Wke

Så här utnyttjar du dina ögon

Vi vet alla hur viktigt det är att hålla våra kroppar i form genom att göra saker som att gå till gymmet, jogging och simning. Men visste du att du kan utöva dina ögon? Eye utövar kommer att hålla dina ögon friska och hjälpa till att minimera belastningen på ögonen.
Observera att dessa åtgärder inte är avsedda att förbättra din syn, utan snarare för att behålla din bästa syn nivå under dagen och förhindra ytterligare betydande syn försämras.

Steg

Så här utnyttjar du dina ögon. Sitt bekvämt på en stol.
Så här utnyttjar du dina ögon. Sitt bekvämt på en stol.
 1. 1
  Sitt bekvämt på en stol. Gnugga händerna tillsammans tills de känner sig varm. Blunda och täcka dem lätt med dina kupade handflator. Undvik att trycka på dina ögonglober. Din näsa bör inte omfattas. Se till att inga ljusstrålar kan ange dina ögon men klyftorna mellan fingrarna eller kanterna på handflatorna och näsa. Du kan fortfarande se andra kvardröjande spår av färger. Föreställ djup svärta och fokusera på det. Ta djupa andetag långsamt och jämnt medan du funderar på några glada händelsen, eller visualisera en avlägsen scen. När du ser ingenting men svärtan, ta handflatorna från dina ögon. Upprepa Palming i 3 minuter eller mer.
 2. 2
  Blunda hårt i 3-5 sekunder. Öppna dem i 3-5 sekunder. Upprepa 7 eller 8 gånger.
 3. 3
  Massera dina ögon
  • Varm och kall kompress: Blötlägg en handduk i hett vatten, och den andra i kallt. Ta en och tryck lätt på den på ditt ansikte, fokusera på dina ögonbryn, slutna ögonlock och kinder. Växla mellan de två som önskas, och se till att avsluta med en kall kompress.
  • Full Face Massage: Blöt en handduk i varmt vatten. Massera nacken, pannan och kinderna med handduken, undvika ögonen. Använd sedan fingrarna för att försiktigt massera din panna och slutna ögon.
  • Ögonlocket Massage: Blunda och massera dem med cirkulära rörelser av fingrarna i 1-2 minuter. Se till att du trycker mycket lätt och har tvättat händerna för att undvika att skada dina ögon.
 4. 4
  Tryck lätt tre fingrar på varje hand mot din övre ögonlock. Håll dem där i 1-2 sekunder, släpp sedan. Upprepa 5 gånger.
 5. 5
  Sitta och koppla av. Rulla dina ögon medurs, sedan moturs. Upprepa 5 gånger, blinkar mellan varje gång.
 6. 6
  Fokusera på ett avlägset objekt (över 150 meter eller 50 meter) under 10-15 sekunder. Sedan, sakta fokusera ögonen på ett närliggande objekt (mindre än 30 meter eller 10 meter) utan att röra huvudet. Fokus för igen i 10-15 sekunder, och gå tillbaka till det avlägsna objektet. Gör detta 5 gånger.
  • Prova att sitta ca 6 inches (15 cm) från ett fönster. Gör en markering på glaset (helst en liten röd eller svart dekal) i ögonhöjd. Titta igenom detta varumärke och fokusera på något långt borta, och sedan justera fokus till märket.
 7. 7
  Håll en penna framför dig på armlängds avstånd. Flytta armen långsamt till näsan. Följ pennan med ögonen tills du inte kan hålla det i fokus. Upprepa 10 gånger. (Ett annat sätt är att binda ett objekt till ett hängande ljus sträng och svinga den fram och tillbaka samtidigt som du försöker hålla dingla i fokus.)
 8. 8
  Titta framför dig på den motsatta väggen och låtsas att du skriver med ögonen. Flytta inte huvudet. Det kan verka svårt i början, men med lite övning är det riktigt roligt. Ju större bokstäverna, desto bättre effekt.
 9. 9
  Öva rytmiska rörelser
  • Bar Swings: Stå framför ett staket, spärrade fönster, eller något annat med jämnt fördelade vertikala linjer. Fokusera löst på ett avlägset objekt på andra sidan av staplarna. Slappna av din kropp och rytmiskt överföra din vikt från ena foten till den andra. Håll din andning stadig och avslappnad. Glöm inte att blinka när du utför denna övning. Fortsätt i 2-3 minuter.
  • Runda Gungor: Fokusera på ett avlägset objekt som är nära marken. Sway enligt instruktioner för Bar Swings. Hålla blicken på samma objekt, använd din perifera seendet att observera din omgivning som du gunga. Fortsätt i 2-3 minuter.
  • Huvudrörelser: Stäng ena ögat. Långsamt bildar en figur 8 med huvudet. Upprepa för det andra ögat. Fortsätt i 2-3 minuter.
 10. 10
  Föreställ dig att du står framför en stor klocka. Titta på mitten av klockan. Sedan titta på någon timme varumärket, utan att vrida på huvudet. Titta tillbaka på mitten. Sedan titta på en annan timmamärket. Gör detta minst 12 gånger. Du kan även göra denna övning med ögonen stängda.
 11. 11
  Fokus på ett avlägset objekt (så långt som möjligt) med en låg kontrasterande bakgrund. Gör detta för några minuter varje halvtimme eller så.
 12. 12
  Gör upp och ner ögonrörelser, med början uppifrån och nedåt. Gör detta 8 gånger. Gör sedan sida till sida ögonrörelser, med början från vänster till höger. Upprepa detta 8 gånger. Var noga med att inte tvinga dina ögon mer än de vill gå i någon särskild riktning, eller riskerar du att göra din vision värre.
 13. 13
  Alltid avsluta antingen med Palming eller annat öga avslappningsteknik.

Tips

 • Blinkande kommer också bidra till att förhindra trötta ögon.
 • Palming är en bra metod att använda när dina ögon känns ansträngda.
 • Ta korta pauser från att stirra på en datorskärm för att stirra ut på det avstånd på minst 20 meter under 20 sekunder även lindrar vissa påfrestningar.
 • Det är viktigare att göra övningarna regelbundet än att göra dem under en lång tid. Även 30-60 sekunder av ögonrörelser varje timme är mycket hjälpsamma. Till exempel, när datorn tar sin söta tid att göra något, kan du prova att göra några cirklar med ögonen. Redan den första dagen du gör det, bör du märker att dina ögon inte är lika trött som vanligt i slutet av dagen.
 • Fokus på långt saker regelbundet.

Varningar

 • Tryck inte på dina ögon.
 • Att göra dessa övningar när du bär kontakter kan orsaka att sug till din ögongloben. De kan även flytta runt och eventuellt bli vikta och / eller rubbas, vilket kan vara mycket obehagligt liksom.
 • Tvätta händerna innan du utför dessa övningar för att undvika att få irriterande i ögat.
 • När du gör dessa övningar, se till att du inte står inför någon, eller att de vet att du gör ögat övningar. Annars de kanske tror att du har gått nötter.
 • Det har aldrig funnits något vetenskapligt granskad forskning som visar förbättring av visuell tydlighet genom motion. Vissa människor har svagheter i förmågan att vända sina ögon in eller ut. Du kan ha esotropia (ögat naturligt vände in) eller exotropia (ögat naturligt visade sig). Motion kan hjälpa dessa villkor.
 • Kontakta din optiker (ögonläkare) innan du gör något av dessa övningar. Det sista du vill göra är att lägga till ytterligare påfrestningar på ögonen, eller skada dem permanent

Saker du behöver

 • Pencil
 • Vatten
 • Ögondroppar (Ögonen kan bli torr)