Wke

Hur man kan behandla en trasig tand

Medan mänskliga tänder är extremt stark, under vissa omständigheter kan de gå sönder, chip, eller fraktur, lämnar dig i smärta, och orsakar inte en obetydlig mängd av obehag och ångest. Att veta hur man behandlar en bruten tand kan hjälpa dig med smärta och kosmetisk ledning tills du kan komma in för att se din tandläkare för en mer permanent fix.

Steg

Hur man kan behandla en trasig tand. Gå direkt till tandläkaren om det alls är möjligt.
Hur man kan behandla en trasig tand. Gå direkt till tandläkaren om det alls är möjligt.
 1. 1
  Gå direkt till tandläkaren om det alls är möjligt. Två till tre timmar efter pausen är det viktigaste fönstret, något längre minskar din chans att återupplivandet av tanden samtidigt öppna upp möjligheten för infektion eller förlust av hela tanden.
 2. 2
  Känna till olika typer av avbrott. Tänderna kan antingen brytas, flisas eller sprucken. Trasiga och kantstötta tänder är allvarligare än frakturer, men försiktighet bör iakttas och läkarvård som ges till någon form av avbrott i tanden.
  • När stora delar av tanden bryta, kan nerven i tanden orsaka stor smärta när den utsätts för saliv, luft, eller varma eller kalla stimuli (mat eller dryck). Dessa är antingen avbrott eller chips.
  • En mindre spricka eller fraktur kan gå obemärkt förbi eftersom det är mindre sannolikt att skapa symtom. Som att spricka eller fraktur intensifieras med tiden, men du kan känna smärta som skadan sträcker sig ner till nerven. Du kan också känna smärta när du tuggar på grund av det tryck som du sätter på fraktur.
 3. 3
  Spara bitar av trasiga tanden om det alls är möjligt. Detta kan göras om man är uppmärksam på tiden på det brott som det finns ett potentiellt problem och du inte svälja bitar av tanden.
  • Spotta ut allt som är i munnen i en servett, och urskilja tand fragment från föda.
  • Om möjligt, skölj tand bitarna under rinnande vatten, men var noga med att inte förlora dem i vasken. Wrap tanden och / eller fragment tand i cheesecloth och körs under lite vatten.
 4. 4
  Ta en NSAID (t.ex. ibuprofen) eller paracetamol för att hjälpa till med någon smärta, om det behövs. En icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom ibuprofen, eller annan OTC smärtstillande som paracetamol, kommer döva smärtan innan din läkare eller tandläkare ger dig en starkare, topikal smärtstillande medel.
 5. 5
  Skölj ur munnen och gurgla med varmt saltvatten. Gurgling med saltvatten kan hjälpa avvärja möjlig infektion.
 6. 6
  Stoppa blödning genom att gasväv till platsen i 10 minuter. Om gasväv inte orsakar tanden för att stoppa blödning, matrester lite kallt vatten. De kalla kontrakt blodkärlen, hjälper till att hejda blödningen.
 7. 7
  Använd paraffin för att täcka eventuella taggiga eller skarpa tand kanter i munnen. Täck tanden med sockerfria tuggummi om paraffin är inte tillgänglig.
  • Använd någon tillfällig tand cement om du inte kan skaffa paraffin eller tuggummi, och du inte kan komma till tandläkaren direkt.
 8. 8
  Lindra smärta och minska svullnad. Gör dig mer bekväm om du har att vänta lite för behandling.
  • Sätt en kall kompress i ansiktet inom den trasiga tanden.
  • Ta en over-the-counter, antiinflammatoriska smärtstillande medel.
 9. 9
  Vet dina tandvård alternativ. Trasiga tänder kan repareras eller omformas på fyra olika sätt av en tandläkare, beroende på vilken typ av brott och skador. Prata med din tandläkare om dina alternativ innan du fortsätter med någon. Här är dina grundläggande alternativ:
  • Fyllning eller bindning Fyllning>. En tandläkare fyllning används för att reparera en liten paus, medan bindning används för att skapa en modell av den saknade tanden ur ett harts innan du monterar den på den trasiga tanden.
  • Crown eller mössa. För större pauser, kan en tandläkare lämna tanden ner och placera en krona eller mössa över tanden. Detta kommer att hjälpa till att hålla den återstående tanden friska och förbättra utseendet av tanden.
  • Tandfasad. För framtänderna Vanligtvis är en fernissa en sorts porslin eller harts slip-cover för din tand, inte olikt en falsk spik, utom för din tand.
  • Rotkanalen. Om massa av tanden är skadad, utsätta nerver och öppna upp tanden för eventuell infektion, kanske en rotfyllning behöver utföras. Läkaren eller endodontist kommer att ta bort döda massa, rengör kanalen, och montera en krona över den försvagade tanden.

Tips

 • om det är en baby tand du kan dra ut den om du vill. Det kan inte leda till någonting.
 • Om du inte har varit till tandläkaren på ett tag och är rädd att du har tänder som är mottagliga för brytning, vidta försiktighetsåtgärder som att inte tugga på hårda föremål, såsom popcorn kärnor eller is, inte slipa eller bita tänderna, och bära lämpliga mun vakter när du spelar kontaktsporter.
 • Du kan inte behandla en bruten tand hemma. En tandläkare bör konsulteras när som helst att du har känsligheten när du äter eller från förändringar i temperatur. Konstant smärta är också en röd flagga att din fraktur kan ha skadat någon eller båda nerven och den levande vävnaden i tanden.
 • Använd over-the-counter behandling smärtstillande som behövs.

Varningar

 • Vanligtvis rötterna eller ben i tänderna kommer att bryta, Försök inte att plocka för mycket om det gör ont eller ens blöder, istället gå till tandläkaren och se till att inte plocka för mycket, eftersom ihåg nerverna i tänderna kan få en infektion och blir blodigt, så du behöver inte plocka för mycket om du inte vill sluta med blödande tänder i munnen.