Wke

Hur kan man vara glutenfri

Gluten är ett protein som finns i vete och ett antal andra spannmål, inklusive havre, råg och korn. Personer med celiaki kommer att finna att äta gluten kan orsaka intestinal skada, vilket resulterar i en oförmåga att absorbera näringsämnen. Vissa människor som inte har celiaki kan ändå vara gluten-intoleranta. De kan lida antal sjukdomssymptom utan faktiskt upplever intestinal skada. I båda fallen kan en person behöver för att undvika livsmedel som framställts av korn innehåller gluten, inklusive de flesta typer av bröd, pasta, pizza, bakverk och kakor. Detta kan innebära en betydande förändring i kosten och kan visa sig vara ganska skrämmande. I den här artikeln beskrivs de steg du kan ta för att bli glutenfri.

Steg

Hur kan man vara glutenfri. Var säker på att det är glutenfritt.
Hur kan man vara glutenfri. Var säker på att det är glutenfritt.

Att vara glutenfri

 1. 1
  Utbilda dig själv. Eftersom gluten finns i många olika livsmedel, det finns mycket att lära sig om man vill undvika det.
  • Blanda inte ihop "vete-free" med "glutenfri". En produkt märkt "vete-fri" kan innehålla gluten i form av korn, såsom råg, korn och havre. Dessutom kan en glutenfri produkt innehåller proteiner som inte är lämpliga för någon som är allergisk mot vete.
  • Förstå vad det innebär att vara "glutenfri". Det finns ingen enhetlig definition av vad "glutenfri" betyder. Det finns dock en internationell standard för "glutenfria" produkter som framställts av spannmål som innehåller gluten. Detta är den Codex Alimentarius, och den tillåter produkter att kallas "glutenfri" om det finns mindre än 200 delar per miljon av gluten i den färdiga produkten. Många tillverkare följer denna standard.
   • En ny standard har föreslagits för glutenfria produkter tillverkade av livsmedel som inte naturligt innehåller gluten. Detta skulle möjliggöra en produkt som kallas "glutenfri" om det finns mindre än 20 delar per miljon av gluten i den färdiga produkten. Det är inte alltid möjligt att göra produkter helt fria från gluten, eftersom små mängder av mat som innehåller gluten kunde få in dessa produkter när de görs eller transporteras. Emellertid är 20 delar per miljon en mycket låg nivå.
  • Läs så mycket du kan om olika livsmedel. Bearbetade livsmedel kan vara ett problem när det gäller dolda gluten. Även efter många år av att vara glutenfri, kan du fortfarande upptäcka nya produkter som innehåller gluten. Exempel på sådana källor är bl.a. vissa glukossirap, rökt mat, glass och tomatketchup.
 2. 2
  Var säker på att det är glutenfritt. Det är det enda sättet att skydda din hälsa om du är gluten-känsliga.
  • Läs förpackningen. Sedan november 2005 färdigförpackade livsmedel som säljs i EU är skyldiga att visa tydligt på etiketten om de (eller någon av deras ingredienser) innehåller källor till gluten. Detta gäller även om de källor som särskilt har behandlats för att avlägsna gluten. Tänk på att denna EU-förordning gäller endast spannmål och andra livsmedel som innehåller gluten - såsom vissa glukossirap - needn't identifieras som gluten källor.
  • Forskning på internet. Du kan kontrollera många förädlade livsmedel och deras individuella ingredienser genom att söka på nätet.
  • Kontrollera ingredienserna i dina mediciner. Vissa läkemedel innehåller gluten i form av stärkelse och fyllmedel. Om förpackningen inte lista ingredienserna, kontrollera med din apotekare, som kan ha möjlighet att föreslå glutenfria alternativ.
  • Leta efter ingredienser i hushållsprodukter - speciellt smink, schampo och hudkrämer. Du kanske också vill kolla på innehållet i barnens konst leveranser och även hem byggvaror. Människor varierar i sin känslighet, men du kanske upptäcker att du absorberar tillräckligt med gluten från sådana produkter för att orsaka en reaktion.
  • Aldrig äta något utan att veta vad som finns i det. (Inga mer hemliga ingredienser i din mosters speciella recept!) Vara artigt långlivade. Förklara tydligt varför du måste veta exakt vad du som serveras. Helt enkelt ta bort krutonger från gluten-förorenat soppan räcker inte. Du är inte vara påträngande, du skyddar bara din hälsa. Vara trevligt om det, men om du vill bli inbjuden tillbaka.
 3. 3
  Hitta andra gluten-känsliga personer. Du kan få mycket stöd - och en hel del information - från lokala organisationer och grupper internet. Det är värt att överväga även om du vanligtvis inte en snickare.
 4. 4
  Var förberedd. Lite planering kan verkligen skydda din hälsa och göra det enklare att vara glutenfri.
  • Ha ett separat skåp för dina glutenfria produkter för att förhindra kontaminering. Om detta inte är möjligt, åtminstone reservera en översta hyllan för glutenfria produkter. Var särskilt försiktig med att dela sylt, smör, brödrostar och andra objekt regelbundet förknippas med bröd eller andra produkter gluten.
  • Var noga med att rengöra ytor i köket och har rena redskap innan du förbereder någon glutenfri mat.
  • Tänk framåt på semester, fester och andra festligheter. Planera din glutenfri mat i god tid så att du vet vad du ska äta. Om en part är i någon annans hus, erbjuda sig att ta med lite mat att dela - glutenfri, förstås!
  • Planera dina resor med mat i åtanke. Det kan vara praktiskt att hålla en akut resa-pack av glutenfria snacks - såsom popcorn - att ta på resor.
 5. 5
  Förutsätt inte att du aldrig kommer igen äta några av dina favoriträtter. Nu när många människor äter glutenfri genom val eftersom de tror att det är ett hälsosammare alternativ, är det mycket lättare att hitta glutenfria produkter i stormarknader och naturligt-mataffärernas. Det finns också många glutenfria recept tillgängliga. Om du är en självsäker kock, kan du anpassa även dina favoritrecept till glutenfria versioner själv!
 6. 6
  Fokusera på vad du kan äta. Även om det finns vissa saker som du inte kan äta, det finns faktiskt många fler som du kan:
   • Spannmål och sädeskorn: ris, majs, quinoa, tapioka, sagogryn, bovete och sorghum
   • Kött, fisk och ägg: alla är i grunden bra - bara kolla eventuella beläggningar, såser och kryddor du lägger. Kontrollera lövtunna kött också. (Ibland vetemjöl tillsätts för att göra dem skal isär lättare). Vid beställning av fisk i en restaurang, kolla med kocken - ibland fisken är stekt med mjöl för att stoppa den från att fastna i pannan.
   • Mejeriprodukter: mjölk, grädde, ost och yoghurt. Kontrollera alla tillsatta ingredienser, och kolla färdiga riven ost. (Ibland vetemjöl tillsätts för att förhindra stickor ost klibbar ihop). I vissa fall celiacs är mejeri-intoleranta på grund av tarmskada. Denna situation kan förbättras med tiden, och det är viktigt att hålla äta mejeriprodukter med måtta under återhämtning (kanske lite ost då och då) för att undvika permanent mejeri-intolerans.
   • Mjöl: ris, majs, potatis, majs, graham, soja, kikärt, durra, tapioka och kastanj mjöl är alla OK - men kontrollera märkningen för eventuell sanering
   • Frukt: Alla frukter är naturligt glutenfri. Kontrollera färdiga pajfyllningar, men, eftersom dessa kan förtjockas med mjöl
   • Grönsaker: alla grönsaker är naturligt glutenfri, men kolla eventuella beläggningar, såser och kryddor
   • Fett: du kan äta smör, margarin och oljor, men undvik talg och kolla låg fetthalt
   • Frukostflingor: detta kan vara knepigt. Kontrollera noggrant och undvika märken som innehåller vete, havre, korn, råg, eller maltextrakt. Ingen Rice Krispies! Detta innehåller kornmaltextrakt. Glutenfri müsli är bra, men koka ordentligt om den är gjord av krossad ris. Lägg frukt för smak!
   • Bröd, kex och knäckebröd, kakor, bakelser, kakor, kex, pizza och pasta: undvik alla de konventionella, och äter bara de som är märkta som glutenfria eller de som du har gjort själv och vet att vara glutenfri. Toast eller mikrovågsprodukter bröd innan man äter, för att uppdatera dem - de kommer att smaka mycket bättre
   • Soppa och såser: kolla varje gång, har i fallet vetemjöl lagts till som ett förtjockningsmedel.
   • Pajer, pastejer, tårtor och tårtor: vidta samma försiktighetsåtgärder som med brödprodukter.
   • Puddingar och efterrätter: Kontrollera varje gång - maräng, gelé och de flesta glassar och sorbet kommer att bli bra, men inte särskilt märkta glutenfria, cheesecakes och pajer, etc. kommer inte att vara bra för dig
   • Mellanmål: nötter, russin och frön är alla naturligt glutenfri, men kolla något tillsatt beläggningar och kolla alla paket av chips (marker) och andra salta snacks. Du kan luras av dessa poster, speciellt när recepten ändras. Kontrollera varje etikett, på grund av föroreningar frågor.
   • Godis (godis): kontrollera varje gång - choklad är oftast OK att äta, men inte om det omfattar en kex! Vissa godis innehåller vete eller lakrits.
   • Alkohol: vin, sprit, likör, de flesta whisky och cider - undvik real ale, öl, lager och stout (inte särskilt märkta som glutenfri).
   • Läskedrycker: kaffe, te, juice, kakao, läskedrycker och de flesta squash - men kontrollera att de inte innehåller korn eller "molnet", och inte dricka drycker från automater.
   • Kryddor och kryddor: rent salt, peppar, örter, vinäger. Kolla kryddor och senapspulver för extra mjöl.
   • Sprider och konserver: sylt, marmelad, honung, Marmite (brittisk sandwich spread), muttersmör.
   • Pickles och dressingar: kontrollera etiketter varje gång.
   • Matlagning ingredienser: jäst, bikarbonat och grädde av tandsten - kolla bakpulver för extra mjöl.
  • Glutenfria drycker:
   • Vatten Vare kran, mineral eller buteljerat vatten ska vara bra. Det finns inget gluten i rent vatten, och vi alla bör dricka mer av det.
   • Ren juice - inget gluten i detta - bara smak och vitaminer
  • Var försiktig med "smoothies." Dessa är ibland bara juice och yoghurt, men ibland har andra ingredienser, så se till att kolla.
   • Mjölk är glutenfri. Om du är laktosintolerant, eller undvika mejeriprodukter av andra skäl, prova sojamjölk eller ris mjölk (se etiketten för förorening). Du kanske kan hantera getmjölk. Om du upptäcker att du är intolerant mot soja, kan det vara tarmen-relaterade och bör försvinna med tiden.
   • Probiotiska drycker är en ny trend. Kontrollera dem, men de ska vara bra om du kan hantera mejeriprodukter.
   • Vanligt te är glutenfri, som är någon mjölk eller socker som du lägger till, men vara försiktig med drycker från automater, eftersom det kan finnas över kontakt med andra produkter.
   • Naturläkemedel eller frukt teer och infusioner är förmodligen glutenfri.
   • Vanligt kaffe är glutenfri (som är mjölk och och socker), men var försiktig av aromer och andra tillägg (t.ex. vissa choklad toppings att gå på cappuccino, latte, etc). Återigen, vara försiktig med att använda automater.
   • Ren snabbcikoria är glutenfri, men vissa kaffesurrogat såsom cikoria blandningar eller koffeinfria drycker kan innehålla gluten.
   • Drycker: ren kakao är glutenfri, men kolla dricka choklad, eftersom det kan innehålla vete.
   • De flesta läskedrycker är glutenfri, men vara uppmärksam på "molnet." Detta kan vara vete-baserade.
   • Mest frukt squash är glutenfri, men inte dricka "frukt och korn" squash.
   • Cider, sherry, portvin och likörer är glutenfri. Vissa starkvin och sherry kan innehålla karamellfärg, som kan härledas från vetestärkelse men innehåller inte detekterbar gluten och anses vara glutenfri.
   • Vin ska vara glutenfri om stilla, brusande, söt eller torr, men det finns rapporter om att vissa australiska viner som behandlats med hydrolyserat vetegluten som en del av bötfälla processen. Återigen, är nivån av gluten inte detekteras i den slutliga produkten, och det anses vara glutenfri.
   • Andar tros vara glutenfri som ett resultat av destillationsprocessen, så länge ingen gluten produkt tillsättes efteråt. Men många andar gjorda av gluten korn, och vissa människor kan vara känsliga för dem. Var försiktig med drinkar, vissa kan innehålla gluten.
 7. 7
  Se till familj och vänner förstår hur viktigt det är att du helt undvika gluten. Om du är celiaki eller gluten-intoleranta, var noga med att berömma dem som foder eller dela mat med dig när det går bra. Om misstag görs och någon tar det försiktigt, var noga med att tydligt förklara vilka konsekvenser du kommer att drabbas som en följd av misstaget. Om du inte talar upp, får andra ta inte din situation på tillräckligt stort allvar för att förhindra framtida problem.

Tips

 • Det är bäst att läsa etiketterna varje gång du köper en livsmedelsprodukt. Du vet aldrig när tillverkaren kan ändra ingredienser.
 • Glöm inte att drycker kan innehålla gluten - oavsett om de är alkoholist eller inte.
 • Det kan vara svårt anpassa sig till en glutenfri kost, men tänk på hur mycket bättre du kommer att känna en dag - särskilt om du har celiaki. Den helande process kan tyckas ta evigheter (vissa fall kan pågå i två år eller mer). Dina tarmar läker så småningom. Du kommer att må bättre. Alla dina ansträngningar kommer att vara värt det.
 • Många människor som är gluten-intoleranta eller celiaki finna att de också har problem med icke-glutenous livsmedel såsom soja. Om dina symtom kvarstår trots att helt bort gluten-innehållande produkter från din kost under en tid, då du kanske vill utforska denna möjlighet.
 • Var beredd att förklara din gluten kost ofta och ibland om och om igen. Nej, det är inte en modefluga. Ja, det är ett medicinskt krav. Nej, kommer det inte gå bort.
 • I de tidiga stadierna av att anta en glutenfri kost, kan det vara bäst att fokusera på att äta icke-bearbetade livsmedel som färskt kött och fisk, ris och färsk frukt och grönsaker som hjälper dig att undvika gluten kontaminering. Du kan sedan gradvis identifiera bearbetade livsmedel du anser vara glutenfri. Söka på internet kan hjälpa till att identifiera sådana livsmedel. Du kan lägga till dem i din kost en efter en, vilket ger dig möjlighet att se om du reagerar på dem eller om de är en trygg mat för dig.

Varningar

 • Flera typer av "alternativa" korn som ofta finns i bröd och andra produkter från hälso-mataffärerna är faktiskt sorter eller hybrider av veteplantor. Dessa inkluderar teff, spelt, bulgur, couscous, durumvete, mannagryn, kamut och rågvete. Vissa av dessa korn kan innehålla gluten.
 • Bara för att vissa människor har antagit glutenfri kost av hälsoskäl, inte anta att helt enkelt undvika gluten leder till bra hälsa. Kvaliteten på den mat du äter är lika viktigt som att undvika gluten. Glutenfri skräpmat är inte något bättre för dig än vanlig skräpmat.
 • Har aldrig övertalas av folk som säger "bara en gräddbakelse / munk / segment av quiche inte kommer att skada". Det kommer, även om du inte kan känna någon skillnad. Konsumerar något gluten alls kan äta bort på din tunntarmen och fördröja ditt tillfrisknande. Gör inte det!
 • Vissa dietister tror att en glutenfri kost är inte bra för dem som inte har celiaki eller som inte är gluten-känsliga. Med andra ord, kan de flesta människor dra nytta av att konsumera gluten.