Wke

Hur förstå grundläggande fäktning terminologi

Om du är ny till stängsel eller du "checkar ut" för att avgöra om det är sporten för dig (och det är, om att utmana sig själv fysiskt, mentalt och känslomässigt är en ansträngning du njuta tillsammans med vinnande skjutningarna), då du har (eller kommer snart) stöta ord som "Sixte", eller "riposte", eller "Septime". Det är ord genomsyrad i sportens historia och är en viktig del av sin magi. Men, är den goda nyheten att de är lätta att förstå och komma ihåg och kommer att lägga till din förmåga att antingen njuta av sporten eller plocka upp ett vapen och klaga. Denna Google definierar orden, det behöver inte försöka förklara de tekniker som dessa ord beskriver generiskt. Den faktiska tekniken av en "parera" beror på vilken typ av attack som görs och skulle ta alltför lång ordflöde och är värdig sin egen artikel.

Steg

Hur förstå grundläggande fäktning terminologi. Bekanta dig med följande nyckelord och du kommer vara redo att ta på sporten fäktning.
Hur förstå grundläggande fäktning terminologi. Bekanta dig med följande nyckelord och du kommer vara redo att ta på sporten fäktning.
 1. 1
  Bekanta dig med följande nyckelord och du kommer vara redo att ta på sporten fäktning.
 2. 2
  "Utfall" och "Parry": Dessa är de två grundläggande ord som du förmodligen förstår omedelbart. De beskriver åtgärder som uppstår otaliga gånger i en match på varje nivå:
  • "Utfall" är attacken och "parera" är försvaret till anfall. Du kan berätta utfall eftersom fäktare som är lunging har den punkt av vapnet så långt i riktning mot motståndaren som möjligt, ett bakben som är rak och lutar av attacken med minst 45 grader och ett främre ben som är böjd till den punkt där knäet är över vristen.
  • "Parry" är försvararen flyttar sitt vapen för att "skjuta" undan ett blad som attackerar. Det finns ett antal olika sätt att parera och utfall men det grundläggande syftet med varje är detsamma.
 3. 3
  "En garde" (fransk term): I träning det beskriver grundläggande hållning av en fäktare. I en match är det en varning från domaren att båda fäktare att förbereda sig till stängslet.
 4. 4
  "Pret" (fransk term): Detta används av en domare vid ett stängsel match. Efter domaren varnar fäktarna med "en garde", kommer domaren då säga "pret" för att varna de fäktare som matchen är på väg att börja.
 5. 5
  "Allez" (fransk term): Detta används av en domare vid en fäktningmatchen att berätta de två fäktare att ha varandra.
 6. 6
  "Arrêt" (fransk term): Stopp. Detta används av en domare vid en fäktningmatchen att berätta de två fäktare att stoppa.
 7. 7
  "Touch": (. En mycket välkommen ersättare till stickande, som utvecklades som fäktning blev en sport) En touch är när spetsen av en fäktare vapen rör målområdet på en motståndare. Huruvida beröring resulterar i en punkt är fastställandet av direktören för anfallen, en av vars uppgifter är att försäkra touch var korrekt enligt konkurrensreglerna. Det ovanstående är sant i alla stilar av stängsel. Men i sabel fäktning, kan en kontakt görs med hela bladet.
 8. 8
  "Riposte" (En annan av de allestädes närvarande franska termer (den franska kärlek till staket), som ordagrant betyder "svar".) I fäktning den beskriver en attack som en fäktare gör direkt efter att hon utför en parera. Sålunda den allestädes närvarande stängsel termen "parera-ripost". Den parera-riposte är en av de vanligaste teknikerna i scoring inslag du kommer att se i ett stängsel match, återigen på någon nivå. Den parera-riposte sker ofta i en sekvens av två eller tre, dvs. fäktarna snabbt växla mellan att attackera, försvara, anfalla, försvara - och tillbaka tills en touch görs eller en av de fäktare backar ner. På den översta nivån av konkurrens, är hastigheten bländande till punkten är snabbare än ögat.
 9. 9
  "Frigör" (inte en fransk term men de franska termer är så apt): Ett frikoppla rör spetsen av ett blad enligt en av motståndarens bladet till den andra sidan eller där lösgöra igång. Detta sker mycket snabbt och med ett absolut minimum av rörelse - de "stora" fäktare helt enkelt använda sina fingrar för att göra spetsen av bladet ducka under motståndarens vapen. Det används främst för att undkomma en parera eller som del av en förtäckt attack, dvs attacken startar mot motståndarens vänstra sida (motståndaren tänker vänster och beredd att försvara vänster) och flyttar till motståndarens högra sida (så fort motståndaren har inte tid att registrera ändringen och reagera på det med en parera).
 10. 10
  "Attack" (vi är nu säkert avstånd från franska): En attack är någon rörelse syftar till att göra en touch.
 11. 11
  "Förkörsrätt": Detta är ett viktigt begrepp i folie fäktning och i sabel fäktning, även om den inte är tillämplig i épée fäktning. (Det är ett mycket komplicerat begrepp, men eftersom detta Google är bara ett intro, är detta en mycket grundläggande förklaring.) På grund av den hastighet med vilken folie och sabel fäktare flytta, det måste finnas något sätt för en domare att tilldela en punkt när båda fäktare har gjorde en touch nästan, om inte helt, samtidigt. "Förkörsrätt" i allmänhet innebär att angriparen får punkten (aggression betalar). I ett "parera-riposte", avslutar en framgångsrik parera motståndarens attack och riposte (som en attack) om framgångsrika utmärkelser punkten till den fäktare, även om fäktare som inledde attacken vidrör parera-riposter i ett legitimt mål, synd - den person som utför den lyckade parera-riposte får beröring. I grund och botten, en parera överföringar rätt sätt till den person som gör det, och sedan följa upp med en replik (attack, eller touch) poäng på poäng.
 12. 12
  Målområden. Beror på det vapen som använts i matchen. I folie ("Fleuret" på franska) fäktning, är målområdet definieras av en jacka (en lam [lom-MAY]) bärs över bålen som verkar vara av metalliskt material, vidröra någon annanstans är "off-target" ( slöseri, praktik punkts styrning). I épée stängsel, är målområdet hela kroppen av motståndaren, inklusive huvudet och fötterna. I sabel fäktning målområdet är hela överkroppen inklusive armar, bål och huvud, utom händerna (som inte omfattas av det metalliska materialet i lame). Så, i folie en touch är off-target om det inte rör den lame och fäktning slutar med någon punkt gjorde. I épée finns ingen "off-target". I sabel, även om det finns ett målområde, sker ingen off-target (stoppa effekten) Om en fäktare berör ett område utanför mål fäktarna hålla stängsel tills en touch görs.
 13. 13
  "Directeur" (eller direktör): huvuddomaren för alla stängsel skjutningen. (Det kan vara noll, två, eller fyra "side domare" också.) När scoring lamporna inte göra klart vilken fäktare gjorde en legitim beröring, analyserar Directeur den följd av åtgärder mellan fäktare och bestämmer vilken fäktare får punkt, om heller.

Tips

 • Att lära sig om stängsel, är det bästa sättet att prova. Se till att du läser referenserna för en klubb (de flesta klubbar har www-sidor), flera om ditt område har dem, innan du tar lektioner. Du behöver inte alltför mycket av en bakgrund om man jämför (dvs titta på så många klubbar som möjligt, även om de inte är nära dig).
 • Inte köper utrustning tills du vet att du vill staket regelbundet, de flesta klubbar har utrustning som lämpar sig för nybörjare.
 • FIE, som är det styrande organet för internationell stängsel (tror jag förkortningen står för [igen på franska] Fédération Internationale d'Escrime) har en webbplats som gör att du kan titta på några bra matcher på datorn.
 • Ta en massa drickbart vatten, en handduk och en förändring av kläder till din första lektion (okej du behöver inte ändra skjortan du torka svetten med - men se till att du kan svettas, dvs ta med vatten).

Varningar

 • Försök inte att stängsel utan rätt utrustning. FIE och USA Fencing Association, och alla legitima fäktningklubba kräver ordentlig utrustning för alla stängsel anfall. Var inte blasé om detta: olyckor händer och det är därför de kallar dem olyckor.