Wke

Hur att upprätthålla en sovsäck


Sovsäckar gör en campingtur - eller bryta den. En sovsäck som är varm, gör toasty, väl fluffade och i första klass förutsättning för en god natts, en sovsäck som dåligt har fördelat fyllning, kommer upp i sömmarna, är fuktig eller möglig och luktar kommer att göra en mindre än trevlig. Om du inte redan har en tanke på att ta hand om din sovsäck, nu är det dags. Inte bara kommer det att pågå längre och spara dina pengar, det kommer att se till att du får mer av de goda nätterna utomhus.

Steg

Hur att upprätthålla en sovsäck. Håll sovsäcken torr.
Hur att upprätthålla en sovsäck. Håll sovsäcken torr.

Under camping

 1. 1
  Håll sovsäcken torr. Detta är viktigt nummer ett - det finns inget mer obehagligt än en natt i en fuktig eller blöt sovsäck! För att säkerställa att det förblir torrt, alltid hålla sovsäck i ett vattentätt yttre väska. Detta är särskilt viktigt om du reser genom snö eller våta områden och under fuktiga årstider. Det är också en bra idé att inte konsumera drycker nära eller i sovsäcken.
 2. 2
  Air påsen. Varje morgon, när det är möjligt, är det viktigt att vädra sovsäcken i minst 10 minuter. Om du har solsken, är detta perfekt. Det kommer att torka ut all svett, kondens och dagg som kan vara på påsen. Om du är i en regnstorm och har en bil, vädra väskan inne i bilen under en tid. Alternativt kan du hänga väskan upp inne i tältet för en morgon om du fortfarande är i lägret.
 3. 3
  Linje din sovsäck med lakan innan sova i den. Detta kommer att absorbera svett och förhindra kroppen oljor från nedsmutsning det. Efter camping plåten kan dras ut och tvättas. Detta tips hjälper också med städning tips för sovsäckar eftersom tvätt sovsäckar bär ut dem snabbare och kan skada dem. Det finns särskilda lätta liners gjorda för detta som inte är alltför dyra. Vanligtvis säljs som "sovsäck liners." En extra fördel med en sovsäck liner är "Den extra lager av materialet också ger extra isolering och kan öka komforten rating av en sovsäck med 1-2 grader."
 4. 4
  Förvara påsen ordentligt. Försök att placera påsen i packpåse så slumpmässigt som möjligt, vilket randomiserar veck och veck så fyllningen inte kommer att utveckla "platta fläckar".

Att hålla en sovsäck ren

 1. 1
  Förvara en ren och torr sovsäck. En smutsig och / eller fuktig sovsäck uppmuntrar möjlig bakteriell eller mögeltillväxt och det kan även göra väskan mer inbjudande för skadedjur. Det finns två sätt att rengöra en sovsäck, en som kräver mer ansträngning än de andra:
  • Har påsen kemtvättas. Detta är det enkla alternativet, men ofta inte en uppskattas av utomhus entusiaster på grund av de berörda kemikalierna. Om du får väskan kemtvättas, luft den ordentligt innan du återanvända för att undvika kontamination från kemtvätt lösningsmedel.
  • Tvätta och torka väskan hemma. Detta tar mer ansträngning men inte kemiskt problematisk. Du kan köpa sova vätskor väska rengöring (mild tvål) vid camping eller utomhus butiker. Leta efter märken som är "miljövänliga" och kontrollera ingredienserna för att tillfredsställa dig själv.
 2. 2
  Följ anvisningarna på etiketten av tvättvätskan och på etiketten på sovsäcken innan du fortsätter.
 3. 3
  Välj badet metoden eller tvättmaskinen metoden. Nedan följer en grov skiss av hur båda metoderna kommer att fortsätta. Varianter på detta är beroende på stil / göra för sovsäck och dess instruktioner etikett och om de instruktioner som medföljer rengöringsmedlet.

Bath metod

 1. 1
  Placera sovsäck i badet. Tvätta en i taget, som någon mer gör denna uppgift besvärlig och tröttande.
 2. 2
  Hop i!. Med nyare hydrofoba sovsäckar, kommer du sannolikt att försiktigt stå i badet med bara fötter på squash luftbubblorna ner och tvinga påsen under vattnet.
 3. 3
  Tvätta. Flytta försiktigt påsen runt med händerna för att rengöra.
 4. 4
  Skölj. Se till att alla såpvatten avlägsnas. Detta kan ta flera sköljningar. Om de förblir i sovsäcken, kan de reagera med Lofting och / eller vatten-resistenta egenskaper.
 5. 5
  Ta bort. Haul det upp från badet. Gå vidare till "Torkning" stegen nedan.

Tvättmaskin metod

 1. 1
  Välj rätt tvättmaskinen. Den typ av maskin betyder verkligen gäller att skydda sovsäcken:
  • Om du väljer att tvätta i en maskin, är det rekommenderat att en tvättomat maskin är förmodligen bättre på grund av den större utrymme, och leta efter en maskin som inte har en omrörare (frontlastare). Detta kommer att hålla snoddar och band untangled och intakt.
  • Om du bara har en agitator maskin stil tvätt, föredrar badet metoden, agitatorn kan förstöra din sovsäck.
 2. 2
  Håll det svalt. Använd en mild, kall cykel i en tvättmaskin.
 3. 3
  Skölj. Inkludera en sköljning.
 4. 4
  Håll det enkelt. Snurra på låg enbart, eller använd "dropptorka" cykel och följ stegen enligt torkning.
 5. 5
  Torka. Följ "Torkning" steg.

Torkning en sovsäck efter tvätt

 1. 1
  Dropptorka. Låt väskan rinna om det behövs. Det är mer sannolikt nödvändigt efter badet Method. Ha en plats redo för dropp torkning, såsom en kläder häst, där vattnet kan rinna fritt (tvätt, badrum).
 2. 2
  Använd en. För många sovsäckar, är det möjligt att använda en torktumlare. Även om detta är lämpligt för många sovsäckar, läs etiketten noga innan du fortsätter.
  • Ställ in inställningen torktumlare på låg. Se "Varningar".
  • Se till att påsen inte fortfarande är blöt (tillåta dropp torka först).
 3. 3
  Placera i torktumlare. Torktumla på låg inställning bara. Kontrollera regelbundet och ta bort så snart den torkat. Placering av en eller två tennisbollar kan bidra till att säkerställa jämn fördelning av ner eller fyllning.
 4. 4
  Torka utomhus. Om du har sol, torka väska utomhus. Se "Tips" nedan för mer information om handtvätt en sovsäck.

Förvara sovsäcken långsiktiga

 1. 1
  Se till att påsen är torr vid förvaring. Förvara aldrig en blöt sovsäck.
 2. 2
  Förvara i en stor packpåse eller hänga upp. Det finns två huvudsakliga skolor av tanke på långsiktig sovsäck lagring. Båda beror förmodligen på hur mycket utrymme du har, men valet är ditt:
  • Förvara sovsäcken hänga upp. Om du har utrymme, hänga sovsäcken är ett perfekt sätt att se till att de fjädrar eller fyller inte krossas alls. Den bästa hängare är ett att påsen kan vikas över i stället en klämma en, även om båda kommer att göra jobbet.
  • Ett alternativ till att hänga är att lagra den liggande i en säng. Hursomhelst, poängen är att låta det loften ut och andas, utan att utsättas för väder och smuts.
  • Håll din sovsäck i större tygpåse för förvaring. För dem med mindre utrymme, är det viktigaste att få din sovsäck ur sin resa grejer / kompression säck, den täthet som bryter, skador eller försvagar Lofting förmågor fjädrar eller fyllning. Om du har en äldre sovsäck, eller det bara inte kommit med en större förvaringspåse, köpa en. Mest camping och utomhus butiker bära dessa. Eller bara använda ett stort örngott.

Tips

 • Många sovsäckar kommer att kräva att du rengör dem professionellt. Vissa människor följer denna regel oförtrutet för alla deras kläder och utrustning märkt på detta sätt, andra försöket. Med tanke på priset för en sovsäck, om att experimentera är inte för dig, då kemtvättas eller söka en professionell renare sovsäck (det finns några på ett par ställen). Om du är mer äventyrlig, ge det en go och sprida ordet om att det kan fungera, de senaste rengöringsprodukter är mycket skonsam mot påsen.
 • Om väskan har dunfyllningen som har gått platt (ett vanligt symptom på komprimerad lagring eller bara års användning) sätta 5 eller 6 tennisbollar i tvätten med påsen kommer att återställa loft och därmed förmåga att behålla värmen den är klassad för. De tennisbollar bryta upp de packade dunfjädrar.
 • Ett bra sätt att hålla sovsäcken färskt i förvaring är att inkludera en bomullstuss som fuktats med lavendelolja. Detta kommer att bidra till att hålla sovsäcken lukta fräscht för nästa användning.
 • När du ställer in lägret, är det en bra idé att skaka en sovsäck innan om det ner på mattan. Detta möjliggör omfördelning av fjädrar eller fyllning efter att kläm i packpåse. Gör detta minst en halvtimme före användning, för att tillåta Lofting av de isolerande egenskaperna hos påsen.

Varningar

 • Det finns ingen anledning att tvätta sovsäcken efter varje campingtur. Först när det är smutsigt och om din resa bestod av en månad tillbaka landet camping!
 • Nylon skal kommer att smälta vid höga värme nivåer - använd alltid en låg inställning torktumlare.
 • Samtidigt som den ger värme även när våt, kan syntetisk fyllning har ingen loft återställd.