Wke

Hur man gör grundläggande första hjälpen

Grundläggande första hjälpen avser den inledande processen att bedöma och tillgodose behoven hos någon som har skadats eller är i fysiologisk lidande på grund av kvävning, en hjärtattack, allergiska reaktioner, droger eller alkohol eller andra medicinska akutfall. Grundläggande första hjälp kan du snabbt avgöra en persons fysiska kondition och rätt behandling. Du bör alltid söka professionell medicinsk hjälp så fort du kan, men efter korrekta första hjälpen procedurer kan vara skillnaden mellan liv och död.
OBS: Mycket av denna artikel behandlar första hjälpen för livshotande situationer där offret inte svarar. Många av dessa åtgärder skall inte tillämpas i situationer där du redan känner till problemet eller omfattningen av den skada på en person. I så fall bör du söka efter den specifika artikeln, eller skumma här för att hitta mer information om itu särskilda villkor.

Steg

Hur man gör grundläggande första hjälpen. Utvärdera situationen.
Hur man gör grundläggande första hjälpen. Utvärdera situationen.
 1. 1
  Utvärdera situationen. Finns det saker som kan sätta dig i riskzonen för skada? Är du eller offret hotas av brand, giftig rök eller gaser, en instabil byggnad, strömförande elektriska kablar eller andra farliga scenario? Inte rusa in i en situation där du kunde sluta som ett offer själv.
  • Om närmar offret kommer att äventyra ditt liv, söka professionell hjälp omedelbart, de har högre utbildning och vet hur man ska hantera dessa situationer.
 2. 2
  Kom ihåg att din a, b, cs. A, B, Cs första hjälpen hänvisa till de tre viktiga saker du måste leta efter.
  • Airway - Har den personen en fri luftväg?
  • Andning - Är personen andas?
  • Cirkulation - Har personen visar en puls på större puls-punkter (handled, halspulsådern, ljumske)?
 3. 3
  Undvik att flytta offret. Undvik att flytta den skadade om de är i omedelbar fara. Att flytta ett offer kommer ofta göra skador värre, särskilt i fallet med ryggmärgsskador.
 4. 4
  Ring räddningstjänsten. Ring efter hjälp eller berätta för någon annan (en viss person, om möjligt) för att kalla på hjälp så snart som möjligt. Om du är den enda personen på scenen, försöka fastställa andas innan du ringer efter hjälp, och inte lämnar offret ensamt för en omfattande mängd tid.
 5. 5
  Bestäm lyhördhet. Om en person som är medvetslös, försök att väcka dem genom att försiktigt skaka och tala till dem.
 6. 6
  Om personen fortfarande inte svarar, försiktigt rulla dem på sin rygg och öppna hans luftvägar.
  • Håll huvudet och nacken i linje.
  • Försiktigt rulla dem på sin rygg medan du håller hans huvud.
  • Öppna luftvägen genom att lyfta hakan.
 7. 7
  Titta, lyssna och känn efter tecken på andning. Leta efter offrets bröst att stiga och falla, lyssna efter ljudet av andning (placera örat nära näsan och munnen, och känna efter andan på din kind.
  • Om offret inte andas, se avsnitt nedan.
  • Om offret andas, men medvetslös, rulla dem på sin sida, att hålla huvudet och nacken i linje med kroppen. Detta kommer att hjälpa dränera munnen och hindra tungan eller kräkas blockerar luftvägarna.
 8. 8
  Kontrollera offrets cirkulation. Titta på offrets färg och kontrollera sin puls (halspulsådern är ett bra alternativ, det ligger på vardera sidan av halsen, under käkbenet). Om offret inte har en puls, starta HLR.
 9. 9
  Behandla blödning, chock, och andra problem som behövs. När du har fastställt att offret andas och har en puls, bör din nästa prioritet vara att kontrollera eventuella blödningar. Särskilt i fallet med trauma, bör du vidta åtgärder för att kontrollera eller förebygga chock. Klicka på någon av de länkade artiklarna för detaljerade instruktioner om hur man ska hantera ett visst problem.
  • Hur man stoppar blödningar - Kontroll av blödning är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att spara ett trauma offer. Använd direkt tryck på ett sår innan du provar någon annan metod för att hantera blödningar. Läs den länkade artikeln för mer detaljerade åtgärder du kan vidta.
  • Hur man ska behandla chock - Chock, en förlust av blodflödet till kroppen, ofta följer fysiskt och ibland psykologiska trauman. En person i chock kommer ofta sval, fuktig hud, bli upprörd eller ha en förändrad mental status, och har blek färg på huden runt ansikte och läppar. Obehandlad kan chock vara dödlig. Den som har drabbats av en allvarlig skada eller livshotande situation är i riskzonen för stötar. Klicka på den länkade artikeln för information om hur man ska behandla chock.
  • Hur man hjälper en kvävande offer - Kvävning kan orsaka dödsfall eller bestående hjärnskador inom några minuter. Läs den här artikeln efter sätt att hjälpa en kvävande offer. Artikeln behandlar hjälpa både barn och vuxna kvävning offer.
  • Hur man kan behandla en brännskada - Behandla första och andra gradens brännskador genom nedsänkning eller spolning med kallt vatten (utan is). Använd inte krämer, smör eller andra salvor, och gör inte pop blåsor. Tredje gradens brännskador bör täckas med en fuktig trasa. Avlägsna kläder och smycken från bränningen, men försök inte att avlägsna förkolnade kläder som har fastnat för brännskador.
  • Behandla en hjärnskakning - Om offret har lidit ett slag mot huvudet, leta efter tecken på hjärnskakning. Vanliga symtom är: medvetslöshet efter skadan, desorientering eller försämrat minne, yrsel, illamående och slöhet. Läs den länkade artikeln för de bästa sätten att behandla en hjärnskakning.
  • Hur man kan behandla en ryggmärgsskada offer - Om du misstänker att en ryggmärgsskada, är det särskilt viktigt att du inte flyttar offrets huvud, nacke eller rygg om de inte är i omedelbar fara. Du måste också vara särskilt försiktig när du utför räddning andas eller HLR. Läs den här artikeln för att lära dig vad du ska göra.
  • Hur man kan behandla en skottskada - skottskador är allvarliga och oförutsägbara. Läs vidare för speciella överväganden vid behandling av någon som har drabbats av en skottskada.
 10. 10
  Stanna med offret tills hjälp anländer. Försök att vara en lugnande närvaro för offret tills hjälp kan komma fram.

Om offret inte andas

Följ dessa steg för att återställa andning på ett omedvetet offer. Dessa steg förutsätter att du redan har utfört hakan lyft beskrivits ovan (se bild).

 1. 1
  Kontrollera om en fri luftväg. Ta bort alla uppenbara blockering.
 2. 2
  Täck offrets mun med din egen.
 3. 3
  Nyp offrets näsa stängd.
 4. 4
  Försök att fylla offrets lungor med två långsamma andetag. Om andetag är blockerade, flytta luftvägarna. Se till att huvudet är lutat något bakåt och tungan inte är i vägen den. Försök igen.
 5. 5
  Om andetag är fortfarande blockerade, ger 5 snabba, kraftfulla buken stötar. Detta är motsvarigheten till Heimlich manöver på en stående person.
  • Grenslar offret.
  • Placera en knytnäve strax ovanför naveln och under bröstbenet.
  • Thrust uppåt för att driva ut luft från lungorna.
  • Sopa munnen för att ta bort eventuella främmande föremål.
  • Prova två långsamma andetag igen.
  • Upprepa tills du är framgångsrik i att rensa objektet från luftstrupen.
 6. 6
  Med öppna luftvägar, påbörja räddning andas.
  • Ge ett andetag var 5 sekunder.
  • Kontrollera att bröstkorgen höjer sig varje gång.
 7. 7
  Ge HLR om patienten inte har någon puls.
 8. 8
  Om du inte vet hur man gör HLR då inte prova det. vänta på polisen

Tips

 • Om möjligt, använd latexhandskar eller andra hinder för att skydda dig från andras kroppsvätskor.
 • Så mycket som den här artikeln kan omfatta, får du lära dig bara så mycket från att läsa steg på hur du gör detta. Som sådan, försöka hitta utbildning i första hjälpen och / eller hjärt-lungräddning om det alls är möjligt - det ger dig, läsaren, förmågan att lära sig praktisk exakt hur man ska binda frakturer och dislokationer, bandage måttliga till svåra sår, och även utföra HLR, och du kommer att finna dig bättre förberedd för att behandla de behövande efter träningen. Dessutom är dessa certifieringar också skyddar dig i händelse av rättsliga åtgärder - medan Good Samaritan lagar skyddar dig i dessa fall, certifieringar bolster helt enkelt detta.
 • Om en person är spetsad på ett objekt, inte ta bort det om det inte är i vägen en luftväg. Ta bort objektet kommer sannolikt att orsaka ytterligare skador och öka svårighetsgraden av blödningar. Undvik att flytta personen. Om du måste flytta dem, kan du förkorta och säkra objekt.

Varningar

 • Innan du vidrör ett offer eller göra någon medhjälpare, få tillstånd att behandla! Kontrollera lagarna i ditt område. Rendering medhjälpare utan samtycke kan leda till rättsliga åtgärder. Om någon har en "inte återuppliva" ordning, respektera det. Om personen är medvetslös och vid risk för dödsfall eller skada, utan någon känd "inte återuppliva" ordning, gå vidare och behandla med.
 • Aldrig försöka återställa en bruten eller vrickat ben. Kom ihåg, detta är första hjälpen - om du gör det, är du förbereda en patient för transport. Om du inte är 110% säker på vad du gör, återställning av en störning eller brutet ben löper en stor risk för att göra saker värre.
 • Om du är osäker på vad du ska göra, lämna det till proffs. Om det inte är ett liv-kritisk skada, gör fel kan äventyra patienten. Se anteckning om träning, upp ovan i tips.

FLYTTA INTE PÅ PERSON. Den kunde skada dem ännu mer. Vänta Polis / EMS / Fire för att komma fram för att ta hand om personen.

 • Aldrig, aldrig sätta dig själv i fara! Så mycket som detta verkar sakna medkänsla, kom ihåg att vara en hjälte, i detta fall, betyder ingenting om du kommer tillbaka död.
 • Flytta någon med ryggmärgsskada kan öka sannolikheten för förlamning eller dödsfall.
 • Rör inte någon som blir chockad av en elektrisk ström. Stäng av strömmen eller använd en bit icke-ledande material (t.ex. trä, torrt rep, torr kläder) för att skilja honom från strömkällan innan du rör honom.