Wke

Hur man behandlar en solbränna

Glöm att använda solskyddskräm innan du gick utanför, och nu är du röd som en hummer? Här är några tekniker för att lugna och behandla en solbränna.

Steg

Hur man behandlar en solbränna. Ta en over-the-counter smärtstillande.
Hur man behandlar en solbränna. Ta en over-the-counter smärtstillande.

Snabb smärtlindring

 1. 1
  Ta en over-the-counter smärtstillande. Ibuprofen och acetylsalicylsyra är populära alternativ. Dessa kan bidra till att minska inflammation runt din solbränna, samt minska smärtan.
  • Ge inte aspirin till barn. Istället väljer något som är särskilt marknadsförs som ett barns dos av paracetamol. Dock vara medveten om att paracetamol (Tylenol, Panodil, etc.) inte har en anti-inflammatorisk effekt, men kan lindra smärta.
 2. 2
  Använd en anti-inflammatorisk pasta. Lämpliga topikala applikationer inkluderar aloe vera, kortison kräm, eller andra lugnande medel som anges som lämplig för irriterad och solbränd hud (se avsnitt nedan). Om du inte har någon av dessa, kan du göra en anti-inflammatorisk pasta av aspirin. Bara krossa upp några piller till ett pulver som är så bra som du kan hantera, tillsätt sedan vatten, några droppar i taget, tills den förvandlas till en goopy pasta. Ansök till de drabbade områdena.

Kylning lättnad

 1. 1
  Ha en sval bad eller en mycket mild dusch.
  • Bath: Ställ in vattnet till en sval temperatur som är strax under ljummet (det vill säga inte tänder-tjattrande kallt), och koppla av i 10 till 20 minuter. Temperaturen kommer att lindra smärtan, och vattnet kommer att stoppa din hud från att bli så irriterad. Upprepa så ofta som du behöver.
  • Dusch: Återigen, hålla temperaturen strax under ljummet och även använda en mycket försiktigt flöde eller bara ett stänk av vatten. Om det åskar ute, kommer din hud ont.
  • Undvik att använda tvål, badoljor, eller andra rengöringsmedel som du bada eller duscha. Alla sådana produkter kommer att irritera huden och eventuellt göra effekterna av solbränna må ännu sämre.
  • Om du har blåsor bildas på huden, ta ett bad istället för att duscha. Trycket från dusch kan dyka dina blåsor.
  • När du kommer ut, inte gnugga huden torr med en handduk. Istället, låt dig lufttorka, eller klappa handduk över huden i små, mjuka rörelser.
 2. 2
  Applicera kalla kompresser på huden. Om du inte är i en situation där du kan bada, eller skulle du bara inte vill, kan du ansöka istället kalla, fuktiga kompresser på huden. Fukta en tvättlapp eller annan bit tyg med kallt vatten och lägg den över det drabbade området i 20 till 30 minuter. Re-blöt det så ofta du behöver.

Aktuella ansökningar om befrielse

 1. 1
  Applicera aloe vera till bränd hud. Du kan köpa gel eller lotion som innehåller aloe vera på de flesta butiker, eller du kan klippa en bit utanför själva anläggningen om du har en tillgänglig.
  • Använda kuddar av fingrarna, försiktigt applicera aloe på din solbränna.
  • Inte "gnid in" hela vägen, som du kanske med en vanlig lotion. Lämna det lite goopy och fuktig på toppen av brännskada, eftersom detta hjälper till att förhindra att huden torkar ut och blir mer irriterad.
  • Applicera så ofta som behövs.
 2. 2
  Behandla inflammation med kortison grädde. Kortison krämer innehåller en liten dos av steroider som kan arbeta för att minska inflammation i din solbränna. Du kan hitta låg dos, over-the-counter rören på din lokala apotek eller stormarknad. Leta efter hydrokortison eller något liknande.
  • Använd inte kortison kräm på småbarn. Fråga apotekspersonalen om råd om du har några tvivel eller funderingar om att använda denna kräm.

Att hålla hydratiserad

 1. 1
  Drick mycket vatten. Solbränna kan uttorkande, så det är viktigt att motverka detta genom att dricka mycket vatten när du återhämtar dig. Sikta på 8 glas innehållande 8 ounces/236ml vatten varje dag (eller till och med lite mer).

Skydda solbränd hud

 1. 1
  Skydda solbränd hud om du går utanför. Helst bör du umgås i skuggan eller bära kläder över drabbade områden om du ska tillbaka ut i solskenet. Om du inte kan undvika att utsätta din hud, men, applicera ett tunt lager av aloe vera på bränna, sedan lägga SPF 45 solskydd ovanpå för att förhindra ytterligare skador.
 2. 2
  Applicera oparfymerad fuktkräm på huden så det börjar läka över. När du inte längre öppna blåsor eller rodnad av solbränna har avtagit lite, behandla din skadad hud på vissa TLC. Liberally tillämpa en krämig, oparfymerad fuktkräm till solbrända områden under de närmaste dagarna eller veckorna att förhindra peeling och irritation.

Blister behandling

 1. 1
  Behandla blåsor. Om din solbränna är allvarlig, kanske du märker blåsor börjar bildas. Här är vad man ska göra åt det:
  • De flesta blåsor inte förtjänar inte popping. Popping dem i förtid kan vara smärtsamt, liksom eventuellt kan leda till infektion och ärrbildning. De ska inte hänga för mer än ett par dagar, så löser att grit tänderna och ta itu med det under tiden.
  • Men om du har en stor blister som behöver tömmas, pop det hygieniskt. Sterilisera en nål med tvättsprit och vatten, och gör ett litet hål i kanten på blåsan. När du har dräneras all vätska, klappa området torrt med ren kompress. Om du känner dig illamående eller osäker på att göra detta, se din läkare.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du vidrör blåsor. Återigen, detta är för att förhindra infektion.
 2. 2
  Använd aktuella ämnen på blåsorna. Några förslag är:
  • Applicera aloe vera, som du skulle i avsnittet ovan.
  • Överväg att använda antibiotika salva (t.ex. polymyxin B eller bacitracin) på dina blåsor om man misstänker infektion. Infektion kanske manifesteras som en foul lukt, gula pus, eller extra rodnad och irritation runt huden. (Observera att vissa människor är allergiska mot dessa salvor, så gör en "lapptest" på ett opåverkat område först och kontrollera att du inte har en dålig reaktion.)
 3. 3
  Inte riva bort flikar av hud kvarleva från trasiga blåsor. Du ska kasta dem snart nog, inte riskerar irritera huden ännu mer nu.
 4. 4
  Täck blåsor i en löst lindade gasbinda. När du har tillämpat aloe vera eller salva till området, satte ett bandage över den för att förhindra skav mot dina kläder eller något annat. Löst tillämpa en steril bit gasväv över området, använda medicinsk tejp för att fästa.
  • Ändra bandaget en gång varje dag, eller efter att den blir våt eller smutsig.
 5. 5
  Bär löst sittande bomullskläder över solbrända områden. Baggy t-shirts och lös bomull byxor pyjamas är idealiska klädesplagg att bära medan du återhämtar sig från en solbränna. Om du inte kan lösa kläder, åtminstone se till att dina kläder är bomull (detta tyg låter huden "andas") och så löst som möjligt.

Svara på eventuella infektioner snabbt

 1. 1
  Om du upplever följande symtom, kan huden bli smittad. Behandlingen kan kräva användning av ett antibiotikum grädde (se steg 6) eller läkarvård:
  • Ökad smärta, svullnad, rodnad eller värme runt blister
  • Röda strimmor som sträcker sig bort från blisterförpackningen
  • Dränering av pus från blåsan
  • Svullna lymfkörtlar i hals, armhåla eller ljumske
  • Feber.
 2. 2
  Veta när du behöver träffa en läkare. Om du upplever följande symtom i förhållande till din solbränna, kontakta läkare omedelbart:
  • Svimningskänsla eller yrsel
  • Snabb puls eller snabb andning
  • Extrem törst, ingen urinproduktion, eller insjunkna ögon
  • Blek, kallsvettig, eller kall hud
  • Illamående, feber, frossa, eller hudutslag
  • Dina ögon ont och är känsliga för ljus
  • Allvarliga, smärtsamma blåsor.

Overifierade huskurer

De åtgärder som anges i stegen nedan har inte belagts vetenskapligt, men vissa människor svär de arbetar. Använd dem på egen risk, notera att Mayo Clinic varnar för att använda hemmagjorda lösningar som inte är verifierade, såsom äggvita (potential för bakteriell överföring), jordnötssmör eller vaselin, eftersom dessa åtgärder kan fördröja läkningen.

 1. 1
  Använd Noxzema ansiktsrengöring. Noxzema var ursprungligen tänkt att ge lindring från solbränna. Här är vad man ska göra:
  • Köp en 334ml behållare (ej pump) av Noxzema Original kall grädde. Just den formel är mycket effektivare än de andra.
  • Börja tillämpa Noxzema så fort du kommer hem och misstänker en brännskada. Vänta inte för att se om det blir rött.
  • Applicera ett tjockt lager av Noxzema till det drabbade området. Du bör kunna se ett lager av vit. Låt det sitta.
  • När de flesta av fukten har absorberats av din skadad hud, applicera mer Noxzema ovanpå. Skölj inte bort, eftersom detta kommer bara torkar huden ut.
  • Fortsätta tillämpa Noxzema varje 2 till 8 timmar, beroende på hur allvarlig brännskada.
 2. 2
  Prova te metoden:
  • Brew 3 eller 4 tepåsar i en kanna varmt vatten. När teet är nästan svart, ta bort tepåsar och låt vätskan svalna till rumstemperatur.
  • Lägg försiktigt på solbränna med en trasa indränkt i te. Applicera så mycket du vill, men inte tvätta bort det. Ju mer desto bättre. Om skadan är riktigt dåligt, kan du bara badda med tepåsar.
  • Försök att göra detta vid sänggåendet så det kan göra det är sak natten. Duscha bort det nästa morgon och du kommer att se och känna en stor skillnad.
  • Var försiktig med kläder, som te flytande fläckar.
 3. 3
  Använd en sval trasa fuktad med lättmjölk. Vila den på de brända fläckarna. Kylan tar ut den första branden, och mjölken skapar ett protein film som hjälper lindra den efterföljande obehag.
 4. 4
  Om skadan är mycket nyligen (fortfarande röd och inte peeling), tillämpa saften av en tomat på huden. Tomatjuice är surt, men det gör inte ont och hjälper rodnad. Notera att äta tomater är förmodligen mer effektivt mot att bli solbränd än att använda dem i efterhand.
 5. 5
  Försök calendula salva. Calendula salva anses av vissa vara särskilt bra för svåra brännskador med blåsbildning. Du hittar den på ett naturläkemedel butik, be återförsäljaren eller naturläkare för rådgivning. Var medveten om att ingen växtbaserade behandling är lämplig för behandling av allvarliga skador, om du har svåra brännskador eller blåsor som inte läker, se en läkare omedelbart.
 6. 6
  Applicera lotion trollhassel. Det är en bra aloe alternativ för lugnande smärta. Applicera försiktigt till drabbade området och lämna.
 7. 7
  Försök med vinäger. Denna metod är endast lämplig för hud utan bristningar av någon sort, det är inte lämpligt om man har skrubbsår på huden. Apple cider anses vara den bästa.
  • Blanda vinäger i en 50-50 spädning med kallt vatten.
  • Blötlägg handdukar i lösningen (eller plats i en sprayflaska).
  • Häng handdukar över brännskador eller spray över det brända området. Observera att lukten nästan helt försvinner från huden efter ungefär en timme.
 8. 8
  Tillsätt ½ kopp bakpulver eller några havregryn till ett bad. Detta kommer att bidra till att minska svullnad och om det finns någon klåda närvarande, får dessa ingredienser minskar det.
 9. 9
  Prova aprikos metoden.
  • Skala och mosa 3-4 aprikoser.
  • Applicera blandningen på din bränna och låt verka i 15 minuter.
  • Tvätta med ljummet vatten.

Tips

 • Placera inte någon värme på din solbränna, t.ex. en värme kompress. Detta kommer att intensifiera smärtan.
 • Vanligtvis kräver solbränna inte en läkares omsorg. Men om du kör en feber, en läkare, som skulle indikera möjliga värmeslag.
 • Undvik att bära ull eller syntetiska tyger över en solbränna. Du kommer att vara mest bekväm med ingen eller löst sittande kläder på det drabbade området.
 • Det är en bra idé att köpa ett vattentätt solskydd och tillämpa det frikostigt om du tror att du kommer att gå i vattnet eller inte.
 • Låt inte någon beröring eller slap din solbränna. Detta kan sluta skada allvarligt.
 • Försök att undvika att gå utanför utan rätt typ av solskydd. Använd SPF 45 solskyddsmedel om du kommer utanför.
 • Ta ett skönt bad med havregryn innan du somnar eller efter en lång dag ute.

Varningar

 • Bär löst sittande kläder för att undvika ytterligare irritation till brännskadan.
 • Ta inte en varm dusch när du har en solbränna.
 • Undvik att använda krämer som innehåller bensokain, lidokain, eller petroleum (som vaselin).
 • Inte plocka, peta, skrapa eller skala din solbränna. Detta kommer att orsaka ännu mer irritation. Genom att plocka bort lagret av solbränd hud, kommer du avslöja inte en solbränna, och inte heller kommer du att göra det "peeling" processen gå snabbare, vad den kan göra är dock att införa infektion. Låt huden läka sig själv ordentligt, det kommer, givet tid och tålamod.
 • Medan solbränna är kopplade till melanom (den dödligaste formen av hudcancer), regelbunden solexponering som inte leder till att bränna fortfarande orsakar hudskador och kan öka risken för andra typer av hudcancer.
 • Lägg inte is på en solbränna. Det kan kännas som att få en "ice bränna", som kan vara nästan lika smärtsamt som solbränna. Dessutom kyler det bara ner områdena kring bränningen.
 • Applicera inte ättika på öppna sår eller till områden som nyligen har rakat. Vinäger kommer "bränna" om det tillämpas på dessa områden.
 • Eftersom solbränna är inte de enda problemen solen kan orsaka, även kontrollera symtom på värmeslag.
 • Det är möjligt, men sällsynt, att få tredje gradens brännskador från solen. Om du misstänker att detta kan ha hänt, se en läkare omedelbart.
 • Var uppmärksam på eventuella mediciner (inklusive naturläkemedel och eteriska oljor) som lista en ökad känslighet för solljus som en bieffekt. Lita aldrig på naturläkemedel för att bota allvarliga skador.