Wke

Hur att förlåta dig själv

Förlåtande själv kan vara mycket svårare än förlåtande någon annan. När du bär runt en känsla av skuld för något som har hänt i det förflutna, kan denna bunt av negativitet gräva djupt in i sig själv orsaka en aldrig sinande, genomgripande känsla av nedstämdhet. Förlåta sig själv är en viktig handling för att gå vidare och släppa dig från det förflutna. Det är också ett sätt att skydda din hälsa och allmänt välbefinnande. Här är några förslag på hur man kan förlåta dig själv.

Steg

Hur att förlåta dig själv. Ta hänsyn till de utmaningar som inte förlåta dig själv.
Hur att förlåta dig själv. Ta hänsyn till de utmaningar som inte förlåta dig själv.
 1. 1
  Förstå vikten av. Bor i ett tillstånd av att inte kunna förlåta kräver mycket energi. Du är ständigt tuggas upp av rädsla för din sårbarhet, brinnande vrede med källan till smärtan, och leva med beständigheten i sorg, sårad, och skylla. Denna energi förtjänar att utnyttjas bättre, så att din kreativitet och förmågor matas, inte din negativitet. Förlåtelse kan du också leva i nuet istället för det förflutna, vilket innebär att du kan flytta in i framtiden med en förnyad känsla av mening fokuserat på förändring, förbättring, och bygga på erfarenhet i stället för att hållas tillbaka av tidigare svider.
  • Vissa människor är rädda för att förlåta sig själva eftersom de är rädda att förlora sin självkänsla som har byggts på baksidan av ilska, förbittring, och sårbarhet. I detta fall, fråga dig själv om det arg, lätt sårad och reaktiv person är den identitet du är angelägen om att visa världen och leva med. Är säkerheten för detta tänkesätt värt ansträngningen och skada det orsakar dig? Det är bättre att ha en liten tid av osäkerhet som du hittar vägen igen än att fortsätta en livstid fastna i ilska.
  • Se förlåtelse i ett positivt ljus. Om du besväras att förlåta tyder på att du inte ska uppleva starka känslor såsom ilska och försöker se det som en chans att känna starka positiva känslor, såsom glädje, generositet, och tro på dig själv. Växla det till att tänka på vad du kommer få i stället vad du förlorar har fördelen av att hålla dig positiv och samtidigt minimera de negativa känslorna.
 2. 2
  Ta hänsyn till de utmaningar som inte förlåta dig själv. Inte bara tillåter dig själv att fastna i det förflutna, men inte förlåta dig själv tar ett stort vägtull på din emotionella och fysiska hälsa. Oförmåga att förlåta kommer från ilska och förbittring, två som kan utlösa förödelse med din hälsa. Ett flertal studier har visat att människor fastnar i ständig ilska är mer benägna att sjukdom och ohälsa än människor som kan lära sig att förlåta både sig själva och andra.
  • Kom alltid ihåg att förlåta är inte detsamma med att glömma. Du har rätt att lära sig genom erfarenhet och styras av den erfarenheten. Det handlar om att bortsett från förbittring och självförvållad gissla som kommer med att minnas.
 3. 3
  Acceptera dina känslor. En del av kampen är ofta inte kunna acceptera att du upplever sådana känslor som ilska, rädsla, förbittring, och sårbarhet. Istället för att försöka undvika att möta dessa negativa känslor, acceptera dem som en del av det som underblåser din brist på själv-förlåtelse. Ett problem heter är ett problem redo att ta itu med.
 4. 4
  Reflektera över varför du försöker hålla dig till en högre standard än någon annan runt dig. Perfektionism kan leda till att du håller för hög standard för ditt eget beteende, en standard som du inte skulle ha någon annan att. Och om din perfektionism får dig att vara för hård mot dig själv, du är fångad i en situation där själv-förlåtelse är mycket svårt att göra eftersom det verkar som om godkännande av en undermålig dig. Ta bort dig själv från denna onda cirkel av tänkande genom att göra vad Martha Beck som kallas "välkomnande ofullkomlighet". Beck hävdade att "välkomna ofullkomlighet är sättet att åstadkomma vad perfektionism lovar men aldrig levererar." Den tillåter dig att acceptera att alla människor är ofullkomliga, och du är människa, och ofullkomliga också.
  • Om du verkligen kämpar med perfektionism, anser rådgivning eller terapi för att minska sin påverkan på ditt liv. Läs om fler tips.
 5. 5
  Släpp andras förväntningar på dig. Om du har fastnat i en spiral av självhat och aldrig må bra nog på grund av saker som en gång sade till dig, är själv-förlåtelse viktigt. Du har ingen kontroll över vad andra människor gör och säger, och många saker sägs och görs omedvetet, ofta motiverade av den andra personens egna tillkortakommanden. Leva ditt liv i självförakt eftersom du inte känner att du levt upp till någon annans förväntningar bygger på att för mycket av en annan persons mixed-up känslor. Förlåt dig själv för att försöka leva ett liv enligt andras förväntningar och börja göra de förändringar som krävs för att följa dina egna ändamål istället.
  • För varje person som har varit hård mot dig, kom ihåg att någon var hård mot dem. Bryt kedja av hårdhet genom att vara snäll mot dig själv, inte försöka leva upp till någon annans förväntningar på dig.
  • När någon kritiserar dig orättvist, inser att de bara har gjort det så mycket svårare för sig själva om de gör ett misstag eller underlåter att uppfylla sina egna perfektionist idéer. Ta tillfället att komma ihåg var du har kommit från och varför du inte längre vill leva på det sättet.
 6. 6
  Sluta straffa dig själv. Det finns en frekvent missuppfattning att förlåtelse motsvarar glömma eller urskuldande. Detta missförstånd kan leda en person att känna att det inte är rätt att förlåta sig själv eftersom i färd med att göra så är det att likna vid en akt av att glömma eller tolerera tidigare fel. Om detta är den faktor som hindrar dig från att förlåta dig själv, tänk på att förlåtelse är en process där du fortsätter att komma ihåg vad som hände och du inte tolererar något som var "fel" som plötsligt "rätt".
  • Det är väl bra att säga: "Jag är inte stolt över vad jag har gjort (eller hur jag har devalverat själv) men jag ska flytta på till förmån för min hälsa, mitt välbefinnande, och de runt omkring mig." Bekräftar detta är frisk och gör att du kan bryta den onda cirkeln av självskador du har fallit i eftersom du öppet erkänna vad som var fel och avsikten att ställa in den rätt från och med nu.
 7. 7
  Öva själv-acceptans. Du behöver inte förlåtelse för att vara dig. Förlåtande själv handlar om inriktning på de specifika saker som du tycker illa om, inte om den person du är. Som en förlåtelse teknik, låter självacceptans dig att erkänna att du är en bra person, fel och alla. Det betyder inte att du ignorerar felen eller sluta försöka förbättra dig själv, men det betyder inte att du värdesätter dig själv över dessa element och upphöra att låta dina fel att stoppa din utveckling i livet.
  • Älska dig själv och ge dig själv tillåtelse att läka.
  • Skratta mer, det ger dig mer frihet att sluta ta allt så allvarligt.
 8. 8
  Tänk på vad som kommer att förbättra i ditt liv om du kan frigöra dig själv och hur man kan föra detta i förverkligas. Som en del av att förlåta sig själv, att det oftast inte att bara vilja att förlåta dig själv. Göra saker för att bekräfta förlåtelse processen kommer att hjälpa dig att förverkliga din egen förlåtelse och att ge dig en ny känsla av mening. Några av de saker du kanske vill överväga att göra är:
  • Att ta upp meditation. Meditation är ett utmärkt sätt att finna inre lugn, andlig, självförverkligande och fysisk avslappning. Det gör att du kan ta time out, för att ställa in och uppskatta ögonblicket, och att komma i kontakt med ditt inre jag. Görs regelbundet, kommer meditation förbättra ditt välbefinnande och självkänsla.
  • Bejaka din självkänsla. Påminn dig själv regelbundet att du är en uppskattad och vacker person och säger helt enkelt: "Jag förlåter mig själv" eller "jag kommer inte längre låta ilska äta bort på mig", när de negativa tankarna återkommer.
  • Håll en dagbok. Skriv ner din resa till förlåtelse. Med skrivandet utrymme att dela dina tankar och känslor med, en som ingen annan någonsin kommer att läsa, är en befriande och själv-upplysande sätt att bryta igenom negativa förhållningssätt till livet.
  • Seek terapi. Om du har försökt hårt för att komma över ilska, förbittring, och andra fruktansvärda, out-of-control känslor men du fortfarande kämpar, kontakt med en terapeut som kan hjälpa dig genom att ett bättre tillstånd av att vara. Om behandlingen inte är din grej, åtminstone hitta en vän eller mer att prata med, och som kommer att bidra till att bekräfta din värd.
  • Om du har en tro, hämta styrka från sina läror för att stödja dig.
 9. 9
  Se förlåtelse som en resa, inte en destination. Om du är skyldig att tänka att du inte kan "komma till" self-förlåtelse, kan du saboterar dina chanser att ens starta förlåtelse resan. Det bidrar till att acceptera att förlåtelse är en pågående process och att du får din upp dagar och din ner dagar, som med de flesta känslor och upplevelser i livet. Du kanske känner att du har nått en punkt om förlåtelse, bara för att ha något att hända som får dig att känna att det var allt ett slöseri med kraft och att du är tillbaka på ruta ett, arg och irriterad med dig själv. Det bästa sättet är att låta slip-ups hända och se dem som små motgångar i ett annars mer förlåtande själv. Dessutom inser att förlåtelse har ingen tidsplan, i stället kan du göra ditt bästa för att förbereda sig för processen och att få det igång:
  • Self-förlåt successivt. Börja med att värdera dig själv och göra en resolution att sluta låta det förflutna fortsätter att hemsöka den nuvarande och direkt den person du är nu.
  • Lär av vad du har gjort tidigare men värdet hela din själv (se steg ovan på att öva själv-acceptans).
  • Njut av positiva erfarenheter medvetet och försöker inte nedgradera dem.
  • Var tacksam för det du har - bra relationer, ett hem, en familj, en utbildning, förmågor, intressen, hobbies, husdjur, hälsovård osv söka det goda i ditt liv.
  • Var själv medkännande. Skifta dina tankar till mer givande, värde-fokuserade saker när negativa förebråelser uppstår.
  • Ber om ursäkt om andra har varit inblandade och du inte redan har gjort det, eller om du inte har gjort det verkligen. Bara göra detta när du har ändrat din negativa utsikter och om detta kommer inte att skada den personen.

Tips

 • Tänk på hur du har förlåtit andra i det förflutna. Ta lärdom av dessa erfarenheter och tillämpa dem på din egen situation, den lugnande aspekt av detta är att du vet att du har förmågan att förlåta, du behöver bara peka att förlåtelse i rätt riktning.
 • När du känner skuld följa ord Les Brown, "Förlåt dig själv för dina fel och misstag och gå vidare." Detta kommer att hjälpa dig när du gör ett misstag.
 • Livet går vidare så förlåta och glömma.
 • Få en stress leksak. När du börjar känna skuld, leka med din leksak.
 • Förlåta dig själv och andra betyder inte att det förflutna är glömt. Det betyder att förlåta emellertid inte förbli minnet. Detta är samma som cykeln av sorg.
 • Den person vi är resultatet av både bra och dåliga saker som händer oss i livet, liksom de goda och dåliga saker vi har gjort. Det sätt på vilket vi svarar på negativa händelser är lika viktigt som det sätt på vilket vi svarar på lyckliga händelser. En person som är benägen att idissla och göra stora av en negativ händelse kommer att vara mer benägna att leva i vrede och förbittring och förväntar framtida negativitet än en person som ser dåliga saker som isolerade händelser som inte inkräktar på vem de är som helhet.

Varningar

 • Tvinga inte dig själv att hänga runt människor som tar tillbaka det förflutna för dig på ett negativt sätt, människor som tänjer dina knappar urholkar eller förringa dig, och som är obetänksam om dina svagheter är bäst kvar.
 • Undvik att prata om dina missgärningar och hur dåligt en person du är runt andra människor. Du kommer att skapa denna verklighet i deras sinnen också. Få terapi för att få denna negativa tankar ur huvudet och tillbaka in i Pandoras ask den kom ifrån.
 • Förlåtelse är den svåraste kvalitet för att forma och ändå är det mest väsentliga. Att lära om din egen förmåga att förlåta både dig själv och andra, kommer din personliga utveckling att vara stor, och det är en belöning värd det hårda arbete förlåtelse kräver av dig.
 • Håll dig borta från människor som har en tendens att sabotera arbetet på hobbyartiklar. Merparten av tiden dessa människor är fokuserade på att bärga sin egen osäkerhet och som hotas av att se någon annan gör ansträngningar att övervinna undertrycket i deras liv. Acceptera att förlåta dig själv ibland förlorar vissa relationer där din negativitet var en källa till den andra personen utöva makt över dig. Fråga dig själv om du hellre vill fortsätta olycklig relation eller gå vidare som en helhet, och förnyas personen kunna ansluta med friskare människor.

Saker du behöver

 • Eller dagbok