Wke

Hur att hålla och använda en käpp rätt

Oavsett om du återhämtar sig från en skada eller bara nursing en smärtsam ben, kan en käpp hjälpa dig att behålla rörligheten. Lär dig några tips om hur man väljer och använder en hjälp gånghjälpmedel.

Steg

Hur att hålla och använda en käpp rätt. Bedöma hur mycket hjälp du behöver.
Hur att hålla och använda en käpp rätt. Bedöma hur mycket hjälp du behöver.

Innehav och användning av käppar

 1. 1
  Bedöma hur mycket hjälp du behöver. Canes är det lättaste gånghjälpmedel, och överföra vikt till din handled eller underarm. De är i allmänhet används för att hjälpa lätta skador eller för att förbättra balansen. En käpp kan inte och bör inte hålla en stor del av din kroppsvikt.
 2. 2
  Välj din stil. Canes kommer i olika former för att möta behoven hos olika användare. Variabler att bedöma är:
  • Grip. Vissa käppar är tänkta att hållas med handflatan och fingrarna, medan andra kan också ge stöd för din underarm. Vad du än väljer, se till att greppet känns stabil och hanterbar, inte hal eller för stort.
  • Shaft. Axeln är den långa delen av sockerrör, och kan bestå av trä, metall, kolfiber polymer och andra material. Vissa axlar är hopfällbara för enkel bärbarhet.
  • Hylsa. Spetsen eller botten av sockerrör brukar gummibelagd för att ge bättre stabilitet. Vissa käppar har tre eller fyra hylsor längst ner istället för bara en, detta gör det möjligt för dem att bära mer vikt.
  • Färg. Även många käppar är vanligt eller avskalat, behöver du inte att nöja sig med en fotgängare grå sockerrör om du inte vill. Du kanske kan hitta en anpassningsbar käpp som matchar din personlighet lika mycket som den stöder din ram.
 3. 3
  Kontrollera längden. För att välja rätt längd för en käpp, stå rakt med dina skor på och armarna längs sidorna. Toppen av sockerrör ska nå veck på undersidan av handleden. Om sockerrör är en riktig passning, kommer armbågen böjas 15-20 grader när du håller sockerrör medan stående.
  • Cane längd är vanligtvis omkring en halv sockerrör användarens längd, i inches, bära skor. Använd detta som tumregel.
  • Om din käpp är för liten, måste du böja över för att nå det. Om din käpp är för stor, måste du luta över på skadade sidan för att använda den. Varken alternativet är perfekt. En perfekt utrustad sockerrör kommer att hålla dig upprätt och samtidigt ge stöd.
 4. 4
  Håll käppen med den hand som är på samma sida som din goda ben. Det låter motsägelsefullt, men det är sant. Om vänster ben är skadad, bör du hålla käppen i höger hand. Om ditt högra ben är skadad, håll sockerrör i vänster hand.
  • Varför är detta? När människor går, kliv vi med våra fötter och svinga våra händer samtidigt. Men när vi kliv med vår vänstra fot, svänga vi med vår högra hand, när vi kliver med vår högra fot, vi svänger med vår vänstra hand. Hantering av en käpp i handen mittemot vår skada återger denna naturliga armrörelser, ge din hand en möjlighet att absorbera en del av din vikt medan du går.
  • Om du använder en käpp för bättre balans, överväga att lägga den i din icke-dominanta hand så att du kan fortsätta att använda din dominanta hand för vardagliga sysslor.
 5. 5
  Börja gå. När du kliver fram på dåliga ben, flytta käppen framåt samtidigt och sätta din vikt på dem tillsammans, vilket gör att sockerrör att absorbera mer påfrestningar än benet. Använd inte käppen steg med bra ben. När du vant sig käppen, kommer det kännas perfekt som en naturlig förlängning av dig själv.
 6. 6
  Att gå uppför trapporna med en käpp, lägga handen på räcket (om tillgängligt) och placera käppen i den andra handen. Ta första steget med din starka ben, sedan föra den skadade ben upp till samma steg. Upprepa.
 7. 7
  Att gå ner med en käpp, lägga handen på räcket (om tillgängligt) och placera käppen i den andra handen. Ta första steget med det skadade benet och sockerrör samtidigt, sedan sätta ner ditt starka ben. Upprepa.

Innehav och användning av kryckor

 1. 1
  Bedöma hur mycket hjälp du behöver. Om du inte kan sätta någon vikt på en skada, till exempel om du återhämtar sig från knä eller fot operation, så du behöver en eller två kryckor (helst två för förbättrad balans). De kommer att hålla vikten bättre än käppar kommer, och gör att du kan komma runt med bara ett ben.
 2. 2
  Få höjden rätt. De flesta kryckor är underarmen eller underarm kryckor. När du har fått veta av en läkare att använda det ena eller det andra, är det enda du behöver oroa dig för passform. För underarm kryckor, ska toppen vara en tum eller lite mer under din armhåla och greppen bör även med höfterna.
 3. 3
  Börja gå. Placera båda kryckor på marken om en fot framför dig och luta dig framåt en aning. Flytta så om du kommer till steg med din skadade sidan, sedan flytta vikten till kryckor och svänga fram mellan dem. Kom ner på din oskadade benet medan du håller din skadade benet förhöjda så att inget tryck läggs på den.
 4. 4
  Lär dig att sitta ner eller stå upp på kryckor. Sätt båda kryckor tillsammans i handen på din goda remsida, som en lång och extra kraftig käpp. Långsamt sänka dig ner eller upp, med hjälp av kryckor för balans.
 5. 5
  Lär dig att gå upp eller ner för trappor med kryckor. Börja med att sätta båda kryckor under ena armen, parallellt med golvet. Sedan kan du hoppa antingen upp eller ner för trapporna på en bra ben, med hjälp av en ledstång för hjälp.
  • Alternativt kan du lägga dina kryckor ner på stegen, sitta ner, och dra dem tillsammans med dig när du använder din goda ben att sitta på nästa steg.

Tips

 • Gummiförslutningarna på bottnarna av käppar och kryckor kommer att behöva bytas ut med jämna mellanrum. Proppar finns på de flesta apotek.
 • Ta alltid din käpp eller kryckor med dig.
 • Med ett skriftligt recept från din läkare, kommer de flesta sjukförsäkring planer täcka kostnaderna för en käpp.
 • Försök att titta rakt fram och inte ner på din gånghjälpmedel. Detta hjälper dig att hålla balansen.
 • Diskutera dina alternativ med en läkare, så att du vet vilken typ av stöd kommer att vara bäst.
 • En vagn är ett effektivt sätt att transportera varor runt huset, och ge dig stöd.
 • Om du lider av en kronisk skada alltför svår för en käpp till stöd, kan du börja undersöka vandrare.

Varningar

 • Kolla grepp och proppar ofta.
 • Var särskilt försiktig runt barn och små djur. De kan röra sig snabbt och vara svåra att se.
 • Se till att ditt golv är fria från skräp för att förhindra fall.