Wke

Hur undviker förstoppning

Miljontals människor lider av denna obehagliga sjukdom. Om du inte känner dig bekväm att diskutera det vi inkluderat några enkla lösningar för dig att prova. Här är några idéer för att minska din förstoppning symtom och förbättra din kost för långsiktig maghälsa.

Steg

Hur undviker förstoppning. Välj frukostflingor med idealt cirka 10 gram fibrer per 100 gram.
Hur undviker förstoppning. Välj frukostflingor med idealt cirka 10 gram fibrer per 100 gram.
 1. 1
  Ät en kost rik på fiber. Fiber hjälper till att ge bulk och även påskyndar förflyttning av maten genom mag-tarmkanalen. Både olösliga och lösliga fiber gagnar förstoppning.
 2. 2
  Välj frukostflingor med idealt cirka 10 gram fibrer per 100 gram. Men gör titta på innehållet spannmål salt.
 3. 3
  Införa fler baljväxter (bönor, linser), frön, nötter och gröna bladgrönsaker i din kost på en daglig basis. De är rika på fibrer och näringsämnen, inklusive magnesium, vilket är bra för förstoppning.
 4. 4
  Byt raffinerade kolhydrater, såsom vitt bröd, för hela måltider eller fullkornsris sorter. Detta gäller pasta och ris samt. Fullkorn har mer fiber och mer näringsämnen. De inte bara skyddar mot förstoppning, men kan också bidra till att förhindra insulin överspänningar och minska risken för diabetes.
 5. 5
  Sikta på ca 5 portioner frukt eller grönsaker per dag. Variera dina val eftersom olika frukter och grönsaker ger olika typer av fibrer. En mängd olika frukter och grönsaker ökar också kroppens förmåga att bekämpa fria radikaler genom att erbjuda en mängd olika antioxidanter med olika roller att spela i kroppen. Kom ihåg att de torkade och konserverade räknas också.
 6. 6
  Motion. Ställ dig själv ett uppnåeligt mål, såsom en 30-minuters promenad varje dag och hålla fast vid det. Att vara mer aktiv ökar den allmänna hälsan och bör göra tarmen arbeta mer effektivt. Studier visar att motion ökar kväveoxid nivåer, vilket kan lindra förstoppning. Låga kväveoxidnivåer kan förklara både förstoppning och högt blodtryck hos gravida kvinnor och äldre.
 7. 7
  Drick mycket vatten. Åtta glas per dag är perfekt. Förstoppning uppstår när för mycket fukt återabsorberas från avföring.
 8. 8
  Skär ner på koffein och alkohol. Båda är diuretika som torkar dig. Försök att byta till koffeinfritt kaffe.
 9. 9
  Inte överäta inte. Mindre måltider är lättare att smälta och kan gynna GI hälsa mer än större måltider. Du kan prova att äta mer än tre måltider om dagen och se hur du mår. Undvik att äta sent på natten eftersom kroppen har mer problem att smälta maten medan du sover.
 10. 10
  Om du fortfarande förstoppad efter att ha provat denna allmänna hälsofrämjande rådgivning, prova naturliga metoder för att bekämpa förstoppning. Plommon eller örtteer är ett alternativ, och är höga i fiber.
 11. 11
  Använd over-the-counter rättsmedel med försiktighet. Om du inte prova dem och de fungerar men förstoppning avkastning, inte fortsätta att använda dem som en långsiktig lösning. Rådgör med din husläkare först.
 12. 12
  Besök din lokala vitamin eller hälsokostaffär för enzymatiska behandlingar för att balansera de goda och dåliga bakterier i matsmältningssystemet. De aktiva kulturer i yoghurt kan också hjälpa dämpa förstoppning och även minska risken för tjocktarmscancer. Om du är magnesium-brist, kan du överväga att titta in i en magnesium tillägg också.

Tips

 • Bli inte generad över att prata med din husläkare om problemet. Han eller hon är kvalificerad att hjälpa dig.
 • Var matter-of-fact om problemet, de har hört det många gånger förut.
 • Proteinrik kost är hårt på matsmältningssystemet. Förstoppning kan vara vanligare i de på Atkins eller andra höga kost protein. Kostvanor som begränsar kolhydrater, såsom Atkins, kan vara bristfällig i fibrer och andra näringsämnen. Om du följer den Atkins dieten, till exempel, se till att inkludera kolhydratfattig mat som fortfarande är höga i fiber, som broccoli.
 • Om problemet är kronisk, bör du tala med din läkare eller se en specialist direkt. Förstoppning är ett symptom på många mer allvarliga medicinska problem, inklusive tarm hinder, tjocktarmscancer och ändtarmscancer.
 • Vissa yoghurt säljs i mejeriet delen av livsmedelsbutiker har ytterligare enzymer som stöd i matsmältningen.
 • Smärtstillande medel orsakar ofta förstoppning genom att fördröja rörligheten för livsmedel genom tarmarna. Överväg loperamid, en agent som bekämpar diarré genom sina effekter på rörligheten för livsmedel genom GI effekt. Det fungerar genom åtgärder som liknar opioider, men agerar bara på tarmarna. Se till att du har en hög-fiber intag när du tar smärtstillande. Om problemet kvarstår kan du behöva prova en pall mjukmedel.
 • Om du är generad, kan du också söka behandling från en läkare från samma kön som du.
 • Ät Banana regelbundet detta kommer att hjälpa dig att förbättra din matsmältning och kan hjälpa dig i förstoppning.

Varningar

 • Du kan dricka för mycket vatten också. I de mest extrema fallen kan dricka för mycket vatten leder till hyponatremi (en brist på natrium i blodet), och kan till och med döda dig. Överskrid inte tio glas per dag, och undvika att dricka isotoniska sportdrycker i stora mängder.
 • Var försiktig när du börjar införa mer motion. Börja långsamt och återigen prata med en läkare om eventuella hälsoproblem förväg.
 • Om förstoppning omväxlande med diarré, kvarstår under lång tid, eller blod passeras med avföring, vet att det är definitivt dags för en pratstund med läkaren.
 • Undvik hårda laxermedel, särskilt när de används på lång sikt. Även vikten av att förhindra förstoppning kan inte överskattas, kan långvarig användning av laxermedel skadar tarmarna och leda till beroende. Du kan ta fiber och kompletterar magnesium hela ditt liv om du inte få nog av dessa näringsämnen från kosten.
 • En kost rik på fibrer är bra för tarmen (och kanske till och med bukspottkörteln och hjärta), men du kan ha för mycket. För mycket fibrer kan minska upptaget av näringsämnen från maten genom att binda dem i mag-tarmkanalen. Om du tar vitaminer och kosttillskott fiber, kanske du vill ta fiber tillskott vid en annan tidpunkt för att öka effektiviteten i dina vitaminer.