Wke

Hur man lever ett hälsosamt liv som en diabetiker

Om du har diabetes, kommer du att titta in i att förbättra och bibehålla din hälsa på lång sikt. Du styr din diabetes framgångsrikt, genom att äta bra, motionera och hålla sig informerad om utvecklingen för bättre behandling. Din livskvalitet handlar också om att hitta sätt att vara lycklig, dela med andra och ha kul i ditt liv. Medan du har ett tillstånd som kommer att påverka dig medicinskt, är det möjligt att börja varje dag på nytt och ta kontroll över din hälsa snarare än att låta det diktera din rutin.

Steg

Hur man lever ett hälsosamt liv som en diabetiker. Boka tid för att diskutera din hälsa med din pålitliga hälsalaget.
Hur man lever ett hälsosamt liv som en diabetiker. Boka tid för att diskutera din hälsa med din pålitliga hälsalaget.
 1. 1
  Boka tid för att diskutera din hälsa med din pålitliga hälsalaget. Detta är viktigt, både så att du förstår vad som kommer att hjälpa dig och du behöver inte känna dig ensam hantera denna sjukdom. I synnerhet:
  • Alltid söka läkare för eventuella frågor eller funderingar du har.
  • Låt inte små saker går obemärkt - även små förändringar kan betyda något betydelsefullt och ju förr du tar med den till uppmärksamheten av din läkare, desto bättre.
  • Om du inte har följt din rekommenderad diet, eller ta dina mediciner som föreskrivet, måste du se din läkare.
 2. 2
  Följ din rekommenderad diet med omsorg. Din läkare eller dietist borde ha gett dig en diet att följa, kost är nyckeln till att upprätthålla wellness när du har diabetes. Varje diabetiker individ har olika behov, så det är troligt att din läkare har anpassat kosten förslaget till dina specifika behov.
  • Om du inte har fått en rekommenderad diet, be om en.
  • Ställ frågor om vilka speciella behov du har och var du kan källan hälsosamma alternativ från om de är svåra att få i ditt område.
  • Kom ihåg att dricka noggrant också - många kommersiella och hemgjorda drycker innehåller socker och andra tillsatser som kan förstöra en noggrant följt diet om inte redovisats.
  • En matdagbok kan vara till hjälp om du kämpar för att stanna på rätt spår. Det låter dig se var du har mat triggers (t.ex. känslomässigt ätande då upprörd eller äta sockerhaltiga livsmedel när trött, etc.), och gör att du kan planera framåt och undvika dåliga matvanor.
  • Lär dig att läsa etiketter. Alla borde läsa näringslära etiketter på mat men för diabetiker, är det ännu viktigare.
 3. 3
  Vet vad som är hälsosamt att äta som en diabetiker. Den europeiska Diabetes Association rekommenderar mat som är hälsosam för alla personer, oavsett diabetiker eller inte, så det är skönt att veta att du äter för hälsa i allmänhet, inte bara för att kontrollera diabetes. Förbundets rekommenderade livsmedel är:
  • Fullkorn, bönor, nudlar och grönsaker stärkelserika (inklusive oraffinerade potatis): 6 eller fler totala portioner per dag. (Bröd och spannmål bör vara begränsad och låg natriumhalt, undvika vitt mjöl.)
  • Frukt: 2-4 portioner per dag
  • Grönsaker: 3-5 portioner per dag
  • Kött, fisk och ost: 2-3 portioner per dag
  • Mjölk och yoghurt: 2-3 portioner per dag
  • Fetter, godis och alkohol: Små mängder (under förutsättning att din läkares rekommendationer)
  • Kryddor bör vara låg natrium och fri från socker. Kontrollera märkningen av livsmedel som har blivit botade, inlagda, corned, marinerad, rökt och konserverad.
  • Håll dig uppdaterad om förändringar i råd om matintag, eftersom revideringar uppstår från tid till annan. Få uppdateringar i e-format, tala med din läkare regelbundet och hålla sig vaken om näringsmässiga upptäckter för diabetiker.
 4. 4
  Drick minst 6 till 8 koppar vätska dagligen. Även kranvatten är ditt absolut bästa första val, kan du konsumera också te, kaffe, unflavored läsk / mineralvatten, kost drycker, konstgjort sötade dryck pulver, låg kalori drycker, etc., om inte annat rekommenderas av din läkare. Du kan behöva begränsa intaget av mjölk på grund av dess naturliga mjölk socker - fråga din läkare om råd.
  • Drycker att undvika eller minimera helt inkluderar: sportdrycker, saft läsk, smaksatt vatten och mjölk, tonic vatten och juice.
 5. 5
  Inkludera "godsaker" i din kost. Var noga med att be din hälsa rådgivare om rollen av godsaker i din kost och vilken typ av godis är tillåtet. Medan sockrade sötsaker och söta bakverk artiklar är nu ute, betyder det inte slutet på njuter sötsaker. Det finns gott om bra diabetiker kokböcker både i butiker och på nätet som du kan använda för att återskapa sockerfria godsaker som fortfarande smakar fantastiskt. Många hälsokostaffärer lager diabetiker-lämpliga godis och behandlar också, så börja jaga runt efter substitut som fortfarande kommer att "hit plats" och hålla din söta tand nöjd.
  • En hälsosam litet mellanmål innehåller så mycket som ett medium bit färsk frukt, en liten portion yoghurt, några fullkorn kex, liten handfull nötter, eller pinnar selleri med hummus, etc.
 6. 6
  Motionera regelbundet. Fråga din läkare om den rekommenderade mängden motion i ditt fall. Vanligtvis 20-30 minuter de flesta dagar i veckan är tillräckligt. Gå en promenad med dina kompisar, eller kanske du vill. Olika motion fungerar för olika människor, så att hitta den övning som du gillar mest, efter att ha inhämtat råd från din läkare.
  • Om din vikt hindrar dig från att utöva, fråga din läkare om vatten assisterad motion, såsom aqua jogging, vattengymnastik eller bara gå i en pool.
 7. 7
  Ta dina mediciner som föreskrivet. Om du har hoppa doser av dina mediciner, då du hoppar livräddande hjälp och riskerar komplikationer utvecklas. Följ din läkares anvisningar för att ta dina mediciner i tid och i rätt dos.
  • Var medveten om möjliga interaktioner mellan läkemedel och livsmedel, dryck och andra intag drog. Fråga din läkare för tydliga råd om vad som är säkert och inte säkert att kombinera med dina mediciner och hur man balanserar medicinering och födointag.
  • Om du ser en annan läkare från din vanliga en, se till att han eller hon vet att du är diabetiker och förklara vilka mediciner du tar. Det är mycket viktigt att du inte blandar vissa mediciner. Din läkare behöver veta allt du tar, inklusive vitaminer och örter.
 8. 8
  Håll dina register uppdaterade. Läkaren gav dig ett diagramblad för att spela in dina blodsockernivåer. Även om det kan verka som en knepig uppgift, är det viktigt att bevara dessa journaler noggrant och att visa dem för din läkare regelbundet.
  • Du kanske också vill hålla en mat-och träningsdagbok. Ju mer information som du håller, desto mer din läkare kan ge dig råd om det bästa sättet att hålla sig frisk och hantera denna sjukdom.
 9. 9
  Se upp för diabeteskomplikationer. Kunskap är makt över rädsla och om du är medveten om vad som kan gå fel, du har en bättre chans att märka tecknen tidigt nog för att göra något åt ​​dem. Några av de komplikationer som kan uppstå när diabetiker är:
  • Hjärtsjukdom och stroke: Personer med diabetes har extra skäl att vara uppmärksam på hjärta och blodkärl sjukdom. Diabetes innebär en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och komplikationer relaterade till dålig cirkulation.
  • Kidney Disease: Diabetes kan skada njurarna, vilket inte bara kan få dem att misslyckas, men kan också få dem att förlora sin förmåga att filtrera bort slaggprodukter.
  • Eye Komplikationer: Diabetes kan orsaka ögonproblem och kan leda till blindhet. Personer med diabetes har en ökad risk för blindhet än personer utan diabetes. Tidig upptäckt och behandling av ögonproblem kan rädda din syn.
  • Oral hälsa och hygien: Diabetes ger dig en större risk för sjukdomar i tandköttet. Det är en bra idé att se din tandläkare regelbundet.
  • Diabetesneuropati och nervskada: En av de vanligaste komplikationerna av diabetes är diabetesneuropati. Neuropati innebär skador på nerver som löper genom hela kroppen, som förbinder ryggmärgen till muskler, hud, blodkärl och andra organ.
  • Fotkomplikationer: Personer med diabetes kan utveckla många olika fotproblem. Fotproblem oftast sker när det finns nervskador i fötterna eller när blodflödet är dåligt.
  • Hudkomplikationer: Så många som en tredjedel av personer med diabetes kommer att ha en hudsjukdom som orsakas eller påverkas av diabetes någon gång i sitt liv. Faktum är att sådana problem är ibland det första tecknet på att en person har diabetes. Lyckligtvis kan de flesta hudåkommor förhindras eller lätt behandlas om det upptäcks tidigt.
  • Gastroparesis och Diabetes: Gastropares är en sjukdom som drabbar människor med både typ 1 och typ 2 diabetes.
  • Depression: Känsla ner då och då är normalt. Men vissa människor känner en sorg som bara inte kommer att försvinna. Livet verkar hopplöst. Känsla detta sätt större delen av dagen i två veckor eller mer är ett tecken på allvarlig depression.
 10. 10
  Söka stöd från människor som bryr sig om dig och från människor som vet vad du går igenom. Förklara din sjukdom och hur den påverkar dig till dina nära och kära och vänner. De kommer att vara stödjande när de förstår hur det påverkar ditt liv. I vissa fall behöver du förmodligen att familj och vänner är villiga att hjälpa dig med motion, livsmedelsval och läkarbesök. Beyond din nära vänkrets, kan du även nå ut till människor som har diabetes precis som du, genom att gå en lokal grupp diabetes stöd och delta möter-ups. Du kan även få nya vänner, men viktigast av allt, kommer du att få en känsla av stöd och upptäck vad andra gör för att klara sig och leva ett hälsosamt liv med diabetes.
  • Överväg att gå en större diabetes organisation också. Förutom att erbjuda stöd, diabetes organisationer är ett bra ställe att få information och kost planer.
 11. 11
  Fråga din läkare om att sänka ditt blodsocker och behovet av insulin eller mellanmål för din sömn (natt eller dag): att inte äta annat än ljus protein mellanmål nära läggdags, speciellt stoppa icke-essentiella näringsämnen 2 eller 3 timmar innan din sömn-tid, dricka bara vatten (inte alkohol, inget koffein eller andra stimulantia) vid sådana tillfällen, berättar själv: "Att maten kommer att vara här i morgon!"
  • Inse, bör dessa sena snacks vara en no-no för människor som har diabetes, per Mayo Clinic artikeln.
  • Hungrig efter middagen - dessa "fria" livsmedel har få, om några, kommer kolhydrater och kalorier, så "man" av dem orsakar inte viktökning eller ökat blodsocker Välj "fri" mat, såsom:.
   • En burk med lightläsk,
   • En servering av sockerfri gelatin,
   • Fem baby morötter,
   • Två salta kex,
   • En vanilj rånet,
   • Fyra mandel (eller liknande nötter),
   • En bit tuggummi eller små hårda karameller...
  • Ge dina nerver, levern och matsmältningssystemet tid att avsluta arbetet, och för att vila och för allmän återhämtning, från socker genom [fortsätter] matsmältningen under sömn;
   Stoppa blodsocker onödan förhöjda under sömnen.
   Sluta fett eller socker som bearbetas hela natten i levern (och tillåter i-matsmältningen att rensa, liksom).
 12. 12
  Sleep (på en nästan tom mage!) - Få 6, företrädesvis 7 eller fler timmars sömn för återhämtning tid för nerverna och alla andra att bosätta sig och vila. Detta kommer att sänka din diabetes problem, dvs blodsockernivåer [och förbättra ditt blodtryck].
  • Om du behöver hjälp att sova, (1) prova en antihistamin för att orsaka dåsighet som inte orsakar högre blodtryck (HBP), så billigt som 5€ för 100 (som Equate märket 'Chlortabs'): Det är klorfeniraminmaleat - också säljs som "Chlortrimeton" och som "Corcidin-HBP". (Använd inga sockrade antihistamin sirap.) (2) Med Valerian som en mycket avslappnande ört - hjälper till med sömnen och är särskilt känd för att minska värk och smärta. Om du vaknar för tidigt, dricka vatten och ta en annan dos av båda, om fyra timmar eller mer har gått sedan den första dosen. (3) Ta kalcium med magnesium och vitamin D3 och B-vitaminer, omega3, omega3-6-9, som alla arbetar tillsammans, vilket orsakar mycket bättre avkoppling och många andra hälsosamma fördelar! (4) En "liten portion protein livsmedel" hjälper sömnen - som vanligt kalkon eller kyckling, och äter mandlar (! Ha mer fiber), valnötter, pekannötter, solrosfrön och pumpafrön, pistagenötter, röda jordnötter med skal-on (även sådana typer av fröer och alla nötter har eteriska oljor!).

Tips

 • Läs allmänt om diabetes. Ju mer du vet, desto mer kommer du att känna rätt om att ta itu med denna sjukdom.
 • Diskutera något att göra med din sjukdom med din läkare.
 • Ändra familj matvanor för att tillgodose dina behov kommer att gynna familjen som helhet. Efter en diabeteskost betyder inte äta tråkig mat - det betyder att vara mer medveten om vad som är hälsosamt och vad som inte är och göra en massa nyttig mat från grunden.
 • Kost spelar en viktig roll i hanteringen av diabetes framgångsrikt - träna en hälsosam diabetiker plan för kost måltid genom tillgång till dina dagliga näringsbehov.

Varningar

 • Följ alltid instruktionerna från din läkare. Diabetes är en serös sjukdom och kan ha långvariga konsekvenser om de inte behandlas på rätt sätt.
 • Reaktioner på för mycket insulin från injektioner kommer ibland på oväntat - låt alla runt om dig vet vad du sällan kan behöva (till exempel socker / läsk / mjölk / apelsinjuice). Och säga något i stil med: "När jag agerar berusade eller jag agerar förvirrad - fråga mig hur mina blodsocker är - och efter det ge mig lite socker", för att använda upp det extra insulin.
 • "Eller, jag kunde, å andra sidan, har ätit för mycket för den föregående insulindos, och behöver en liten justering av insulindosen för att utnyttja den extra socker efter rådande förhållanden, för att upprätthålla en sund balans, i stället för ett mellanmål. "

Saker du behöver

 • Matdagbok
 • Mediciner
 • Diagramblad
 • Hälsosam mat och dryck
 • Övning växel (i tillämpliga fall, eller bara bra promenadskor)