra svider). Dish flytande, tvål (pH 9,5) eller ammoniak (PH 11-12) kommer att hjälpa till att neutralisera giftet som de är alkaliska. Stingray gift är syra (pH 4,2)
 • Dra eller blanda dina fötter när du går i vattnet så att du stöter stingrockor istället för att kliva på dem.
 • 110 ° F (37 ° C) är vattentemperaturen Southern California lifeguards använder för att behandla stingray skador, eftersom det inte kommer skålla huden och kan tolereras av de flesta. I allmänhet kommer vatten i en hink svalna med en hastighet av 1 ° F per minut, så byta vatten ut varje 10 minuter eller så.
 • Om stucken i handen, kontrollera och ta bort eventuella ringar så att någon svullnad inte kommer att orsaka förlust av siffror.
 • När du först blir stucken, försök inte att stoppa blodet, men låt det häller ut att få så mycket av giftet (och eventuella bakterier) ut som möjligt. När det slutar blöda tryck nära såret så att det blöder mer (detta fungerar även för havskatt).
 • Under eller efter det varma vattnet blöt, utför effleurage med olja på underbenet och foten (undvika sting plats) i riktning mot hjärtat. Jag hittade det här hade en dramatisk effekt på att minska smärtan när den väl hade avtagit till den grad att det inte längre var olidlig.
 • Oroa dig inte!

Varningar

 • Om du är osäker, alltid söka läkarvård, särskilt om såret blir inflammerad, eller infektion inte avta inom några dagar med at-home behandling.
 • Om du börjar känna följande: täthet i bröstet, svullnad någonstans i ansiktet, svårigheter att andas, bård (nässelutslag) som helst på kroppen och illamående du har en allergisk reaktion! Du måste komma till en ER omedelbart. Allergiska reaktioner kan vara mindre till svår. Så några onormala reaktioner (förutom tillfällig klåda, mindre svullnad på sting webbplats eller smärta) ska rapporteras till en läkare direkt.
 • Individer med nedsatt immunförsvar såsom diabetiker eller personer med hiv / aids bör eftersträva omedelbar och aggressiv medicinsk behandling.

Saker du behöver

 • OTC Antibiotikum såsom Neosporin eller Bactine
 • Luddfri trasa eller en del av en gammal bomull T-shirt
 • Hot, färskvatten vid den varmaste temperaturen som den skadade personen kan tolerera.