Wke

Hur man laddar och avfyra en muzzleloader

Denna artikel behandlar endast flintlåset tändsystem för muzzleloaders. Andra system finns, t.ex. slagverk-cap, hjullåsningstillstånd och även matchlock, som fortfarande används i dag i reproduktioner av antikviteter. Försök inte att skjuta någon av dessa andra typer av vapen med hjälp av informationen i denna guide - gör det kan innebära skada eller dödsfall.

Avfyra en flintlås muzzleloader ger en upplevelse till den sanna vapen kännare som ingen modern precision konstruerad, kan massproducerade köttmakaren match. Innehav, användning, och smaka denna höjdpunkten av tidig mänsklig ingenjörskonst, fulländat vid en punkt i vår historia, som var utan tvekan den mest inflytelserika vid fastställandet av nuvarande ägande av de olika sektorerna i ytan av jorden, kommer att återuppväcka minnet av sådana legendariska hjältar och skurkar som Blackbeard, Davy Crockett, Kapten Kidd, och Daniel Boone.

Steg

Hur man laddar och avfyra en muzzleloader. Kontrollera att pistolen inte är laddad genom att sätta ramrod längs pipan och mäta det avstånd som den kan nå.
Hur man laddar och avfyra en muzzleloader. Kontrollera att pistolen inte är laddad genom att sätta ramrod längs pipan och mäta det avstånd som den kan nå.
 1. 1
  Kontrollera att pistolen inte är laddad genom att sätta ramrod längs pipan och mäta det avstånd som den kan nå. Den skall nå hela vägen till platsen för beröring hålet i pannan.
 2. 2
  Sken ett ljust ner pipan för att se till att det inte finns några uppenbara defekter inuti. Kontrollera att kontakten hålet är fritt från hinder och rena.
 3. 3
  Använd din rengöringsstav att rengöra pipan någon svartkrut rester, smuts eller damm som kan ha samlats.
 4. 4
  Använd en bomullstopp (tygstycke) monterade på slitsen i rengöringsredskapet att tillämpa pistol smörjmedel på insidan av pipan. Applicera inte för mycket, eftersom det kan komma i kontakt hålet och förhindra antändning.
 5. 5
  Dra kuk (hammare) till halv-spända läget. Det är där avtryckaren inte kan släppa kuk om det dras.
 6. 6
  Om det inte finns någon flinta redan i pistolen, använd en skruvmejsel eller metall bar att lossa skruven som håller den övre käken av kuken på plats.
 7. 7
  Skär en rektangulär skrot av läder rätt storlek för att omsluta flinta, och vik det runt baksidan av flinta.
 8. 8
  Placera flinta med lädret i käftarna på kuk så att den vassa änden skjuter mot flashpan och dra åt skruven ordentligt.
 9. 9
  Dra hammaren till full-kuk, stäng frizzen (den del som täcker pannan) och testa brand genom att dra i avtryckaren. Se till att låset ger en dusch av gnistor som träffade insidan av flashpan.
 10. 10
  Lossa skruven på sidan av mässing pulver mätningen.
 11. 11
  Rita glidande slutet av mätningen tillbaka till den linje som markerar mängden pulver som krävs för just din pistol och dra åt skruven. Göra en del efterforskningar för att ta reda på hur mycket pulver som behövs för vad vapnet (hör jag Google?)
 12. 12
  Fyll mässing mätning med pulvret märkt f, bör detta vara den grövre av de två svarta pulver.
 13. 13
  Lyft mynningen på pistolen så att pipan är vinkelrät mot marken.
 14. 14
  Nivå av toppen av pulvret mätning och häll pulvret in i pipan.
 15. 15
  Knacka på sidan av pipan med hälen på din hand några gånger för att säkerställa att pulvret alla falls tho botten.
 16. 16
  Placera en smord plåster tillverkade av "kudde tickande" över änden av cylindern. Denna patch bör vara större än bollen och bör kunna att linda runt den.
 17. 17
  Tryck lappade bollen i tunnan med den korta änden av kulan starter.
 18. 18
  Fortsätt att skjuta bollen eller kula ner fat med den långa sidan av kulan starter.
 19. 19
  Använd den trubbiga änden av kolven stången att glida bollen ner resten av pipan tills den sitter ordentligt ovanpå pulvret. (Detta bör ske i en jämn rörelse).
 20. 20
  När bollen har sittande, ta staken och lägga pistolen över knät.
 21. 21
  Fyll lilla mässing flashpan pulverdispenser med FFFF pulvret (detta är den finare pulver av de två). Detta kan göras genom att skruva loss baksidan av dispensern och hälla pulver i tills det är ca 3/4 full.
 22. 22
  Täta dispenser med dess kontakt.
 23. 23
  Dra kuk (hammare) tillbaka till halv-kuk.
 24. 24
  Om frizzen (Tråglocket / slagyta) inte redan är öppen, öppna den.
 25. 25
  Tryck den spetsiga änden av pulverdispensem mot botten av den grunda flash pan att lösgöra pulvret.
 26. 26
  Fyll pannan med pulver och se till att luta pistolen något så att pulvret kommer in i beröring hålet placerad vid sidan av pipan inom blixtens pannan.
 27. 27
  När pannan är full, stäng locket ordentligt.
 28. 28
  Pistolen är nu klar för att eldas. Det bör hållas så att flashpan är parallell med marken.
 29. 29
  Don din skyddsutrustning (hörselskydd, ögonskydd) detta är frivilligt förstås, är det din egen rätt att bestämma om du vill se tuff och vara säkra.
 30. 30
  Fäst ändan av pistolen stadigt mot axeln, dra hammaren till full-kuk, och sikta nosen på ditt mål.
 31. 31
  Kontrollera att det inte finns någon som står nere utbud av er som kan träffas av kulan.
 32. 32
  Se till att ingen står direkt bredvid dig framför beröring hålet.
 33. 33
  Titta ner längden på cylindern genom de öppna riktmedel (om närvarande, några musköter och pistoler har ingen)
 34. 34
  När alla tre sevärdheter ligger i linje både vertikalt och horisontellt på det mål du vill träffa, ta ett djupt andetag och håll den.
 35. 35
  Krama avtryckaren och flinta kommer smälla ner, skrapa ner insidan av frizzen och vända öppna flashpan, skapar gnistor som faller in i pulvret i den nu öppna flashpan. Detta pulver antänder, gör en blixt av eld som reser in i beröring hålet och antänder huvudladdningen. Detta orsakar en flamma till jet från beröring hålet som kulan accelereras längs pipan av den snabbt expanderande gaserna. När kulan lämnar pipan med hög hastighet de återstående gaserna i cylindern kommer sprängning triumferande ut ur nosen, vilket gör en otrolig mängd vit rök i processen. När röken försvinner bör du kunna se vad du sköt på och om du träffar den (om den finns kvar).

Tips

 • Om du vill ladda en avgift på skott, följer samma laddningsproceduren men istället för en lappad boll, bagge första tuss, häll sedan i den mängd som krävs för skott, då RAM i en andra bunt att hålla den från att falla ut.

Varningar

 • Kontrollera med lokala lagar för att se till att flintlocks är lagligt i ditt område. Vissa stadsdelar tillåter musköter och gevär men förbjuda pistoler.
 • Behandla flintlocks med all den respekt som alla skjutvapen förtjänar. Även om de kan verka som leksaker till någon eftersom de är föråldrade, de är mer än kapabla att spräcka din eller en väns huvud. Vissa flintlocks är faktiskt mer kraftfull än många moderna guns.Never eld med någon ner intervallet från dig.
 • Förvara pulver i en metallbehållare eller ett pulver horn, men aldrig i stora mängder. Om du måste lagra stora mängder, bygga en krutdurk visst avstånd från ditt hus att hålla i.
 • Någon står framför touch kåpa kan brännas som heta gaser och ångor skjuter ut ur detta hål.

Saker du behöver

 • Flintlock muzzleloader i något kaliber, slät uttråkad eller räfflad på insidan av pipan. Det vore oklok att försöka skjuta några fornlämningar muddras upp från en 16th century galleon eller något annat ekvivalent föråldrade, eftersom pipan kan brast när sparken och allvarligt lemlästar eller dödar dig, slutar din lysande karriär av syre piratkopiering för gott. Se till att alla gamla vapen har certifierats av en professionell vapensmed som säkra för brand.
 • Flints gjorda speciellt för firelocks. Olika storlekar finns, i allmänhet "engelsk Flint" är en bra typ att använda.
 • Små bitar av läder, som ska användas för att spänna fast flinta säkert i käftarna på hanen (hammaren delen)
 • Ramrod som kom förhoppningsvis med nämnda muzzleloader. Om en ramrod ingår inte, såsom ibland är fallet kan vara, mäta diametern på hålet (insidan av fat) och köpa en plugg eller stång något mindre än hålet, men något längre än pipan längd. Behandla denna med någon form av trä sealer såsom linolja så att den inte kommer att absorbera vatten och svälla. Nu har du en staken.
 • Bly kulor med samma kaliber (pipan s innerdiameter) som vapen, som kan rulla från den ena änden av behållaren till den andra utan att fastna. Du kan också skjuta en svärm av mindre blykulor (skott) från en muzzleloader, vilket gör det till en effektiv scattergun.
 • Black Powder. FFFF kvalitet svart pulver behövs för att prima muzzleloader. Det finns även tre andra kvaliteter av svartkrut som kan användas för att ladda vapnet: F, FF, och FFF. Generellt F är ett mycket grovt pulver som används för den största av kalibrar, medan FF är vanligtvis det rekommenderade valet för 50 kaliber muzzleloaders. Mindre muzzleloaders såsom pistoler kan använda FFF pulver.
 • Vadd. Detta är vanligtvis en bit av tyg eller papper placeras bakom projektilen för att täta borrningen, eller placeras framför den för att förhindra kulan (er) från att helt enkelt rulla ut änden av behållaren när pistolen är riktad nedåt. En av de bästa materialen för detta kallas "Pillow tickande" och kan vara lätt att hitta på en tygaffär. Om du inte kan få det, bara använda pappershanddukar.
 • Smörjmedel. Används för att minska friktionen och göra vapnet att fungera bättre. I rafflade kanoner (vilket betyder spiralspår skärs i insidan av cylindern för att förbättra noggrannheten) är pipan smörjas samt patch (tuss) efter varje skott för att göra projektilen lättare att klämma ned rafflat fat.
 • Powder horn. Detta är valfritt, men rekommenderas om du är på jakt. Håller krutet torrt och lätt tillgänglig.
 • Pulver mått som mäter i korn (g). Detta är absolut nödvändigt eftersom även erfarna skyttar har blåst upp sina vapen på grund av lastning för mycket pulver av misstag.
 • Priming dispenser. Detta är inte nödvändigt, men säkert göra det lättare för att prima pannan med FFFFg pulver. Vanligtvis en liten cylinder av mässing.
 • Ball starter. Detta är i allmänhet endast för gevär som lappat bollen är mycket svårare att ramma ner räfflad pipa än en okorrigerad boll i en slätborrad. Vanligtvis en trä boll med två utbuktningar, en lång, en kort.
 • En instruktionsbok till muzzleloader. Dessa har i allmänhet säkerhetsföreskrifter, samt rekommenderade maximala belastningar för muzzleloader. Se till att du håller dig inom dessa riktlinjer. Om du inte har en instruktionsbok för just muzzleloader, rekommenderas det att du skaffar en.