Wke

Hur att lindra örat trängsel

Ear trängsel beskrivs allmänt som en blockering i hörselgången. Denna överbelastning kan upplevas på många sätt, och är ibland kopplat till sinus problem, förkylning eller allergi. Du kan känna en popping i örat, en minskning av hörseln, ett ljud som liknar linda rusar genom en tunnel, eller en allmän känsla av att det finns slem eller annan vätska i örat. Men du kan också känna att dina öron är överbelastade när lufttrycket inuti mellanörat förändringar, såsom på ett flygplan eller med en annan förändring i höjd. Använd dessa tips för att lindra örat trängsel.

Steg

Hur att lindra örat trängsel. Fastställ orsaken örat trängsel.
Hur att lindra örat trängsel. Fastställ orsaken örat trängsel.

Del ett: allmän praxis

 1. 1
  Fastställ orsaken örat trängsel. Om du har precis varit på ett flygplan, kan du känna en blockering i ditt öra som kommer att klara sig. Men, om du nyligen har haft en förkylning eller lider av allergier, kan du ha drabbats av örat överbelastning som liknar nästäppa. Om du har svårigheter att höra, du också kan lida av överdriven vax uppbyggd. Rådfråga en läkare om symtomen varar längre än 48 timmar och åtföljs av smärta.
 2. 2
  Använd tyngdkraften till din fördel. En del av tiden, kommer örat trängsel bero på vätska som fångats i örontrumpeten, som är en del av mellanörat. Om du tror att du kan ha vätska som fångats i örat, här är några knep som använder gravitationen som du kan använda för att minska trängseln.
  • Stå på ett ben, luta huvudet åt sidan (helst den sida som har blockering), och hoppa långsamt och stadigt på en fot. Var försiktig att göra detta - du vill inte falla ner. Detta kan ibland hjälpa till att förflytta vätska som fångas i hörselgången.
  • Ligg på sidan med huvudet vilande på en kudde. Håll örat som överbelastade nedåt. Vila ut så här i en timme. Återigen, kan gravitationen hjälpa dra ut vätskan ur örat.
 3. 3
  Försök bevattning din nasal passage eller använda en neti pot. Bihålesvullnad känns mycket som dina öron är inkopplade, och så nästäppa kan verkligen vara maskerats som örat trängsel. För vissa kan nasal bevattning få snabb lindring av sinus symtom utan användning av mediciner. Den Neti potten fungerar genom att tunna ut slem och spola ut det av den nasala passagen.
  • Observera att du inte bör lägga vätska i örat om du har en perforerad trumhinna eller misstänker en öroninfektion. Se en läkare istället.
  • Alla neti krukor kommer med sin egen uppsättning instruktioner som bör följas. Typiskt, men förbereder man först en spolningslösning består av 16 gram ljummet (och sterilt) vatten, tillsammans med 1 tsk salt. Fyll din Neti potten med saltlösning.
  • Luta huvudet i 45 graders vinkel och föra spetsen av Neti potten till din översta näsborren. Den saltlösning kommer att gå in i en näsborre, färdas genom din näshålan, och komma ut ur den andra näsborren. Om lösningen droppar i munnen, bara spotta ut det. Snyt dig och upprepa processen på andra sidan.
  • Hur ofta bör man vattna med en neti pot? Personer som lider av allvarliga problem med bihålorna eller allergier funnit lindring bevattning dagligen. När symtomen blir bättre, är den rekommenderade användningen tre gånger per vecka.
 4. 4
  Använd en avsvällande. Om örat trängsel är ett resultat av säsongsbunden allergi eller förkylning, ta avsvällande enligt anvisningarna. Detta kommer att arbeta för att minska svullnad i hörselgången. Du kan också ta en antihistamin och en avsvällande tillsammans så länge du följer anvisningarna på etiketten.
 5. 5
  Sätt fingret i örat och försöker att skapa ett vakuum. Försök att sätta pekfingret i örat och flytta pekfingret försiktigt uppåt. Öronen är formade på olika sätt, så det kan ta lite finessing. Flytta fingret runt försiktigt tills du har skapat ett vakuum. Försök att suga vätska ur örat.
 6. 6
  Prova en ångbehandling med varmt vatten och en handduk. Sätt varm, något ångande vatten i en stor skål, täcka huvudet med en handduk, och vila täckt huvudet över ångbad. Ångan kan hjälpa tunna ut och lossa slem, som du sedan kan spotta ut i en annan skål.
  • Försök att sätta te eller andra örter i din behandling med ånga. Vissa teer som kamomill har anti-inflammatoriska och antiseptiska egenskaper, vilket gör dem ett trevligt komplement till behandling med ånga.
  • Varma duschar, resor till bastun, eller luftfuktare kommer också göra susen. Undvik att placera någon ångande föremål, såsom en sötpotatis, nära örat, eftersom ångan som produceras på detta sätt ibland kan bli för varmt.

Del två: behandla flygplan örat eller överbelastning orsakad av tryck

 1. 1
  Behandla blockering i innerörat, som ofta kallas "flygplan öra." Om du flyger, eller körning på höga höjder, kan du uppleva "flygplan öra." Snabba förändringar i luft höjd orsakar tryckförändringar och kan utlösa flygplan örat.
 2. 2
  Försök att gäspa eller svälja. Detta ofta rensar luften i innerörat. Tuggummi kommer att skapa mer saliv för att underlätta sväljning.
  • Öva Valsalva manövern. Nyp näsborrarna stängd med fingrarna och blås försiktigt näsan för att reglera lufttrycket. Du bör höra ett svagt knäppande ljud om du gjorde det rätt.
 3. 3
  Ta antihistamin före flygningen. Ta ett antihistamin 30 minuter till en timme innan du går ombord ditt flyg eller körning i höga höjder. Antihistaminer minskar irriterande i hörselgången som kan orsaka svullnad, vilket i sin tur kommer att hjälpa luften passera lättare genom din innerörat.
 4. 4
  Använd öronproppar för att filtrera luften tryckförändringar. Filtrerade öronproppar finns på apotek eller butiker inom en flygplats.

Del tre: behandla trängsel som öronvax

 1. 1
  Ta bort öronvax med en over-the-counter produkt. Blockering, eller vad läkarna kallar "impaction," uppstår när vaxet får skjuts djupt in i hörselgången. Applicera en over-the-counter öronvax remover om din överbelastning beror på vax uppbyggd. Använd enligt anvisningar på förpackningen.
  • Q-tips och andra föremål som rullade servetter kan göra impaction ännu värre. Q-tips kommer att ta bort en del vax, men skjuter resten djupare in i hörselgången, vilket förvärrar problemet.
  • Människor som bär hörapparat kan också drabbas av högre impaktion.
 2. 2
  Använd en enkel lösning av vinäger och isopropylalkohol för att bryta upp öronvax. Lika delar äppelcidervinäger och isopropylalkohol, sjönk försiktigt i hörselgången med ett öga-eller öron-dropper, kan hjälpa lösa några öronvax samt ta bort vätska som kan fastna bakom vaxet.
  • Alternativt kan du använda en mild (3%) väteperoxid och släppa några droppe i örat. Detta kommer att rensa örat förutom att underlätta öronvax.
  • Observera att du inte bör lägga vätska i örat om du har en perforerad trumhinna eller misstänker en öroninfektion. Se en läkare istället.
 3. 3
  Läkare rekommenderar ingen att använda Öronljus. Öronljus är när du tar en ihålig kon av paraffin och bivax med duk, ljus ena änden och lägg den andra änden i örat. Detta är tänkt att skapa ett vakuum, ritning vax ur örat. Kliniska prövningar har väckt frågor om effektivitet, dock, och läkarna oroa sig riskerna med praxis.

Del fyra: behandla överbelastning orsakad av infektion

 1. 1
  Se din läkare. Om din trängsel åtföljs av smärta i innerörat eller din ytterörat är känslig för beröring, kan du ha en öroninfektion. Detta är särskilt vanligt hos små barn. Din läkare kommer att ordinera följande behandlingar för dig.
  • Ta antibiotika enligt instruktionerna. Öroninflammationer måste behandlas med antibiotika för att befria örat av de bakterier som orsakat infektionen.
  • Använd en föreskriven örhänget, såsom antipyren-bensokain. Detta är en bedövande drog som inte kommer att minska trängseln, men kommer att hjälpa till att lindra bieffekt av smärta.
 2. 2
  Placera en varm kompress över det drabbade örat. Använd allt från en värmefilt till en flaska med varmt vatten. Värmen från en varm tvättlapp hjälper till att lossa trängsel och lindra smärtan.
 3. 3
  Överväga dessa tips också. Om du har några frågor, tala med din läkare om deras användbarhet och relevans i ditt fall.
  • Bara ta antihistaminer om du öroninfektion åtföljs av överbelastning. Antihistaminer kommer att torka ut din hals och luftvägar, så det är rekommenderat att du dricker mycket vatten.
  • Om ditt barn har en öroninfektion, flaska-mata honom eller henne upprätt om möjligt. Placera inte ditt barn till sängs med en flaska, och försök att ta ditt barn ut ur flaskan så fort ditt barns läkare anser att det är lämpligt.
  • Gurgla med en saltlösning kan lindra ont i halsen som medföljer många öroninfektioner, liksom lugnande örontrumpeten. Prova en enkel lösning av varmt vatten och en tesked salt, eller vatten, lite citron och honung. Gurgla i 15-30 sekunder och spottar ut.

Tips

 • Ta inte antihistaminer eller avsvällande medel för längre perioder än en vecka utan att rådfråga din läkare.
 • Undvik att behandla barn med over-the-counter mediciner om du rådgöra med en läkare. Barn är benägna att öroninfektioner och bör kontrolleras vid symtomdebut, eftersom de kan kräva strängare behandlingsmetoder.