Wke

Hur man ska behandla mallet finger med bettskena

Mallet finger är ett tillstånd där senan i yttersta leden av ett finger är upprivet, vilket orsakar att spetsen på fingret att sloka. Det är också känt som "baseball finger" och är för det mesta förknippas med sport, men det kan hända även när hugg ark kraftfullt när bäddning (vem visste att det kunde vara så farligt?). Om du har "fastnat" fingret och vill att det ska läka ordentligt, här är vad du kan göra.

Steg

Hur man ska behandla mallet finger med bettskena. Se en läkare omedelbart.
Hur man ska behandla mallet finger med bettskena. Se en läkare omedelbart.
 1. 1
  Applicera is. Fingret kommer sannolikt att vara svullen och smärtsamt i början. Du kommer inte att kunna räta ut den eller böja den utan att känna extrem ömhet.
 2. 2
  Håll fingret rakt. Du kan göra en tillfällig skena genom att linda ett stort gem med tejp, och sedan tejpa den på fingret. Människor har också använt Popsicle pinnar och plast skedar framgångsrikt med att hålla fingret rakt tills de kan få tillgång till en riktig skena.
 3. 3
  Se en läkare omedelbart. Många människor tror att det kommer att läka på egen hand, men de lämnas obehandlade, kan du sluta med en slokande fingertopp som kommer att vara både krångligt och fult. Läkaren kommer att ta röntgenbilder och avgöra om senan var faktiskt slet, och om det tog en bit av ditt ben med det. Han eller hon kommer också föreskriva behandling - vanligtvis en skena, av vilka det finns två huvudtyper.
 4. 4
  Stack splint. Dessa skenor är kommersiellt tillverkade av plast. De kan lätt rengöras, men ibland inte erbjuder den bästa passform.
  • Aluminium skena med skumbaksida. De frigör dynan av fingertoppen så att du kan skriva lättare. Generellt är de mer bekväma och effektiva än stack spjälor, men skummet kan bli fuktigt och börjar lukta.
  • En annan skena som finns är den Oval-8 finger skena. Den Oval-8 är en öppen konstruktion plastskena som lämnar fingertoppen gratis så att du fortfarande har finger-funktion. Den öppna designen tillåter huden att andas så det inte blir svettig och tillåter dig att rengöra och torka fingret utan att skenan bort. När passa ordentligt med en läkare eller terapeut, kräver Oval-8 inte tejp eller band och kan bäras bekvämt under hela behandlingsperioden.
  • Du kan ändra storlek och köp Oval-8 spjälor själv att börja behandling medan du väntar på din läkare utnämning. Skriv en ringmåttet (se exempelvis http://www.bluenile.com/pdf/ring_sizing_guide_0610-US.pdf ) och hitta någon med ringar för flera av hennes fingrar. Prova ringar på över yttersta knogen tills du hittar en som passar perfekt över det knoge. Använd ringmåttet noga för att bestämma dess storlek, sedan köpa den storleken av Oval-8 och även nästa storlek mindre. Prova båda och båda halvstora rotationer. Oval-8 kan inte köpas från en butik men är tillgänglig online från Medco-athletics.com och andra listade av Oval-8 tillverkaren, 3-Point Products.
 5. 5
  Bär din splint ordentligt. Gör det tillräckligt stram för att hålla fingret helt rak. Om fingret böjs (antingen framåt eller bakåt) kan du utveckla smärtsamma trycksår ​​vid knogen. Gör inte bandet så hårt att spetsen på fingret känns obehagligt eller ser lila.
 6. 6
  Bär din splint hela tiden. Din hud kan börja besvära dig från att inte kunna "andas" och din rörelseomfång kommer att vara begränsad, men det är viktigt att du håller fingret rakt hela tiden. Även när du rengör fingret eller ta en dusch måste fingret förblir raka. Se Tips och varningar nedan.
 7. 7
  Följ upp med din läkare, som kommer att avgöra när det är dags att börja avvänjning dig av skenan. Om tillståndet inte har förbättrats, kan operation rekommenderas.
 8. 8
  Mallet finger kan behandlas med spjälor börjar så sent som två eller tre månader efter den ursprungliga skadan, men ju tidigare behandlingen påbörjas desto bättre resultat.

Tips

 • På dessa sällsynta tillfällen när du måste ta bort din skena, luta fingret på en plan yta, eller håll fingertoppen upp med ett finger från andra handen.
 • Det är lättare att ta bort och använda en skena med någon annans hjälp, men se till att de är noga med att inte av misstag böja fingret det minsta.
 • Var noga med att lära sig vilka lederna i fingret också måste utövas för att hålla den från att smälta. Hand terapeuter kan vara till stor hjälp.
 • Använd båda skenor kan vara till nytta, som aluminiumkälla spjäla kan bäras för det mesta, och stapeln skena kan användas när i duschen.
 • Om fingret börjar bli irriterad av ständig kontakt med skenan, kan du sätta aluminium skenan på undersidan av fingret för ett par dagar. Det är inte riktigt lika effektivt, så du behöver inte hålla den där permanent.

Varningar

 • Låta fingret sloka för ens en sekund under splint behandling gör att du måste gå tillbaka till ruta ett.
 • Kirurgisk behandling för detta tillstånd är riskabelt i termer av komplikationer och infektioner, och kommer att lämna ett ärr, så gör beror ansträngning för att behandla fingret med en bettskena innan man tar till operation.